Mormor söker barnbarn

Vi har ju världens bästa farmor Anita. Hon bor bara en liten bit bort och hon har all tid och all lust i världen att vara med sina barnbarn Bonnie och Rio. Vi är otroligt lyckligt lottade. Det betyder att jag och Per ibland kan gå på bio, eller gå ut tillsammans då och då. Eller att farmor hämtar hos dagmamman i bland när vi har svårt att hinna. Och för barnen betyder det förstås en extra person att älska och bli ompysslad av. Någon som lär Bonnie att steka plättar, som låter Rio sitta i knät i timmar om det är det hon vill och som alltid har något litet upptåg på gång. Hon är en till trygg punkt i tillvaron, utöver oss föräldrar då. Barnen har mormor och morfar och farfar också – och de gillar förstås också att vara med sina barnbarn, men de bor så långt bort och finns inte där på samma vardagliga vis (däremot är det ju förstås alldeles fantastiskt superkul de gångerna de ses i stället!)

Jag har förstås tänkt på det där en massa gånger. Hur bra vi har det på det viset, och att det finns många familjer som inte har någon farmor eller mormor nära (eller alls) som kan hjälpa till att lasta av lite då och då under de här köriga småbarnsåren. Som kan finnas där för barnen. Men jag har faktiskt aldrig tänkt på det åt motsatt håll. Att det kanske finns kvinnor där ute med mormor-hjärtan – men inga barnbarn.

Härom dagen fick jag ett mail av Ann. Vi har aldrig träffats men hon har följt min blogg lääääääänge, och hon verkar vara en ovanligt varm och fin person. Vi hörs på mail då och då, och hon har alltid ett par små tant-tips på lut i bakfickan. Ni vet. Sånt där som bara tanter kan (och tant är i mina öron ett väldigt rart ord,så jag hoppas ingen tar illa upp nu). Typ hur man sköter om sina blommor. Hur man skapar bäst julstämning. Och så vidare.

Nu till saken. Så här skrev (uhu, jag kan knappt läsa det utan att börja lipa, blir så väldigt rörd) hon (bland annat) den här gången:

”Jag kunde inte få barn, och det var ett helvete mellan 40-45 när tiden började rinna ut. 
Innan tiden runnit ut försöktes konstgjord befruktning, kanin-sexliv och jag var inne på adoption, men så icke min dåvarande man.
Nu är jag snart 55, och jag ser med fasa att det inte blir några barnbarn eller syskonbarnbarn runt mig heller.
Syskonbarnen bor i Gävle respektive Bangkok, och särbon’s enda dotter har flyttat till USA med barnbarnet.
Samtidigt har jag ofta tankar om hur jag kan hjälpa människor i nöd.
Jag vill inte skicka pengar till barnbyar och andra hjälporganisationer, där jag vet att det mesta försvinner på vägen.

Det måste finnas något vettigt att göra i min närhet.
Men framför allt har jag något annat än pengar att ge: En enorm kärlek till barn, och tid.
Så, jag tänkte att det finns säkert många tjejer runt Stockholm som blivit eller skall bli mödrar under förutsättningar de inte drömt om, och som inte har support från mormor och morfar, farmor och farfar, kanske inte ens en pappa är närvarande.

Jag tror jag skulle bli en utmärkt reservmormor!
Jag har läst dig länge, jag gillar dina värderingar, och så slog tanken rot.
Tänk om du kunde efterlysa någon som behöver en ”reservmormor” bland dina läsare, eller bekanta till dem.

Ja. Jag fattar ju förstås att man inte lämnar iväg sina barn till en främling i första taget. Men om det finns någon där ute som längtar efter och behöver en ”mormor” – maila (ceciliablankens@gmail.com) mig så kopplar jag ihop er med Ann. Och därifrån får ni väl själva i så fall börja höras och se om tycke och förtroende uppstår. Se det lite som nät-dejting vetja! Fast mormor-dejting.
Jag måste säga att jag tycker idén är genial. Människor, utan varandra är vi så väldigt mycket svagare.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för maya
  maya

  bor inte i stockholm och söker seriös hjälp men vart vänder man sig???
  extramormor.se känns sådär rent ut sagt..

 2. Profilbild för Sara

  vilken enormt fin kvinna! blir också rörd när jag läser det..

 3. Profilbild för Cecilia
  Cecilia

  vilken fantastisk ide!

 4. Profilbild för m47
  m47

  Såå fint. Lycka till Ann! Tala om för oss hur det gick. Kram

 5. Profilbild för Malin
  Malin

  Åh vad fint <3<3<3

 6. Profilbild för erica
  erica

  Jag fick tårar i ögonen jag också. Sååå mycket kärlek, jag är övertygad om att hon kommer få MÅNGA fina extrabarnbarn snart! Hade varit kul med en uppföljning om ett tag!

  Jag blir extra berörd av hennes mail också för jag är själv singel och snart 35. Min största rädsla är att inte träffa en kille och hinna få barn innan det är ”för sent”. Jag vill inte bli gammal utan barn och ev barnbarn. Men får lite hopp ändå av Ann, skulle jag komma i samma situation så har jag en bra reservlösning. Men det är ett otroligt känsligt och smärtsamt ämne…

 7. Profilbild för Kristina
  Kristina

  Har fått för mig att röda korset ibland förmedlar sådana typer av kontakter. Mina föräldrar blev extraföräldrar-morföräldrar åt en ensamstående kvinna och hennes son som kom till Sverige och inte hade ngn familj eller nätverk på plats. Kontakten varar än idag (om än mindre intensiv) drygt 15 år senare. Dock har jag inte koll på detaljer eller om de fortfarande sysslar med sådant. Men det borde väl finnas andra organisationer med. Detta kanske inte är aktuellt för Ann, men det kan ju visas sig att det finns många fler i samma situation?

 8. Profilbild för Kajsa
  Kajsa

  Nu börjar jag gråta. Att det ska vara så långt till Stockholm. Lyllo dig som får Ann som reservmormor!

 9. Profilbild för Alexandra

  Åh! Vilken underbar människa. Det där är ju precis vad jag (mina barn) behöver. Med min lille kille som är sjuk och numera (nästan) aldrig kan gå till skolan hade en extramormor varit ovärdelig. Fast… i Malmö då 🙁 Hoppas mormor Ann hittar något härligt litet ”barnbarn” 🙂

 10. Profilbild för Lina
  Lina

  Åååå…. så glad jag blir att det faktiskt finns så FINA människor! <3

 11. Profilbild för Mini
  Mini

  Åh vad jag önskar att Ann hade bott närmare oss, eller att vi hade bott i Stockholm. Jag har ingen familj och ingen släkt (lång, jobbig och tråkig historia) och finaste farmor och farfar bor över 60 mil bort och börjar bli till åren samt har 8 andra barnbarn att se efter. Hållet med som någon som någon annan skrev, lyckost dom som får Ann till mormor 🙂. Kram Mini i Karlskoga

 12. Profilbild för andrea
  andrea

  Vad fint skrivet och vilken oerhört fin människa hon verkar vara, Ann. Det eller de barn som får Ann som reservmormor kommer säkerligen att bli jättelyckliga, hon verkar ha en hel massa kärlek att ge! 🙂

  Min son har en mormor och morfar som bor över 100 mil härifrån, jag längtar så himla mycket till julen då vi ska vara tillsammans allihopa. Mormor, morfar, moster x2, morbror och kusinerna. Sen har han ju en farmor som bor bara en kvarts bilresa härifrån, henne har han fin kontakt med, även om hennes och min kontakt tyvärr inte är lika bra. Hon kanske skulle ha tänkt efter innan hon öppnade munnen ibland helt enkelt. Jag saknar verkligen att ha mina föräldrar nära, det är så synd att vår son inte får en lika nära relation till dom som till sin farmor, vi kan tyvärr inte ses mer än några gånger per år. Däremot är det lycka varje gång vi ses, från båda håll! 🙂

 13. Profilbild för Moa
  Moa

  Åh, gud vad fint! Rysningar längs benen! Vilken underbar idé, massor med lycka till!

 14. Profilbild för sofi jansson
  sofi jansson

  Vad synd att Ann inte bor i köpenhamn! Har all släkt i sthlm och göteborg hade varit perfekt med en extra mormor! Nån som känner någon i köpenhamn?

 15. Profilbild för sara
  sara

  Gå in och kolla på föreningen Det stora knytkalaset! Där har de ett projekt som heter jag vill ha en egen mormor! Det är mest utlandsvenska familjer som behöver en extra mormor då de inte har familj i Sverige. Maila gunzacharias@hotmail.com om hon är intresserad! De har även skrivit om projektet i Amelia.
  Ha det gott

 16. Profilbild för A
  A

  Man kan faktiskt vara stödfamilj el stödperson via socialtjänsten också, det finns och är inte bara för typ jätteutsatta barn mm utan just för tex. ensamstående personer som kanske behöver avlastning ibland. Jag funderar starkt på att anmäla mig och min familj så fort våra ”egna” barn blivit äldre. Man kan då tex. ta emot ett barn en helg varje månad el varannan veckan och så får barnet lite nya intryck, kanske göra saker han-hon normalt inte gör o föräldern t det barnet får lite tid för sig själv, kanske fixa saker som är svårt när man har barn med sig. Men Annes idé är också super!!!

 17. Profilbild för åsa.ahlkvist
  åsa.ahlkvist

  Hon behövs det finns många barn i detta landet som ej har nån äldre att umgås med.Jag är 57år och har ett barnbarn men är extra-mormor till 2 vänninors barn då de saknar mormor+morfar de har farmor+farfar men de bor i Norrland och vi bor i Skurup,jag är sjukpensionär och har roligt med 3 barnbarn istället för ett,ska gå på 3 luciafirande t.ex Hoppas hon hittar nån som hon kan bli extra-mormor till snart,livet är mycket härliga med barn i det,Skånekramen

 18. Profilbild för sofi jansson
  sofi jansson

  Åh vad synd att Ann inte bor i Köpenhamn, hade varit perfekt då jag har all släkt i göteborg och stockholm. Nån som känner någon extra mormor i köpenhamn?

 19. Profilbild för R-M
  R-M

  Vilken bra idé underbart med människor som vill hjälpa och ge kärlek. Är övertygad om att Ann snart har flera ”barnbarn” i sin närhet. Fantastisk gest av en medmänniska och så bra att du tog upp det här på bloggen Cecilia. Lycka till Ann.

 20. Profilbild för Lisa Lotta
  Lisa Lotta

  Ahhh! Vi vill ha en extra mormor!! Fast vi bor tyvärr i Bryssel sa det ar nog inte att tanka pa i det har fallet. Bade mormor/morfar i Sverige och farmor/farfar i Italien finnes men ar icke sa intresserade av lek och bus med sina underbart fina troll till barnbarn och har ingen forstaelse att vi ar tva urtrotta och utarbetade foraldrar som skulle behova lite uppbackning… Har alltid drommt om en mormor/farmor som avlastar och verkligen bryr sig fran hjartat men det far bli jag som ar en sadan mormor/farmor en vacker dag och jag ska sjutton ligga pa golvet och leka om sa knaskalarna gor ont som sjutton och det tar 5 minuter att ta mig upp!

  Nagot/nagra barn i Stockholm ar valdigt lyckligt lottade som kommer fa ha din narvaro i sina liv!!

 21. Profilbild för Ida F
  Ida F

  Underbart! All lycka till Ann! Vilket intiativ!

 22. Profilbild för Hannah
  Hannah

  Åh vad fint av Ann och lika fint av dig Cecilia att skriva om det här i bloggen! Är säker på att det finns massor av barn som skulle vilja ha en extramormor som Ann! Blev också alldeles rörd och tårögd av tanken.. Har själv inga egna barn (men hoppas att jag får det en dag) men brukar ”låna” vänners och kusiners kids ibland och hitta på roligheter tillsammans, rycka in som barnvakt, hämtar gärna på förskola osv. Är så kul att hänga med barnen samtidigt som det är kul att kunna ge föräldrarna lite egen vuxentid och det är alltid väldigt uppskattat av alla. Hoppas Ann får bli extramormor snart!

 23. Profilbild för mammaistan

  Ann, du är verkligen en fin människa. lyckos den som får dig som extramormor, du har säkert en massa med kärlek att ge. stor kram till dig!

 24. Profilbild för Kristin
  Kristin

  Hade jag bara haft barn hade Ann fått passa dem direkt! Kanske kan hon vända sig till Röda Korset? Här i Sundsvall kan man hjälpa till med läxläsning, få invandrarbarn integrerade i samhället osv, så det finns säkert än fler saker! Så fin tanke och vad fint att du förmedlar det Cecilia. Du verkar ha ett så stort hjärta!

 25. Profilbild för tiajajja
  tiajajja

  En sån klok tanke, så fina ord från både dig och Ann. Vi har själv gjort ”misstaget” att skaffa barn tidigt, vilket då resulterat i att vår föräldrar fortfarande arbetar och inte kan hjälpa till med sjuka dagar, hämta, lämna etc. Givetvis har man fått lösa dt efter hand men så skönt dt hade varit med en extra mormor/farmor ibland:-)
  Ha en skön fredag
  http://blogg.mama.nu/annorlundaunderbara
  Sexig, fräsch, snygg,,.nähä..inte dt nä:-(

 26. Profilbild för Malin
  Malin

  Underbart (och sorgligt) mail. Tänkte bara påminna om att man kan bli familjehem för verkligt behövande barn eftersom Ann vekar ha ett STORT hjärta och älskar barn!

 27. Profilbild för H
  H

  Det här är en toppen idé! Min mamma var ”reserv-mormor” till en liten tjej för några år sedan p.ga. att hennes mor- och farföräldrar bodde långt borta och föräldrarna gick på knäna. Dem lade helt sonika ut en annons, de började träffas först ute på fik sen hemma och sen tyckte dem att det kändes så bra att mamma hade henne en dag i veckan under 3års tid. Mamma har fortfarande kontakt med lillan som nu är en fantastisk liten tjej som just börjat skolan. Nu är min mamma mormor själv och har inte tid att ta på sig ett ”barnbarn” till men ser tillbaka på tiden som otroligt givande och framförallt roligt! Lycka till Ann, den som får dig som ”reserv-mormor” är lyckligt lottad!

 28. Profilbild för Kristin
  Kristin

  Underbara människa! Att verkligen ta steget och vilja hjälpa nån som behöver det och som bonus få kärlek tillbaka och umgås med barn som hon vill.

  Jag önskar denna kvinna all lycka!

 29. Profilbild för Matilda
  Matilda

  Fantastiskt! Hade vi haft barn hade Ann varit en välkommen hjälp! Hoppas på att få höra fortsättningen på detta underbara initiativ.

 30. Profilbild för Helena E - bodycomf

  ÅH! Så fint! Jag är nog lite extra sentimental så här i juletider men tack tack till dig Cecilia som vågar och tar dig tid att verkligen göra något för dina läsare. Och såklart tack till Ann som vill dela med sig av sig själv.

 31. Profilbild för Marina
  Marina

  Åh men vilken fantastisk mysig människa hon verkar vara Ann! Och fint av dig också Cecilia, båda att uppskatta det du har och att försöka hjälpa andra!
  Jag letar själv efter en ”Ann”. Vi bor i Karlstad med två småtjejor som dina och har släkten i Norge/Sthlm. jag har funderat på att ”söka” efter en extramormor men som någon säger är det svårt att hitta ”rätt” person, lättare då att bli sökt efter!;)
  Lycka till Ann, du är välkommen till Karlstad när som helst!;)

 32. Profilbild för | Cecilia Blankens

  […] Visst kommer ni ihåg Ann? Världens raraste Ann som efterlyste barn och familjer som kunde behöva en … […]

 33. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Underbar ide 🙂
  Kärlek behövs i världen. Och avlastning kan vara guld värt om man inte har ett så stort nätverk i sin närhet.
  Har aldrig träffat din familj, men har däremot träffat Anita. Förstår att hon är en undebar farmor. 🙂

 34. Profilbild för Parvin Pirarshaghi
  Parvin Pirarshaghi

  Hej!jag heter parvin,jag behöver förldrarmormor för mina barn .Can ni hjälpa mig ?………
  De har inte mormor och morfar!!

 35. Profilbild för Eva
  Eva

  Fantastiskt fint initiativ! Nyfiken på hur det gick för Ann? Vår lilla familj med dotter född 2009 letade med ljus och lykta efter en extra-mormor för några år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *