OMÖJLIGA val

omojligavalNi är några som undrat hur mödravård och liknande funkar här i USA? Det är inte alls så tråkigt ämne som det låter, så ni som redan nu överväger att sluta läsa, vänta lite! För det första: Här får man ju välja en barnläkare, eller i mitt fall barnmorska (fick lite panik av allt snack om snajdiga Beverly Hills-mansdoktorer i Porsche) och tänkte att en trygg gammal midwife kanske skulle vara mer inkännande – den här personen är sedan med en genom hela graviditeten och är den man sedan ringer mitt i natten när det är dags att föda. Så får hon vackert ta bilen till sjukhuset och hjälpa till att få ut pysen. För det andra: Mitt ”MVC” ligger på Rodeo Drive. Mellan Saint Laurent och Louis Vuitton-butiken faktiskt. Och jag tänker att när vi sen flyttar tillbaka till Sverige och bebisen växer upp och börjar jobba på ICA och tycker att livet är toppen, kan hen alltid ha som spännande partytrick att dra fram, det här med sitt flärdfullt kantade fosterliv på Rodeo drive bland turistmassorna i Beverly Hills.

Nr 3: Har man en sjukvårdsförsäkring som vi har (genom Pers jobb) så är detta med graviditet och förlossning en fullödad business. Från dag ett överöser mottagningen en med olika valmöjligheter som om man inte passar sig och tänker efter låter väldigt rimliga. Det är tester hit och tester dit. Vacciner och helgarderingar med hängslen och livrem där man kan ta reda på den exakta risken  för olika ”defekter” ens baby kan tänkas ha. Innan jag fattat allt detta tackade jag lite slarvigt ja till ett av de där testerna – och när det tyvärr visade sig att jag var bärare av en ”defekt” som skulle ge en 25%-procentig chans att bebisen hade en viss åkomma – OM det sedan visade sig att Per var bärare av samma gen. Jaha? Vad gör man med den informationen då? Va? Jag skulle aldrig välja bort ett barn för en sådan här sak – aldrig – så varför behöver jag då veta? Det resulterar ju bara i en massa oro och onödiga tankar. Att det finns en risk att barnet jag kommer få är sjukt vet jag ju redan – så är det ju med alla barn, det är en del av processen Det finns aldrig några garantier att bebisen som kommer ut är ”perfekt” – enligt regelboken då alltså. Men hur den än blir så kommer den ju vara perfekt i mina ögon, eller hur?  Sedan denna omtumlande upplevelse säger jag förskräckt NEEEEEEJ så fort de kommer dragandes med nya testmöjligheter.

Men idag på barnmorskebesöket fick jag en ny lunta med papper och någonting att verkligen tänka på och googla: Möjligheten att spara stamceller från navelsträngen. Att kunna ha dessa till hands skulle ju förstås kunna vara något man tackar sig själv och gudarna för att man gjorde den dagen bebisen visar sig vara sjuk och friska stamceller kan rädda liv. Och händer det är man förstås evigt lycklig att man betalade de där nästan 30 ooo kronorna (plus årshyra för ”förvaring” av provet) – men samtidigt. Jag kan ju inget om detta. Det är så otroligt lätt att bara ja, ja, ja. jag betalar vad som helst som kan rädda mina barn och skydda dem från hemskheter – men hur vet jag att de här girigbukarna till företag inte bara hepp – går i konkurs en dag och där försvann mina celler och min investering? Eller hepp !- tjugo år senare – varfan är mina stamceller när jag som bäst behöver dem? Ah. Att ge sig in i detta googelträsk känns ohyggligt svårmanövrerat och läskigt.

Ni fattar lite vad jag snackar om va? Det är förstås fantastiskt på ett sätt med alla möjligheter som finns (om man bara kan tänka sig att betala förstås!) – men ibland vill jag bara skrika MEN JAG VET VÄL INTE!!! NI FÅR BESTÄMMA!

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

  1. Profilbild för Nina
    Nina

    När jag födde mitt barn blev jag tillfrågad om jag ville donera det blod som fanns kvar i navelsträngen just för att det finns så mkt stamceller. Då lagras dessa hos Nationella navelsträngsblodbanken här i Sverige och ger inte bara mig utan andra som kanske behöver dessa mer chans till att bli friska. Så de blir ju inte öronmärkta för mig utan kan hjälpa vem som helst. DET tycker jag är bra. Och så är det gratis förstås.

    1. Profilbild för Cecilia Blankens

      Jag frågade om den möjligheten också – och det var en helt nu möjlighet på sjukhuset jag kan föda på och är möjligt att genomföra OM man råkar föda mellan kl 9-5 på dagen (pga viss personal som behöver vara på plats gissar jag). Men himla bra grej annars!

    2. Profilbild för Maja
      Maja

      Ja Karolinska Huddinge erbjuder detta i dagsläget, förhoppningsvis kommer det finnas möjlighet på alla sjukhus inom några år. Tycker också det är bra att de inte är öronmärkta utan kan hjälpa flera! Och inte behöver man betala något heller!

  2. Profilbild för Gitte
    Gitte

    Hej Cecilia og Nina.

    Jeg er enig i at det er et svært valg – men at sparrar sit barns stamceller fra navelsträngen er en forsikring.

    Opbevaring af stamceller fra navelsträngen kan gøre både i privat og nationalt regi i Sverige og Danmark.
    Der er forskel på at donere sit barn stamceller til den nationalle navelsträngsblodbank – ( det er en fin gestus.) og sparra cellerne privat. Bliver dine børn syge har du altid dine egne celler til rådighed når du sparrar dem i en privat bank. Men har du doneret dem til den offentlige bank – skal du vente på at der findes et match mellem dine børn og donor. Se mere på http://www.stemcare.se

    Håber det hjælper lidt
    Mange hilsner

    Gitte

  3. Profilbild för Emma
    Emma

    Nyfiken, blir barnet automatiskt amerikansk medborgare i och med att hen föds i USA? Tack för en fantastisk blogg!

    1. Profilbild för MiUSA
      MiUSA

      Ja, ett barn som föds i USA blir automatiskt Amerikansk medborgare.

  4. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Ja, USA är ju valmöjligheternas land – på gott o ont, eller hur?! Ibland är det skönt att myndigheten eller staten bestämmer något – det är ju baserat (får man hoppas!) på forskning och tester – men när man säger detta till amerikanerna – HUGA!!
    ”Options” och ”able to choose” – ja, det vill de ha till varje pris. Är lite splittrad – men det tvingar en onekligen till att bli insatt i det mesta i ens liv och det känns ju spontant väldigt positivt 🙂

    Det som Nina säger ovan är ju fantastiskt, hade ingen aning.

  5. Profilbild för Sara
    Sara

    Hur funkar det att spara stamceller med sen avnavling dvs att vänta några minuter med att klippa av navelsträngen då att mer blod från den förs över till barnet? Det är tydligen WHO rekommendation på det eftersom det kan förebygga järnbrist hos barnet.

  6. Profilbild för Ida

    Nu är ju jag i Kanada, så jag vet inte om du ställts för samma val som jag – men här får jag föda hemma med barnmorska om jag vill. DET kan jag vela över hur mycket som helst. Merparten av de mammor jag känner har nämligen fött just hemma & pratar så varmt om det… men så kommer det ett litet spöke i huvudet & bara ”Men tänk om något går fel då?”. Usch, tre månader kvar – sen antar jag att jag måste bestämma mig för antingen det ena eller det andra! 🙂

  7. Profilbild för Maria
    Maria

    Grattis till bullen i magen! Är själv gravid i utlandet (england) så det är lite spännande att höra hur det är i USA.

    Här i England är det också mycket val under graviditeten och inför födseln. Man får välja om man vill föda hemma, på en midwife lead unit (typ som BB Sophia) eller på sjukhus. Man får föda i pool om man vill, det lockar verkligen måste jag säga. När det gäller alla ultraljud och prover så får man välja vilka prover man vill ta och man vill gå på det andra UL. Detsamma gäller även vaccinationer.

    Det jag gillar mest med den engelska vården är att man som kvinna känner att det är JAG som bär barnet och JAG som kommer att föda barnet (med hjälp) istället för att det är läkaren som levererar barnet ”deliver the baby”. Naturlig födsel uppmuntras och det är mycket fokus på att man ska ha så lite ”intervention” från läkare och personal som möjligt. Är för feg för att föda hemma men tydligen blir det mindre komplikationer då man är mer avslappnad i sin hemmamiljö.

    Så visst är det skönt med val men samtidigt så känner även om man ju kanske knner ett större ansvar när man själv gjort valet.

    Summan av kardemumman är väl ändå att det är skönt att ha valet och att behandlas som en individ men egen vilja ustället för att beslut fattas över ens huvud.

  8. Profilbild för Kjell/Veronika
    Kjell/Veronika

    hej Cissan – intressant att läsa hur barnafödandet går till i USA, hoppas du får en trevlig midwife – flickorna måste vara jätteglada över att få en LILLEBROR
    antar att du kommer att föda i Sweden..

  9. Profilbild för Maria
    Maria

    Ville bara skicka den har lanken, dar de skriver lite om for och nackdelarna med ’cord blood banking’. http://www.parents.com/pregnancy/my-baby/cord-blood-banking/the-cord-blood-controversy/
    Jag hade ocksa min lilla tuffing har i usa och laste pa en hel del om det har nar jag var gravid. Och nu far ni ursakta svengelskan….De privata bankerna ar lite skumma och forsoker verkligen utnyttja den radsla man har som gravid for att nagot ska handa ens barn. Men sannolikheten att ens barn kommer att behova de har stamcellerna ar ca 1:1000-1:250 000. Och da kan man anda inte garantera att dar ar tillrackligt manga stamceller i blodet man sparat eller att de faktiskt kommer kunna hjalpa. Om mutering som orsakat sjukdomen ar i stamcellerna sa hjalper de ju inte, och om det ar en slakting man vill hjalpa sa ar oddsen for att stamcellerna passar ganska laga, 25% for syskon. Det som jag tror ar en kanonbra grej att gora, om man vill hjalpa, ar att skanka ’cord blood’ till en ’public’ blod bank. Har i USA finns det nagot som heter ’National Cord Blood Bank’ och sannolikheten for att hitta en ’match’ om man behover stam celler ar faktiskt mycket storre dar. Och kan man tanka sig, de tar hand om ens stamceller helt utan kostnad.

  10. Profilbild för Anna

    Ja hjälp – på sätt och vis skönt i Sverige där allt är så standardiserat och man liksom litar på systemet. Från att man skrivs in på mvc är man ju inne i rullorna; ultraljud v 16 (eller vad det är), k-vitaminspruta vid födseln, mpr-vaccin då och då… Bara att glida med. Glad att jag inte ens behövt ta ställning till puk-prov och liknande.

  11. Profilbild för Helena

    Åh vad skönt att höra att du oavsett vad skulle vilja ha barnet, du är ändå en förebild för många. Det är alldeles för många som inte vet vad man säger nej till och vad man ska göra ett test för. Det informeras sällan om det. Själv gjorde jag inget KUB test och min son föddes med downs syndrom och jag skulle för allt i världen inte byta bort honom. Men vi är alla rädda för saker vi inte känner till men det är ganska otäckt att vi håller på och manipulerar och försöker påverka naturens egen gång. Det är inte alltid lätt heller och guld och gröna skogar men det är det inte för någon förälder. Jag har berikats med ytterligare en dimension i livet synd bara att så många fortfarande har fördomar. Fram för mer olikheter säger jag, det gör oss alla till bättre människor.

  12. Profilbild för Charlotta
    Charlotta

    Nu måste jag bara få skriva detta – att spara stamceller eller donera till blodbank låter så ädelt och förnuftigt men vad det innebär är att din nyfödda bebis går miste om en del av sitt viktiga navelsträngsblod vid födseln! För att kunna samla upp blodet klampas navelsträngen alltför tidigt, och babyn utsätts för stor blodbrist. För mig är det självklart att barnet självt behöver sina egna stamceller bäst, och därmed ska man kräva sen avnavling – att navelsträngen inte klampas eller klipps innan den pulserat klart och ALLT blod förts över till bebisen.
    Grattis till den lilla i magen och lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *