Med rätt att blogga!

Hörni, här kan ni kolla in klippet och läsa chatten med mig från Nyhetsmorgon i lördags.

Vi snackade bloggar och bloggning, och jag måste säga att jag är så väldigt glad att Jesper Börjesson och Nyhetsmorgon plockar upp det här ämnet, och tar bloggarna på allvar. Ofta förminskas bloggar och bloggare på ett sätt som jag tycker är fruktansvärt störigt. Man pratar om ”bloggerskor” och skrattar åt läppglansberoende ytligheter. Eller om hur unga tjejer och kvinnor får saker gratis ”bara för att de skriver en liten blogg någonstans”. Och om all den ondska som lever i kommentarsfälten bland kvinnliga bloggare. Och att allt det där existerar kan ju kanske vara problematiskt, men man önskar ändå att det fantastiska som händer i bloggvärlden (som är långt mycket mer omfattande än de negativa delarna) lyftes fram lite oftare. Alla nya kontakter och vänskaper som knyts, allt stöd som finns där. Alla kloka dialoger. Alla smarta texter och synpunkter, alla röster som får höras som inte haft en chans utan bloggen. Att man som bloggkonsument faktiskt kan skapa sin egen skräddarsydda läsning och inte behöver vara beroende av vad en tidningsredaktör tycker att du bör läsa om. Det finns så jävla mycket bra med bloggar, och det är verkligen dags att vi ”bloggerskor” slutar ses som något småpuckat men gulligt inslag i PR-maskineriets nav. Asch. Jag blir så ilsken när jag tänker på det att jag knappt kan sluta skriva (eftersom jag också känner mig säker på att den här icke-respekten för bloggar i grunden och botten beror på att det främst är kvinnor som driver de riktigt stora bloggarna). Men. Okej då, jag slutar nu. Och igen. Tack Jesper och Nyhetsmorgon.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Ewa (mamma till 6 döttrar)

  Japp så är det, tack vare min blogg har jag fått underbara kontakter som jag verkligen inte vill vara utan!

  Och så mkt ”gratis”.. nja inte via min blogg iaf 🙂

  Men som sagt var, underbara kontakter 🙂

 2. Profilbild för Lena S

  Du är så bra, och du har så rätt!! Tack Cecilia!
  Det är otroligt befriande med en blogg. Gillar att man kan skriva av sig, och välja hur ytlig eller personlig man vill vara. Och som du säger,välja själv vad man vill läsa om. På min blogglista är det en otroligt blandad kompott av mode, skönhet, djup, humor, familjeliv, inredning osv. Den bästa ”tidningen” som finns!!

 3. Profilbild för EmmaPemma
  EmmaPemma

  Helt rätt!

  Du (och några få bloggare) berikar helt enkelt mitt liv. Tack vare er kan jag sitta här i min förort med mitt fjärde barn, ha sjuk tidsbrist och ändå hålla koll på vad som händer! Tendenser, mode, ”who’s who” och allt det där. Samtidigt som jag får en inblick i en andra familjers vardag (ok, ni lever ju kanske inte r i k t i g t som andra, men många av glädjeämnena och problemen med barn och familjeliv är ju desamma!).

  Du skriver dessutom bra (och stavar rätt – thank god) och underhållande!!

  Sen kompletterar jag lite med någon inredningsblogg, en stylistblogg, en livstilsblogg med sköna recept/rabattkoder/mode, UnderbaraClaras lugna liv, Olgas fitnessblogg och vips är jag on top of the world! Grymt underhållande och mycket tidsbesparande!

  Tack Cecilia för din blogg! You rock!

 4. Profilbild för Sandra
  Sandra

  Problemet är väl snarare internet som sådant. Allt och alla är tillgängliga, hela tiden. Jag har många gånger önskat det omöjliga, att internet skulle sluta att existera. Jag tror, på fullaste allvar, att internet gör människan olycklig. Jag vill varken se unga tjejer blogga om sina senaste kläd- sminkinköp som främjar hysterisk konsumtion som drabbar vår stackars jord, eller killar hata och mobba (det som Schulman tidigare sysslade med). Ändå kan jag inte låta bli, och jag HATAR det. Jag vill inte att mina barn ska växa upp med det här helt sjuka sättet att se och ta del av världen. Att hela tiden jämföra sig med hur andra har det och tro att bilden de målar upp i sina bloggar stämmer överens med verkligheten. Och att man kan livnära sig på att på ett oftast glättigt sätt beskriva sitt liv, sina inköp, sina vänner etc tycker jag är helt galet. Vad är det för jobb?

  Spretigt inlägg och svåra tankar att få ner så här, i en blogg… Men jag var tvungen.

 5. Profilbild för Cecilia Blankens
  Cecilia Blankens

  Ellie: Men det kan man ju läsa eller ta del av på andra ställen? I romaner till exempel, om man nu känner att de är mer ”på riktigt”. De ytligaste bloggarna kan man ju skippa, men jag tycker verkligen inte att man kan förvänta sig att den som bloggar måste vara totalt naken och blotta allt. Det är så klart att bloggar speglar en utvald del av verkligheten, men är det inte så jämt? Vi går ju knappast runt på jobbet och pratar om våra hemligaste sexfantasier heller direkt menar jag

 6. Profilbild för Ellie
  Ellie

  Många bloggar blir ju väldigt ytliga när innehållet i dem mest består av sminktips, dagens outfitbilder och väldigt få och utvalda delar av personens privatliv. De är ju få som skriver om bråken med sin man och barnen och längtan efter att få rymma med Leonardo Di Caprio…Jag förstår i och för sig varför man håller det på den nivån och varför man inte lämnar ut sig själv helt och framförallt sin familj. Men då blir det ju heller aldrig riktigt på riktgt utan mest ytligt och just smågulligt.

 7. Profilbild för En annan Cissi
  En annan Cissi

  Jag håller med dig Cecilia, det där om att föraktet mot bloggare grundar sig i att bloggare och bloggkonsumenter är mestadels kvinnor. Sedan är det såklart så att det är mest om ytliga saker man får läsa men då är det ju en herrans tur att man kan välja själv vilka bloggar man vill läsa!

 8. Profilbild för Pernilla

  Cecilia Blankens, nog för att du brukar ha smak av toppklass men de där vinterskorna var de fulaste jag sett, ja näst efter foppatoffeln då. Men snygg hårfärg, undrar om jag passar i den..(såg adam live) vad kallas din hårfärg och tror du att jag skulle klä i den?

  http://data.fuskbugg.se/skalman02/81d424fb_319575_10150285301205740_620390739_8568485_123885919_n.jpg

 9. Profilbild för Lisa

  Jag håller med dej till fullo!
  Har själv bloggat sen 2007 å jag älskar det än.
  Bloggen har gett mej vänner å stöd å kunskaper jag aldrig fått annars.
  Men tyvärr är det så att i vissa sammanhang å sällskap skäms jag över bloggandet på nått vis som jag inte kan förklara….
  Å det där med påhoppen å elakheterna skrämmer mej rejält i bland.
  Trots mina sparsamma besökare, har jag fått ta en hel massa skit, men det kan jag numera skaka av mej ganska fort…
  Stora bloggar som din inspirerar å ger mej liksom styrkan att ta skiten å se de positiva i stället! 🙂

 10. Profilbild för m47
  m47

  Vilken bra ”intervju”. Eller, ja, ni var väldigt bra ihop du och Jesper. Kanske du kan bli hans side kick på lördagsmornar 🙂 Det var nog det bästa jag kommit på och sagt i det här kommentarfältet 🙂

  F ö är det imponerande att ALLA ni som bloggar levererar varje dag. Jag ser min facebook lite som en miniblogg där jag mkt kortfattat och gärna med foto delar med mig av min vardag. För min del räcker det gott och väl.

 11. Profilbild för Maria
  Maria

  Jag är själv en trogen bloggläsare och håller helt med dig i att det finns mycket bra med bloggar. Men jag tycker att det pratas väldigt lite om det eventuellt negativa med bloggandet. Även om man inte skriver ALLT i en blogg så blir den ju oftast väldigt personlig. Har du aldrig tvekat inför att lämna ut så mycket av dig och din familj? (obs: detta är alltså en fråga, ingen kritik 😉

 12. Profilbild för lia
  lia

  Jatte-bra intervju! Och kloka och tydliga svar fran dig…

  En ytlig fraga, tyckte du var valdigt fint sminkad…nagra tips du kan ge eller produkter du anvander?

 13. Profilbild för Emser

  Jag gillade din blogg-skola! Än så länge bloggar jag mest för att det är kul och nöjer mig med min lilla skara läsare. Men jag längtar verkligen till vi köper hus och skaffar barn å så. Tänker att det blir mer intressant att skriva då! Drömmen är att ha en mamma-blogg där man får hemsickat massa gratisprylar. =)
  Kram kram

 14. Profilbild för Abbes pappa

  Väl rutet! Det finns så fantastiskt mycket bra att hämta i bloggvärlden, så många duktiga,kunniga människor, så många specialämnen men också så mycket vanlig vardag beskriven på ett skönt sätt. Men visst finns det en jävla massa dynga också.

  Jag tycker du gjorde en strålande intervju. Och jag håller med dig om att det är kul att Jesper lyfter fram detta. Och även om vi är ovanliga så finns det faktiskt ”bloggerskor” som är killar också. 🙂

 15. Profilbild för Cecilia Blankens
  Cecilia Blankens

  Abbes pappa: Tack, det ska bli kul att se dig på lördag!

 16. Profilbild för Sandra
  Sandra

  Jag ser två problem:

  1. Jag tycker inte att det är nåt fel med bloggar i sig. Det verkar vara roligt. MEN, att ha det som ett jobb anser jag vara… hmm… konstigt? Det är som att jag skulle få pengar varje gång någon är inne på min Facebook-sida.

  2. Sen är det problematiskt med att det är många tjejer som har ytliga bloggar som handlar om mode och skönhet. För det kan vi väl enas om, att de ofta är ytliga. Då undrar jag om unga tjejer i dag inte tror att de duger till nåt annat än att tipsa om kläder och hudvård. Sorgligt tycker jag. Jag ser det som en oroväckande trend. Tänk om det hade varit lika inne och coolt att blogga om politik, sport, mat eller något annat som faktiskt spelar någon roll.

 17. Profilbild för Cecilia Blankens
  Cecilia Blankens

  Sandra: Jag vill inte verka stöddig här, men vill ändå starkt framhäva att de flesta bloggar innehåller lite mer matigt material en en Facebook-sida gör.
  2. Du menar; om tjejer skrev om lite mer manliga ”ämnen”. Exakt VAD är det som är mindre ytligt med sport och mat än med mode?

 18. Profilbild för Sandra
  Sandra

  1. Det beror väl helt på vems Facebook-sida man besöker…

  2. Nej det menar jag verkligen inte. Jag är ingen sportmänniska själv, men tycker att sport är en utmärkt aktivitet för unga eftersom det lär en att samarbeta och att stötta och peppa. Om det är särskilt manligt vet jag inte. Och mat känns väl lite mindre ytligt än mode va?

  Jag vill påpeka att jag inte ser nåt fel med att gilla mode och andra ytliga saker. Men jag tycker att det är skrämmande att det har blivit en så hysterisk trend, inte bara med modebloggar utan med bloggar över lag. Det finns ju liksom ingen kvalitetskontroll över huvud taget. Vem som helst kan skriva om vad som helst, och majoriteten av unga tjejers bloggar vågar jag gissa handla om just mode och yta.

 19. Profilbild för Anna

  Hej, det här är verkligen super intressant tycker jag.
  Jag har själv en fotoblogg där jag lägger ut diverse bilder jag tagit, skriver dock inte så mkt text till då det inte är själva syftet. Jag vill att man ska besöka min blogg för att man gillar bilderna och förhoppningsvis vill se mer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *