Lyssnade på P3s Musikhjälpen i morse, man samlar in pengar för att motarbeta trafficking, handel av barn. Nour el Refai, påpekade i en bisats att de huvudsakliga skurkarna bakom barntrafficking är medelålders män. Inga news med det i och för sig.

Men det slog mig att det ju är rätt märkligt egentligen hur mycket samhällsdebatten rör sig kring och klumpar ihop vissa grupper. Till exempel ungdomar. Tonåringar. Vilket problem de utgör i samhället om de inte tas om hand eller hamnar rätt. Det är klotter, skolk, snatteri och gud vet vad.

Eller Invandrare. Jösses. Är de inte arbetslösa är de väl i full färd med att ”utnyttja systemet” eller så springer de runt i Rosengård och fjuttar eld på bilar eller nåt.

Det är märkligt hur förhållandevis lite tid och energi som går åt till bunta ihop och problematisera Medelålders Män på samma vis. Vad ska vi göra med alla dessa Medelålders Män som sysslar med trafficking, handlar med vapen, krigar, våldtar, slåss och utnyttjar kvinnor. Va? Tillsammans borde de väl utgöra ett långt större hot mot samhällets välmående än någon annan grupp som jag kan se det.

0 svar

 1. Jag har lite svårt att se om du är sarkastisk eller ej angående medelålders män. En sak är jag säker på och det är att trafficking är ett helvete. Jag jobbar på ett projekt som försöker första varför vissa barn hamnar i human trafficking jämfört med andra barn som har samma bakgrundsprofil. Jag studerar detta i Filippinerna och när man är där så blir man så äcklad av dessa ”vita, medelålders män” som man möter i hissen på hotellet och som står där med sina 10-14 åriga flickor… fy faan, vidrigare får man vara med om och det tar lång tid att smälta!!! Jag är dock jätteglad att höra att de tog upp detta i P3 idag.

 2. ”Det beror nog på att det är Medelålders Män som har makten i samhället och sätter agendan.”

  Jag kan bara hålla med.

 3. Tack. Tack för att du påpekar problematiken och för att du ifrågasätter. För en annan grupp i samhället är ”modebloggare”: de som revolutionerade begreppet sociala medier, de som bara plåtar sina spegelbilder, shoppar kläder och är fullständigt inkapabla att tänka på nånting annat än mode. De som bär ansvar för ökad rökning bland tjejer och de som tuggar tuggummi högt i tunnelbanan. Tack för att du bevisar att det inte är så.

  Gud va jag gillar att läsa din blogg.

 4. Lite svårt att göra någonting åt det när vi samtidigt accepterar att det är de som sitter på toppen och styr över oss andra

 5. Bra! Just när man inte trodde att man kunde gilla dig mer så skriver du de ord jag ständigt och jämt tjatar om till alla som vill lyssna (och även de som inte vill). Grymma du!

 6. De manliga strukturerna håller greppet om samhället. Frågan är hur lång tid det kommer att ta innan ”vanliga” människor får upp ögonen för detta! Min egen erfarenhet är att man måste lära sig lite om detta innan man ser hur det är! Jag jobbade 20 år utan att se strukturerna , när jag sedan fick lite kunskap om strukturerna ser man dem överallt. Men hur sprida denna baskunskap??

 7. …eller kanske man skall gå mer på individ-nivå. Det finns ju väldigt många hyggliga medelålders män också. Det är ju inte könet eller åldern som avgör hur man är. vad är det bakomliggande problemet till att dessa människor tror att de kan beté sig hur som hellst egentligen?

 8. Kanske det beror på att det är just dessa medelålders män, som till stor del bidrar till samhällsdebatten. De skulle nog behöva granska sig själva lite närmare!

 9. Så sant som det var sagt. Just den medelålders mannen som du visar på bilden höll föredrag för hela min arbetsplats om våld mot kvinnor några veckor innan han blev anhållen. Temat för dagen var jämställdhet. Manligheten är minst sagt tröttsam ibland.

 10. Jaettebra att du aeven tar upp lite allvarsamma aemnen
  i din blogg ..bra inlaegg..instaemmer helt och fullt.
  gunilla N

 11. Jag har läst din blogg i många år, men aldrig kommenterat. Nu är det läge 🙂 Bra skrivet! Jag håller helt med dig.

 12. De som problematiserar och kritiserar vita, heterosexuella medelåldersmän blir förlöjligade och förminskade. Se bara på det mediadrev som Tiina Rosenberg utsattes för under innan valet 2006. Heja Blankens för att du uppmärksammar detta! Låter som om att du bör rösta på FI! 2014 ?!

 13. För att inte tala om vem som ligger bakom ekonomisk brottslighet, korruption, nepotism… Inte är det unga kvinnor med karriärambitioner i allafall.

 14. …vidrig bild på ondskan himself. En av dessa medelålders män….

  Jag håller med dig..trots att jag är inte tillhör kandidat skaran som kommer att rösta på FI 2014 eller är raketforskare.

  Bra där!

 15. Du glömde en grupp; småbarnsmammor. Håller de inte på att meja ned någon när de går i bredd 4 st med sina barnvagnar så ammar de offentligt och visar samtidigt hela bröstet eller så byter de bajsblöja på ett bord mitt inne på cafeét. Ungarna får skrika och härja bäst de vill för det enda de bryr sig om är att dricka latte och skvallra med andra mammor. 😉

  Skämtsamt skrivet men mest för att illustrera att man kan få till något negativt om de flesta grupper i samhället, vare sig det är tonåringar, mammor eller medelålders män. Det finns ju rötägg inom varje gruppering och det är orättvist att låta en hel grupp ta stryk för det. Jag vet inte om jag tror att peka finger åt en speciell grupp hjälper till att lösa problemet egentligen även om jag håller med om att medelålders män ”kommer undan” med förvånansvärt mycket trots allt ont de orsakar.

 16. Skriv din kommentar här!
  Har aldrig kommenterat din blogg förut även om jag har följt dig i snart två år. Mycket bra skrivet!

 17. Word! Underbart att du vågar sticka ut hakan lite! Detta är nog samhällets farligaste grupp, och dessutom den med i särklass mest makt… Skrämmande!

 18. Det är dessutom denna grupp som i stor utsträckning kämpar vidare i patriarkatet och till daglig dax förstör för kvinnor.

  Medelålders män är en jäkligt störig grupp. jag klumpar gärna ihop dem och kallar gruppen kort o gott för:

  Gubbjävlar

 19. Vad ska vi kalla alla mammor som trakaserar alla andra på trottoarerna och gångbarorna med sina barnvagnar? detta är inget syniskt men jag blir ganska bestört när man läser att ”alla” medelålders män är mer eller mindre kriminella, vilket givetvis inte är fallet. Jag är själv en man på 54 år och håller inte på med det du skriver alls och jag har läst din blogg nu ganska länge och gillat det du har skrivit men det här kan jag inte gilla bara, nu gör du det som du skrev om att dra ALLA över en kamm när det gäller män som invandrare eller andra katigorier av personer i samhället.

 20. Alltså, jag vet inte om jag fattar.. Är du alltså FÖR att problematisera ”medelålders män” eller är du emot att man klumpar ihop grupper och problematiserar dessa? För just medelålders män är väl inte större problem än män överlag? Det är män, i alla åldrar, som slåss, mördar, krigar, våldtar etc MEN man måste ju inse att även om män är överrepresenterade i förhållande till kvinnor så är det fortfarande en mycket liten del av totala antalet män som utför kriminella handlingar.

 21. Jo, den där vita medelålders mannen är väl den som skapat de flesta problemen genom historien, krig, slaveri, kolonialisering, ja det går ju att räkna upp hur mycket som helst. Jag tror det bästa är att angripa dem innan de blir medelålders män, alltså uppfostra dem till trevliga män från början. Det är svårt att lära gamla hundar att sitta.

 22. Jag är snart medelålders man och ska försöka göra allt för att bryta trenden, men vi är ena svårlärda jäklar vi män – och usch, ja, du sätter pricken i mitt med ditt blogginlägg. Hur lyfter vi vidare denna fråga nu när du fångat? Den måste få vingar. Stora snabba vingar.

 23. Vilken bra reflektion!
  Vad ska vi göra åt dessa medelålders män?
  Speciellt de som gillar att klumpa ihop andra grupper, såsom kvinnor, invandrare etc. och VET hur de är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *