Men hörni, det är utklädningskläder.

Våra egna värderingar  och uppfattningar om vad som är ”sexigt” har inget med barnens lek att göra. Så ser jag på det.

Tjejer leker med ”tjejsaker”. Och med ”killsaker”.  Sedan finns det en jävla massa fler dimensioner till det där, och det kan vi gärna diskutera om ni vill.

0 svar

 1. Om man vill lära sig om Genus är ett hett tips ; http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/.

  Personligen tror jag att det är av mindre betydelse att det är lek och utklädnad. Lek är mycket hög grad identitetskapande och är det någonstans könsroller skapas/bibehålls så är det i leken. Jag har ingen insyn i vad C:s eller någon annans barn har för andra leksaker eller för tillgång till andra roller än söta fina tjejen så därför avstår jag från att döma valet att köpa harems/prinsesskläderna. Kul med diskussion dock !

 2. Jag tycker att det är skillnad på just haremskläder och andra sorters glittriga kläder, eller prinsessklänningar…
  Och så blir jag så nyfiken, du som skrev att du blir så trött på PK-människor: Hur är sådana för dig? Enligt mig är politisk korrekthet något eftersträvansvärt och det skulle vara spännande att höra någon som tänker annorlunda kring det.

 3. Äsch jag tror Bonnie kommer älska det. Man måste kunna slappna av och låta barnen leka. Har en systerdotter som bara ville ha prinsesskläder när hon var mindre. Hon köpte haremskläder i turkiet och använde dessa varje kalastillfälle. Idag är hon en baskettjej som bara går runt i träningsbyxor och satsar allt på basket. Låt barn vara barn.

 4. Jag har läst igenom kommentarerna till förra inlägget och känner att jag vill berätta om när min tjej som då var precis 1 år fyllda fick en magdans-dress.

  Vi var i Turkiet på semester och gick en vända i lite tingeltangel-affärer en eftermiddag och hörde lite större barn tjata/gråta/skrika efter att få just såna kläder. Vi skrattade lite tyst för oss själva och sa till varandra att vad skönt att vår tjej bara är ett år och inte har börjat tjata om saker ännu.

  På kvällen var det uppträdande och alla barn fick komma upp på scenen och dansa. Några tjejer var naturligtvis ut/upp-klädda i sina nya magdansdräkter. Vår lilla ettåring fick syn på ”glittret” och fullkomligen stalkade en tjej resten av kvällen för att titta & känna på kläderna. Det var hennes sätt att ”tjata” om fina saker. och Ja, dagen efter gick vi och köpte en egen till henne. Lyckan som lyste ur ögonen då gick inte att ta miste på.

  Helt rätt present tycker jag i alla fall.
  Kram!

 5. Heja dig! Jag har två småbrudar här hemma som hade blivit eld och lågor över de fina kläderna 🙂 Skit i alla avundsjuka nötter som finns därute.

  Som någon annan sa: Låt barn vara barn!

 6. Cecilia, jag håller med dig. Jag hade älskat en sådan present som liten. Hemma hos oss klädde vi ofta ut oss och när mamma inte såg gjorde vi ”klänningar” av gardiner. Att hon inte gillade det berodde på att hon ogillade hur vi skrynklade tyget. Något annat var det inte tal om. Inte fanns det något sexigt med det, även om vi visade magar och lite hud. Bonnie, kommer ha superkul!

 7. Politiskt korrekt är jag trött på. Låt folk göra som de vill.
  Tycker folk kan ta bort pinnen där bak, sluta lägga sig i , Kanske tom böja lite på smilbanden vi har i ansiktet och i samma veva passa njuta mera av sina egna liv..

 8. Jag har dansat mycket orientalisk dans och uppträtt inför hundratals människor i just sådana dräkter. Och det jag har gjort då är absolut ingen sexig, utmanande dans. Jag blir uppriktigt förvånad över att så många kopplar ihop sådana kläder med sexobjektifiering av kvinnor. Att dräkterna visar mkt mage är ju helt enkelt för att man dansar mkt med magen.. Hade vilka kläder som helst som visade mage rört upp lika mycket känslor? Jag har fått lära mig att orientalisk dans från början var en ritual i samband med förlossning.. Att vissa även kopplar ihop det med harem och sex borde ju inte få förstöra för alla andra som vill ha sådana kläder..

 9. Jättefina presenter tycker jag. Och ni som mammor känner ju era barn bäst, de kommer så klart att bli överlyckliga 🙂

 10. Jag blir helt matt av alla konstiga kommentarer. När vi var i Turkiet för många år sedan köpte min då 7-åriga dotter liknande kläder (hennes eget val!!) och hon älskar de kläderna så mkt (hon kan inte alls ha dem längre förstås, hon är 13 nu) att när jag ville ge bort dem till en liten tjej som vill ha ”Turkiet-kläder” så sa hon att hon gärna gett bort dem MEN bad sedan att få behålla dem för att de är minnen för henne. Jag bara fnyser åt alla idioter!!

 11. Jag tycker problemet är att kläderna är sexuellt utmanande – det går inte att komma ifrån att de är en kopia av en vågad vuxen-outfit, det är det som skaver, inte att de är glittriga. Såklart barn får leka – och såklart dina tjejer leker med ”tjejsaker” eftersom du ger dem det.

 12. Alla som ojar sig kan ju gå in på Familjen Annorlundas blogg och titta hennes hulahula danserskor och ta en diskussion med ”mamma Annorlunda”

 13. Man förundras över vad folk tycker och hur de verkar ha det hemma… Det måste vara jobbigt att vara en så där oavslappnad förälder som hela tiden tycker saker – om allting – och dessutom lägger in egna värderingar och tolkningar i andras beslut, som nu; inköp av barnleksaker. Det är utklädningskläder. Punkt. Allt som här är skrivet om ”utmanande” kläder och vad de står för är ju vuxenreflektioner. Vuxna som överanalayserar och läser in saker. Ett barn tycker nog bara det är superkul med kläder i glada färger och pinglor som låter. Det blir nog ett glatt barn som har kul när den leker. Det är väl en rolig grej!? Mina barn (en flicka och en pojke) leker som allra mest och kreativt tillsammans med våra utklädningskläder som innehåller en stor samling av mina och min mans gamla avlagda kläder och inköpta sk typiska kill- och tjejutklädningskläder som de använder lika mycket båda två. Och detta uppmuntrar jag till! Påhittig, glad lek för aktiva barn – inga barn som föredrar att stirrar blint på en data- eller TV-skärm flera gånger per dag… Harmoniska glada ungar tycker jag att jag har – och vi har inte haft särskilt mycket av förmaningar och förbud eller lagt vuxna värderingar i deras lekar och uttryck. Fantasifulla egna påhittade lekar, tror jag på, både som den pedagog jag är och som mamma.

 14. Men för i helvete, nu får väl folk ge sig!!!

  Jag är så trött på alla pretto som verkar ägna all sin tid åt att berätta för alla andra hur man ska och inte ska göra.
  Det kan vara svårt nog att vara förälder ibland och de flesta av oss kämpar hårt för att fostra trygga och självständiga individer. Det behövs inga extra moralkompasser som tror att de har rätt att styra över mina val.

  Bra svar i detta inlägg Cecilia, lägg inte mer energi på detta!

 15. Hej!
  Det är en toppen present och de kommer ha så in i gatans roligt med dessa! Barnen lägger överhuvudtaget ingen värdering över huruvida detta är sexigt eller inte. Men ni duktiga pretton är ganska bra på att skapa den funderingen och värderingen. Konstla inte till det hela, barn leker med och dit deras fantasi tar dem och det finns inte på barns världskarta sexigt eller osexigt. Ge barnen verktygen självkänsla och trygghet och de kan leka med vad som helst utan att det skulle vara konstigt. Cecilia, du är en toppenmamma och skit i denna debatten, den är ovinnbar för alla parter, styr din skuta, barnuppfostran, med säker hand, tveka inte på dina handlingar och dina barn kommer garanterat i alla fall ha förutsättningarna att bli alldeles utmärkt trygga lyckliga individer!
  Kram

 16. Oj, vad konstigt att tjejer leker med ”tjejsaker” (vad fan är det egentligen?) och killar med ”killsaker (som sagt?), när det är vad de hela tiden erbjuds och uppmuntras till.

  Barn märker hur de förväntas vara i omgivningens ögon.
  Synd bara, för jag tror att folk glömmer att lek lär. Docklek lär ut en sak, medan aktiva vilda lekar eller lekar med klossar lär ut en annan. Och båda är lika viktiga.

  Men det var kanske lite OT nu! Det där andra har jag dock redan kommenterat, så det finns ingenting att tillägga där.

 17. .. Sen undrar jag fortfarande om ni hade resonerat likadant om det gällde burlesque- eller strippkläder samt stringtrosor.

  Hade du skrivit såhär då?
  ”Men hörni, det är utklädningskläder.

  Våra egna värderingar och uppfattningar om vad som är ”sexigt” har inget med barnens lek att göra. Så ser jag på det….”

  Jag är bara nyfiken.

 18. Ewa:
  Ja, flickor är flickor och pojkar är pojkar. Menar du att de blir någonting annat om de inte kläs i rosa-slisk och grådassigt?

  Och till ”Suck…”:
  Är man dum om man inte tycker som du?

 19. ”Amanda”, ge dig! Gå och lek med dina barn istället! Nä, du är inte ”bara nyfiken”, du gör dig själv dum.

 20. Hej Cecilia, Bry Dig inte ett dugg om vad rabiata fanatikerfeminister tycker, det är bara tragiskt. Flickor är flickor och pojkar är pojkar. Punkt. Jag har en av varje så jag har gjort den erfarenheten. Jättesöta dräkter, och självklart är det till utklädning, det som alla ungar älskar. Feministerna får väl klä sina döttrar i potatisfärgat och sönerna i rosa om de vill, och låta andra klä sina barn som de tycker är bäst. You go girl!

 21. Fattar inte hur man kan se detta som annat än utklädningskläder?!? Det är ju jättekul ju. Var i Dubai för några år sen och besökte några vänner som bodde där och var inne på att just köpa sådana kläder till min sambos två döttrar. Nu blev det inte så men jag minns att jag tänkte hur kul de skulle ha tyckt att det var med dessa kläder; att få leka Orient med tingel tangel och glitter. Sen hoppas jag att du kommer att skriva ett inlägg om alla coola arabkvinnor i burkor. Det var i alla fall min uppfattning att merparten av de kvinnor man såg (förvisso sannolikt de välbeställda men ändå) bar upp dessa plagg på ett helt annat sätt, med en annan stolthet och självklarhet än det man är van att se. Det kändes inte som att de var förtryckta. Eller om det är man själv som ser på det annorlunda när man är där? Hursomhelst förmodar jag att ett sådant inlägg skulle leda till en häftig debatt här 😉

 22. Jag vill också nämna, utöver det jag skrev i mitt tidigare inlägg, att jag och min syster klädde ut oss i vår mormors systers gamla ”sexiga” negliger när vi var små. Hade på oss det över de vanliga kläderna, sjalar runt halsarna och hopprep som mikrofoner. Vi fullkomligen älskade det. Tittade faktiskt just på ett sånt foto häromdan och blev full i skratt. Såvitt jag vet har vi inte tagit någon större skada av detta. Tilläggas kan väl att ingen av oss idag är några större användare av just den här typen av kläder.

 23. Amanda: Men det finns ju gränser, det måste du väl förstå? Allt är inte svart eller vitt, det finns zoner där emellan. Nej, jag skulle förmodligen aldrig köpa ett trepack stringtrosor som leksak till mina döttrar, men varför i helvete skulle jag? Va? Konstig fråga och värdelös jämförelse.

 24. Skriv din kommentar här!tappade helt respekten för dig cecilia när jag läste dessa inlägg. när du dessutom svarar en vettig tjej med sanninsgenliga argumentationer med ”Amanda: Men det finns ju gränser, det måste du väl förstå? Allt är inte svart eller vitt, det finns zoner där emellan. Nej, jag skulle förmodligen aldrig köpa ett trepack stringtrosor som leksak till mina döttrar, men varför i helvete skulle jag? Va? Konstig fråga och värdelös jämförelse.” så himla nedlåtande och värdelöst svar. jag trodde bättre om dig faktiskt, och att vi hade kommit längre i sverige än att ”flickor är flickor och pojkar är pojkar. punkt.” punkt. blir bara förbannad när jag dessutom läser dina anhängares kommentarer som gör allt för att slicka din röv. vakna upp istället!

 25. Jag håller med dig Jessica! Mycket otrevligt svar från dig Cecilia! Och jag blir också helt förvånad över vissa kommentarer här. Lästips: Lady Dahmers blogg. Hon skriver jättebra om genus och man får sig verkligen en tankeställare. Trevlig helg!

 26. Jag håller med dig Jessica. Bra skrivet och du beskriver det jag också känner. Är väldigt förvånad av sidan man nu ser av Cecilia B.

 27. jag kan läsa. jag är inte dum i huvudet, som du verkar tro om läsare som inte håller med dig. har läst din blogg varje dag i typ 3 år och har beundrat och inspirerats, men nu vet jag inte längre.

 28. Ja, Fredrik! Förhoppningsvis är Ewa, Sofia, Anette och Veronica mfl en och samma inskränkta person, så att det inte finns så många 🙂

 29. Ställ er framför spegeln och fråga er själva varför ni är som ni är. Har det med att göra vad era föräldrar klädde på er som barn? På grund av lekarna de lärde er? På grund av hur de bemött er? Eller är ni som ni är för att ni föddes sådana? Hur blev du du?
  Som tvåbarnsmamma så tror jag att hur vi vuxna beter oss i hemmet och mot varandra spelar en större roll för barnens beteende- och könsrolls-utveckling än hur barnen klär sig.

 30. Poängen med min jämförelse var att det finns många saker som ingår i ”vuxenvärlden” som är sexualiserade, och som därför inte passar på småbarn. ÄVEN om de inte tar direkt skada av det.

  Jag förstår att stringtrosor var en extrem jämförelse. Men nu var det en poäng jag ville få fram! Burlesque-kläder då? Där har du en annan typ av dans i alla fall, där syftet är att vara sensuell. Äh, jag vet inte.. men som sagt.. poängen framgick förhoppningsvis ändå. Det är inte lätt med jämförelser alltid!

 31. Vilka jävla torrmorsor det finns!!! Sluta analysera och låt barnen klä sig som dom vill. Jag klädde ut mig till Madonna i minikjol och magtröja när jag var nio. Sen ställde jag mig på fritidsgården och mimade till Like a virgin. Om jag är normal idag? Ja jag är vuxen, frisk i huvudet och har en underbar dotter som jag tar hand om.

 32. Hej!

  Följer Cecilias blogg och jag bara måste få lägga en kommentar trots att jag normalt inte är en läsare som gör det…

  Denna diskussion gör mig väldigt förvirrad. Vad är egentligen detta? Varför leder detta till sådana reaktioner att vi kvinnor/mammor börjar hoppa på varandra så fullständigt? Är verkligen dessa kläder så provocerande? Jag kan – om jag hårddrar det – se det sexuella och det ”flickiga” i detta, men låter mig knappast gå i taket för det… Märker också att många hänvisar till Lady D för genusdiskussionen och jag håller med om att det är en ytterst bra och intressant blogg som gör att man öppnar upp sina egna tankar kring barnuppfostran och alla de frågor som berör våra barn och den miljö vi skapar för dem. Men jag kan också tycka att Lady D drar gränser som inte alltid är praktiskt fungerande i verkligheten; en verklighet som hon, naturligtvis, i och med sin blogg försöker förändra och hon gör det bra och på en uppsluppet provokativt sätt som ger oss alla som är intresserade av dessa frågor en tankeställare.

  Och så kommer vi till Cecilias present till sina barn (ja, de är döttrar) och så maxar vi ut diskussionen till detta. Är det verkligen nödvändigt att alltid lägga i femmans växel? Är det inte mer intressant att föra diskussionen på ett mer, kanske inte filosofiskt, men ändå på ett högre plan än detta? Visst, att forma flickor till flickor görs omedvetet av oss alla och vi behöver ”vakna upp” för att ta oss ur detta – den största frågan kring jämlikhet sedan rösträtten, men samtidigt har jag svårt att fullt bejaka detta. Personligen tycker jag om, älskar till och med, den kvinnliga samhörigheten och den kvinnliga styrka som jag tillhör.

  Det gör mig ont när vi vänder oss så kritiskt och aggresivt mot varandra. Är det inte att stödja och finnas där för varandra som vi måste göra om vi ska ta oss framåt.

  Och i min mening, så är det mer än ok att leka. Naturligtvis är det det. Med vilka leksaker?! …hmmm… ja det är en annan fråga. Men detta var inte laddade automatvapen även om diskussionen har närmat sig konflikt…

 33. Amanda: Nej, jag skulle förmodligen aldrig köpa burlesque-kläder till mina döttrar. För varför skulle jag? Det är inte den ”sexiga dansen” jag är ute efter eller hoppas få uppleva i mitt hem med de här kläderna. Barn, i alla fall mitt barn, tycker att det är spännande att klä ut sig. Hon har en flamencoklänning (och den är ganska tight över bröstet faktiskt. Sexigt?) och nu blingande vackra ökenprinsessakläder. Som sagt. Man måste känna själv var gränser går. Annars blir det lite som att jag skulle fråga dig om du skulle kunna tänka dig att gå och shoppa på stan i behå och trosor. Nähä? Varför inte det? Du sitter ju på stranden i bikini.
  Fattar du hur jag menar? Det finns gränser, och ibland går dessa inte riktigt varken att förklara eller förstå. De bara finns där. Och man känner själv var man drar sin egen.

 34. Agnes: Man kan föra en diskussion där alla får säga sin åsikt utan att bli spydig och kalla andra för torrmorsor. Så himla tråkigt när du sänker dig till den nivån. Du skriver att vi ska sluta analysera och låt barnen klä sig som dom vill och min poäng är att det är ju oftast inte det vi gör. Jag tror inte att Cecilia hade köpt desa kläder om Bonnie och Rio var pojkar. Självklart ska barn få klä ut sig, det har vi väl alla gjort som barn. Men i dagens samhälle när flickor redan i treårsåldern börjar tänka på hur de ser ut, undrar om de är fina/tjocka/smala osv så är det viktigt att vi kanske försöker påverka lite. Ett barn som klär ut sig till prinsessa och ett barn som klär ut sig till batman leker helt olika lekar, måste det vara så?
  Det finns en bok som heter ”Ge ditt barn hundra möjligheter istället för två”. Den rekommenderar jag verkligen.

 35. Anna har nedan refererat till mig som en inskränkt person och tänk jag är av den uppfattningen att det är precis tvärtom! Mina söner har försetts med såväl bilar och dockor då vi har varit måna om att inte påverka dem. Redan innan den äldste sonen började förskolan var han ändå helt inne på bilar, tåg och fordon i övrigt. Jag kan inte förstå hur små flickors lek med utklädningskläder skulle vara ett uttryck för inskränkthet? Låt barnen leka och utvecklas genom detta utan att styra detta genom att aktivt förbjuda saker (vilket enligt mitt förmenande är det som är just inskränkt) så ska vi se att våra barn utvecklas till fina trygga personer med god självkänsla. Varför ska vi vuxna göra värderingen att just denna ökenprinsesseutstyrsel är fel? Självklart ska ju små flickor också kunna klä ut sig till poliser, brandmän och spindelmannen om de så vill!

 36. Maria du verkar onekligen hängt upp dig! Varför ser du på denna disskusion så allvarligt?!?! På riktigt så tycker du att haremskläder är för sexiga för en 3- åring? Vad hade du för maskeradkläder? Och har du barn överhuvudtaget?! Min kompis son klär sig som tjej och brukar ibland låna sin mammas bh och smink. Han är tre år och LEKER. Just det barn gör, LEKER och har kul.

 37. Bästa Agnes: Jag har inte hängt upp mig mer än du har i denna diskussion. Jag har heller aldrig påstått att haremskläder för treåringar är sexiga, vart har jag skrivit det?? Jag anmärkte på att du var otrevlig och att det var onödigt och det tycker jag fortfarande! Och ja, jag har barn. Hurså? Det känns knappt som att du kommenterat det jag verkligen skrev.

 38. Cecilia: Jag förstår hur du tänker! Min poäng var inte så mycket den sexiga dansen i sig, utan vad kläderna fyller för syfte. Jag menade väl mer att alla dessa plagg är kläder som är, mer eller mindre, sexualiserade i vuxenvärlden. Därav ”jämförelsen”. Men jag kan samtidigt förstå hur du och andra med dig resonerar – barnen ser ju INTE plaggen som ”sexiga” eller ”utmanande”, utan de ser dem som glittriga och färgglada. Och det gillar väl de allra flesta barn, oavsett kön? Personligen hade jag dock hellre hållt mig till andra saker som glittrade och glimmade. Typ puffiga klänningar, kjolar eller linnen.

  Agree to disagree?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *