På riktigt

Verkligheten ute på promenad.

Den skånska snålblåsten vann till slut. I fredags blev jag plötsligt varm som en nykokt rödbeta, sen fick jag värsta sortens frossa, mådde allmänt skitkass och rattarna kändes ungefär som om de skulle kunna extraknäcka, eller snarare kanske redan hade gjort det, som landslagets fotbollar. Fy farao.

Men nu är vi hemma igen och idag mår jag bättre. Så bra att jag lindade in överkroppen i uppskattningsvis 10 kilo textil i olika kvaliteter – och sen tog vi var sin unge i var sin vagn och stack till Farsta centrum för att köpa termobrallor. Herregud. Såna har jag nog inte ägt på tjugo år. Men kändes det som att det var hög tid.

Nån mer än jag som plötsligt får såna där blixtinsikter och totala herregud-det-här-är-ju-på-riktigt känslor kring sitt eget liv? Jag vet inte alls hur jag ska kunna förklara vad jag menar utan att låta fullkomligt agurk. Men ni vet – plötsligt slår det en liksom bara: är det där mina barn? Mitt hus? Och en man? Min man? Vi satt och pratade med några kompisar härom dagen, berättade om några andra bekanta och sa, bara i förbifarten, att ”de har två barn”. Det lät så vuxet. Och i nästa sekund, chockad av insikten, var jag tvungen att kolla mot Per och liksom bara högt konstatera att herregud Per, ”vi har ju också två barn”.

Att det är så är  jag ju förståsfullkomligt medveten om och ytterst tacksam över hela tiden, fast liksom lite i bakhuvudet så där. Det är ju betydligt lättare att se med vidöppna ögon på tider som gått än på dem man lever i just nu, men ibland, till exempel när man är på väg att handla termobyxor med sin man och två barnvagnar innehållandes var sitt barn i sällskap, blir verkligheten så ytterst närvarande.

Okej. Ni som fattar fattar. Ni som inte fattar… well, det är säkert inte så konstigt som jag kanske får det att låta.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Sofia
  Sofia

  Jag förstår precis vad du menar. <3
  Ibland blir man bara så plötsligt överväldigad. Det är rätt häftigt.

 2. Profilbild för Anna

  Förstår precis. Drabbas också då och då av den där insikten – t ex när man promenerar hem från dagis eller skola och helt plötsligt inser – ”Herregud, här går jag och har precis hämtat min son i skolan.” Man inser liksom att ”det här är mitt liv – jag är faktiskt vuxen” typ. Magisk känsla. 🙂

 3. Profilbild för Hanne
  Hanne

  Hehe, du skriver så bra! Så morsomt å lese om blixtinsikter. Jeg føler det også slik innimellom = )

 4. Profilbild för m47
  m47

  Haha vi satt ikväll i soffan och myste med vår lilla dotter och jag sade högt: Älskling, fattar du att det här är VÅRT barn?! Min man var lika överväldigad och vi konstaterade att det hela är för stort att greppa… Lika bra att inte fundera FÖR mycket utan bara ta en dag i taget och njuta av varje dag man har tillsammans (sanning med viss modifikation; inte njuter man direkt av dagarna med mjölkstockning, feber och frossa). Krya på dig!

 5. Profilbild för A.L
  A.L

  Skönt att höra 🙂 tyvärr har ingen av mina vänner riktigt fattat när jag försökt förklara känslan…de blir liksom ”ja, det är ju otroligt, vad gjorde man liksom innan barnen- kommer knappt ihåg det”….känns som att dem inte riktigt förstår…min sambo håller däremot med mej 😀 Skönt.

  Ha en topp dag! Klä dej varmt 😉

 6. Profilbild för kicki i spånga
  kicki i spånga

  Hehehe jo jag förstår oxå. Mina ”barn” är 18 och 21, men jag kan fortfarande känna mig som ”en bluff”. Jag menar är det jag som har villa, vovve och volvo 😉 Tror det är så för alla ibland, man är ju inte äldre än man känner sig inuti.

 7. Profilbild för Rebecca

  jag är oxo helt med på vad du menar. Jag brukar ibland fundera över hur vuxna alla grannar känns, de är gifta, bor i hus och har barn och bara känns sådära vuxna på riktigt vuxna. Sen konstaterar jag att jag har oxo hus och man och barn men jag kan lixom inte känna mig så dära på riktigt vuxen 😀

 8. Profilbild för mammatillviggo
  mammatillviggo

  men kära du… du måste ha amningsilägg nu när det är så kallt, jag levde med sådana vintern 08 då min son föddes. Jävligt osköna, osexiga men satans underbara ändå för man fryser inte om rattarna och slipper mjölkstockning!

  Sådär ja nu lät jag som en gammal ( tjugosexårig tant)

  kram på dig och din underbara blogg

 9. Profilbild för Anna
  Anna

  Jag har inte barn men jag förstår ändå hur du menar på ett vis.. Jag älskar din blogg och jag tycker du är väldigt inspirerande! Fortsätt vara så bra som bara du kan vara! 🙂

 10. Profilbild för pernilla

  så där kan jag också tänka ibland… att man liksom i tanken har stannat i åldern ;D jag känner mig inte alls som nästan 30 och blir liksom förvånad över mig själv att jag här sitter med barn, hus och sambo. Jag är fortfarande min mamma och pappas lilla flicka ;D

  Usch för kyla och mjölkfulla pattar! man kan verkligen bli sjuk!

  Ha det fint!
  Pernilla

 11. Profilbild för Lena
  Lena

  Så känner jag också! Fast jag har inte barn än… MEN på lördag ska vi GIFTA oss… Herregud! Det känns overkligt.. och dessutom har vi gått och köpt ett litet radhus. Är det sant? Är det vi? Vi som är yngst fortfarande? Tills man inser att man inte är det…

 12. Profilbild för Anna
  Anna

  Cecilia – usch, stackars dig, skönt att det är bättre!
  Du vet kanske redan det men jag har förstått att det inte bara är viktigt att vara varm om brösten för att undvika mjölkstockning mm utan man ska vara varmt klädd på HELA kroppen. MEn kanske därav termobyxor?!
  Jag kan även rekommendera LÅNGKALSONGER I SIDEN, kolla in Sidenselma på nätet. Underbara, känns inte när amn har dem under vanliga byxor mm, aldrig för varma! Kram! Oxå 2 barnsmor!!

 13. Profilbild för Frida
  Frida

  Jag förstår vad du menar! Jag har inga barn än, men en sambo som jag är förlovad med och vi har ett radhus..det känns lite märkligt ibland när man verkligen tänker på det. Jag brukar få liknande känslor ibland när jag står för mig själv framför spegeln. Jag brukar kalla det för ”jag är människa”-känsla..man liksom ser sig själv i ansiktet- är det verkligen jag?? ja jag är en liten människa… Man blir liksom medveten om att man existerar här och nu!

 14. Profilbild för Matilda
  Matilda

  Ja, jag fattar verkligen 🙂
  Två barn, det är liksom då man får insikten, eller i alla fall jag fick insikten då.

 15. Profilbild för En annan Cissi
  En annan Cissi

  Jag fattar precis vad du menar. De där ”blixt-insikterna” började komma när jag precis fått barn, liksom helt plötsligt slog det mig att jag hade barn, det där var mitt barn och jag var morsa nu. Kändes så stort så jag kunde bli alldeles gråtmild. Sedan kom de insikterna litet mer sällan men de kommer litet då och då fast numera med varierat innehåll, inte bara insikten om att lilla jag är förälder. ”Shit, jag är gift! Han där är min man! Han ska jag leva med resten av livet ( en f ö både betryggande och rätt skrämmande tanke 😉. )”

 16. Profilbild för Ida
  Ida

  Förstår precis vad du menar och håller med ett igännkännande flin på läpparna med de övriga kommenterarna!

 17. Profilbild för Ida
  Ida

  ps. väntar med spänning på ett ”vagnsinlägg”…

 18. Profilbild för Mia
  Mia

  Jag fattar precis. Du är fantastiskt bra på att sätta ord på tankar och känslor! Uppskattar din blogg i synnerhet pga det.

 19. Profilbild för Therese
  Therese

  Va jag känner igen mig! 🙂 Får precis samma känsla jag med!

 20. Profilbild för Regina
  Regina

  Jag förstår precis. Den där overklighetskänslan kommer över mig också. Min sambo? Mitt barn? Mitt fasta jobb? Mina amorteringar? 😉 Det låter som mjölkstockning. Har haft massor av sådana under min tjejs första månader i livet. Det slutade inte förrän jag bytta till amningsbh:ar som var lite mindre tighta, det är ett tips.

 21. Profilbild för MondayGirl

  Jag vet exakt vad du menar!
  Sedan i våras är min sambo min man och i mitten av april blir vi (om allt går som det ska) föräldrar för första gången.
  Fortfarande kan jag säga till min man ”Fattar du att vi är gifta?” och ”Tänk att det växer ett litet liv inuti mig, att vi ska bli föräldrar”.
  Allt är lite sådär overkligt bra så att man inte fattar att man ÄR UPPE I DET själv! 🙂

 22. Profilbild för Ellen
  Ellen

  Precis så känns det jätteofta för mig. Brukar skoja om att vi leker mamma-pappa-barn för det är verkligen så att man undrar ibland – vad gör vi egentligen, kan vi det här?? 🙂

 23. Profilbild för Cecilia
  Cecilia

  så sant!

 24. Profilbild för Tove
  Tove

  Jag känner samma sak. Jag har ett barn. och så kan jag sitta och titta på henne när hon leker och grejar och så slår det mig, Men guuud hon är min, min lilla avkomma, jag är hennes mamma, så sjukt häftigt, samtidigt så konstigt, vad gjorde man innan man fick barn? Har helt glömt bort. Kram på dej Cecilia.

 25. Profilbild för Karin
  Karin

  Jag förstår precis vad du menar! Jag har känt samma svindlande känsla med jämna mellanrum så länge jag kan minnas, även långt långt innan jag fick barn. Lite som att jag vaknar upp och inser att det är jag som gör allt det här som jag håller på med nu och inte att jag ser nån på film som upplever det här…

  Det konstiga är att när jag försökt förklara det för folk är det ingen som har förstått vad jag menat, kul att hitta så många här som också varit med det!

 26. Profilbild för Kristina

  Haha, jag känner också igen mig precis! Ibland undrar jag varför jag väntade så länge med att skaffa barn. Till 30… vilket inte alls är så sent egentligen, det är bara det att livet innan, ja det var bra också, men inte på långa vägar så här bra! 🙂

 27. Profilbild för Lisa

  Hahaha, vad härlig du är!! 🙂

 28. Profilbild för Malin
  Malin

  Haha jag känner igen det väldigt väl också!

 29. Profilbild för carola
  carola

  förstår precis, en annan sån ”grej” är när jag tycker att nån med tre barn har såååå många barn, själv har jag sex egna och tre bonus å det är ju inte alls många???!!!!!!

 30. Profilbild för Ida C

  Förstår precis dina overklighetskänslor! Jag får såna tankar varje gång jag hänger tvätt. När jag hänger upp sonens snickarbyxor i strl 110 och dotterns bodys i strl 74 fylls jag av en vidunderlig känsla, det blir så konkret att vi är en tvåbarnsfamilj, samtidigt som jag nästan får nypa mig i armen. Min man sa härom dagen: ”Jag kan inte förstå att jag är gift med en snart 29-årig tvåbarnsmorsa!”.

 31. Profilbild för Ulrika

  Åh vad jag fattar! De senaste månaderna har jag fått precis samma känsla flera gånger. Skillnaden är att jag har tre barn och ett fjärde på väg 😉 Men ofta tänker jag” wow, det här är mina barn, mitt hus och min karl… och det är på riktigt”

 32. Profilbild för Johanna P

  Samma här! För det är så ”vuxna” saker, såna saker som händer ”när man blir stor”.

  Men den känslan innebär ju att man verkligen uppskattar det man har!

 33. Profilbild för Ketchupmamman

  Den första känslan av det slaget jag minns är nog när jag och min storasyster var hos veterinären med en av mina katter. Syrran hade kört mig dit eftersom hon hade bil, och hon hade dessutom en dotter som var ett par år gammal. Och helt plötsligt inser jag det fantastiska i det hela. Min syster är vuxen. Hon har bil. Och herregud hon har barn. Så jag vrålstirrar på syrran och vrålar ”wow du har liksom fött ett barn!”

  Vilket fick folk i det hyfsat fulla väntrummet att nervöst snegla mellan min systers ben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *