Om oförklarlig ondska. Om Sorg. Om hur jag hittade tillbaka till livet

Okej! Nu släpper vi loss lite gästbloggare, dagens skribent heter Malin. Men först måste jag bara få säga ett par ord om Malin .Vi känner inte varandra egentligen. Men. Hon är en sådan där trogen läsare som jag vet hängt med länge, både här och när jag skrev på Expressen. Vi mailas ibland och för ett år sedan fick hon världens sötaste lilla dotter. Vissa dagar, när man liksom inte har någon inspiration eller känner sig hängig eller tjurig. När man inte har minsta lust att skriva ett förbannade skit. När man bara vill trula runt och inte meddela sig till någon endaste person, då kan jag tänka på Malin, på att hon ju alltid finns där och läser. Dyker upp i kommentarsfältet allt som oftast (och det är inte alla gånger vi tycker lika om allt) eller bara som en tyst bloggvän. Och så bestämmer jag mig för att sluta tramsa, skärpa ihop mig och klämma ur mig några rader. Om så bara för att berätta att jag är hängig eller vresig. För jag vill liksom inte göra henne besviken (vilket hon nog aldrig skulle bli förstås, det är mer bara en morot inför mig själv att tänka så där). Hur som helst. Malin har liksom blivit någon slags representant, ett ansikte, för er läsare. Och jag är så himla glad att hon fortsätter läsa. Hon och alla ni andra.

Okej. Nu är det Malins tur. Så här berättar hon:

” Tillsammans med tre kompisar var han på väg till Kopparvallen för att spela lite fotboll på lördagseftermiddagen den 17 juli 2004. På vägen dit blev 21-åringen nedsparkad och grovt misshandlad. Nu svävar han mellan liv och död.” (Falu Kuriren 040719)

”Mattias avled utan att återfå medvetandet till följd av sina svåra hjärnskador på Akademiska sjukhuset i Uppsala, den 21 juli 2004. Mattias, som till sin natur var en fridsam och trygg kille just på väg in i vuxenlivet, föll offer för en fullständigt oprovocerad våldshandling utförd av en 29-åring med 15 års kriminellt förflutet. 29-åringen hade tidigare samma dag rymt från en familjehemsplacering – en vårdform han just fått beviljad i stället för en fängelsedom på 8 månader. Efter två rättegångsförhandlingar (Falu Tingsrätt och Svea Hovrätt) samt ett överklagande till Högsta Domstolen, blev slutdomen 7 års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död m m.” (www.sockan.se)

Det är min lillebror de skriver om. Min älskade lillebror Mattias. Vi var tajta. Hängde ofta ihop. Daglig kontakt, gemensamma kompisar osv. Det känns fortfarande overkligt att detta drabbade oss. Men det gjorde det. Sorgen tog sig många uttryck och kom i många skepnader. Stiftelsen Mattias Ströms Minnesfond bildades 2004 för att göra något meningsfullt av det fruktansvärda som drabbat Mattias. Vi fick, och får fortfarande, ett otroligt gensvar och stöd från allmänheten. Fonden har under dessa 7 år gjort så mycket gott!

Livet gick vidare för att det måste gå vidare. 1,5 år efter jag förlorat min lillebror träffade jag min nuvarande man. Det sade klick. Vi var/är en match made in heaven. Det finns inget som är så gottgörande som kärlek. Inget är så meningsfullt som att älska. Han stärkte mig. Hjälpte mig att hitta tillbaka till den positiva, levnadsglada och målmedvetna tjej jag är. Vi gifte oss för ett par år sedan och har idag en underbar liten dotter på 1 år. Livet är bra! Jag är glad över att leva och jag gläds över det jag har. Jag bär med mig fina minnen av min lillebror. Och i hans namn och minne försöker jag bidra till att göra världen lite godare.”


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Emma
  Emma

  Först – tack Malin för att du delar med dig – av din sorg men också av att livet går vidare – vackert skrivet! Sen måste jag bara säga att jag blir så beklämd varje gång det meningslösa våldet får ett ansikte – varför blir det såhär? Vad kan vi gemensamt göra för att få ett samhälle som är mindre våldsbenäget? Din text väckte iaf många tankar, så tack Cecilia för att du publicerade den. kram

 2. Profilbild för sara
  sara

  Tack för fint inlägg som rörde till tårar. Tror att den som dödade din lillebror inte hade gjort det om han oxå blivit berörd på djupet någon gång (på ett positivt sätt). Vi lever i ett så ytligt samhälle fullt av egoism och hårdhet, så skönt att du vill försöka göra världen godare! Det behövs många för att förändra…
  Kram

 3. Profilbild för Johanna
  Johanna

  det är fantastiskt hur allt hänger ihop i denna värld(ska förklarara) jag har läst din blogg Cecilia i ja hur länge vet jag inte, men länge. du kommer med briljanta och eftertänksamma frågor, kommentarer och inlägg. OCH! idag löäser jag om Mattias. Mattias som vi förlorade till följd av det meningslösa våldet. Jag är från Falun själv men har flyttat därifrån för länge sedan. Jag minns dagen på Mattias dog hur vi satt på platsen där han sparkades ner. Vi grät. Vi hade firat midsommar tillsammans ute på landet året innan och min x pojkvän och hans vänner var Mattias vänner. Mattias och jag skojade om att vi skulle resa jorden runt ihop med kompisar om någon sommar. Otroligt att denna text dyker upp i mitt liv så många år senare. Mattias var en ljuv och bra person, det lilla jag fick chans att känna honom. Han finns fortfarande i mina tankar när jag åker hem till Falun och hälsar på. Kör förbi hans minnesmärke och tänker på att livet är så orättvist ibland. Så förbannat orättvist. Men vi glömmer ALDRIG. /Johanna, Uppsala

 4. Profilbild för Lina
  Lina

  Fina fina Malin! Tårarna rinner längs mina kinder. Det gör så ont att läsa om en så onödig bortgång av en älskad son och bror. Så fint att ni startade er fond i minne av Mattias! Du berörde verkligen mig ikväll!

  Även jag är en trogen läsare sen början av expressentiden som lite anonymt läser varje dag och har
  Väl vuxit upp med denna blogg. Nu har även jag en liten kille på 14 månader.

  Lina

 5. Profilbild för malin-malin
  malin-malin

  Gripande berättelse om en del av ditt liv. Tack.

 6. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Väldigt hemskt och sorgsamt. Önskar att sådana saker inte skulle behöva hända någon!

  Himla fint skrivet Malin, tack för att du delade med dig, och tack för att ni gör så fint för att det inte ska ha hänt i onödan!!

 7. Profilbild för Elin
  Elin

  Otroligt gripande och sorglig historia, tårarna rann när jag läste. Vad bra att ni öppnat en fond i din brors namn och på så sätt gör nåt bra av det hemska som drabbat er.
  Stor KRAM!

 8. Profilbild för Aniika

  Usch, vad livet kan vara grymt ibland. FInt att ni öppnat en fond, vilken styrka att göra något gott från något så ont.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *