Pallar man tre barn? (Och nu ska det funka att kommentera!)

P1050807

Någon har sagt att det ofta blir så många barn i en familj som mamman har syskon. Pappan har väl i och för också sitt säg i saken, men det är ändå kvinnan som ska vara gravid och allt det där, och inte sällan blir det hennes referensram kring familjebildning som styr de där besluten. Jag har både helsyskon, halvsyskon och plastsyskon som känns som helsyskon – så vad som känns som ”normalt” vad gäller syskonmängd när det gäller min egen familjebildning, så har jag liksom ingen kompass alls. Jag har liksom alltid tänkt att jag ville ha tre barn. Och när Bonnie föddes var jag direkt sugen på att göra’t igen, så att säga. Men sen tog det liksom stopp. Jag är så sjukt bekväm och belåten med livet som det är nu. Vi har två svincoola brudar som jag känner att jag klarar att räcka till för. Knappt i och för sig, men det går. Jag älskar att inte vara gravid, och jag älskar att inte behöva byta blöjor eller jaga runt efter en dödsföraktande 1-åring. Men samtidigt; varje gång jag ser eller håller i en sån där miniliten bebis tar något djuriskt i mig över och vill bara göra bebis på bebis på bebis tills det tar slut någon gång. Och tanken på att de där småbarnsåren skulle vara över för min del nu – den känns väldigt sorglig faktiskt.

Så jag tänkte att vi kanske kunde diskutera det här lite? Jag tänker mig att jag inte är ensam om att fundera om hur många eller ens om man vill ha några barn? Det brukar alltid bli så sjukt bra snack i kommentarsfältet och gränslöst med bra input och nyttigt att tänka på – och ni som har tre eller flera barn, hur funkar det? Och vi behöver ju inte bara dra allt det härliga – utan kanske sanningen… liksom?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Linda
  Linda

  Nu verkar det fungera att kommentera!

 2. Profilbild för Rosa
  Rosa

  Jag skulle inte palla tre barn, trots att jag har tre syskon själv. Det är över min kapacitet. Däremot vill jag gärna ha två, har en sjuåring nu och har längtat efter syskon i ett par år. Men det är tvärt nej från mannen. Min stora sorg…

 3. Profilbild för Saras liv

  Ojoj, jag har ju nio syskon… Måste nog ligga i (haha) då om jag ska hinna med att skaffa åtta till… 😉

 4. Profilbild för Ramona
  Ramona

  Jag har inga barn än och kommer nog inte hinna skaffa 3. Har tänkt länge dock att det blir en bättre balans och att man har mer stöd av varandra om man är fler syskon.

 5. Profilbild för Karin
  Karin

  När jag fick mitt första barn var det omtumlande och jag var väldigt nöjd med att bara ha honom, ändå fick vi 2 år senare barn nummer 2. Två barn var perfekt och precis som du skriver det jag mäktade med. Ändå fanns den där känslan där. Hur skulle det vara? Är det slut nu? Helt oplanerat kom barn nummer tre, en helt fantastisk unge på alla vis. Han är numera 5 år och jag har inga som helst tankar på fler barn. Det blev liksom proppfullt och färdigt. En känsla jag inte upplevt tidigare.
  Jag njuter massor av mina vänner och släkts bäbisar men själv är jag helt klar. Det är en väldigt skön känsla 🙂
  (Jag har en syster)

 6. Profilbild för Kicki
  Kicki

  Jag har tre bröder och är evigt tacksam över det. Vår mamma kanske inte räckte till på samma sätt som hon hade gjort med två barn när vi växte upp, men det betyder så mycket att vara många att det inte gör något. Det dina barn eventuellt får offra i uppmärksamhet, tid och utrymme är ingenting mot den glädje och trygghet man får när man har flera syskon.

 7. Profilbild för Cecilia

  Jag har tre barn 😀 ,en som snart är 8 år,en på 6 och en på 3.5 år.Har ibland en hand för lite.Vet att jag bara kan få ett barn till för att jag har gjort tre snitt.Vet dock inte om jag skulle palla det men tre barn pallar man helt klart.Har man väl två barn så är skillnaden inte så stor 🙂

 8. Profilbild för Magdalena Nilsson

  Alltså. Jag äääälskar såklart våra tre super mega härliga barn. MEN, jag har Så dåligt samvete. Hela tiden. För att jag inte kan ge dem det de behöver. Å då menar jag inte materiellt. Utan att jag inte har tiden för dem var och en. Förhoppningsvis blir allt sånt lite enklare när de två yngsta blivit några år äldre. Å då. Då önskar jag mig en massa härliga äventyr med hela familjen. När man väl fått den där tredje lilla korven så är det ju så självklart och ofta överrumplas jag av hur coolt det är o va en stor familj. Såklart vinner fördelarna över nackdelarna, men det där med kvalitetstid för den enskilda o verkligen lära känna dem…. Det är lite små tufft faktiskt.

  1. Profilbild för Jenny
   Jenny

   Tack för din ärlighet!

 9. Profilbild för My
  My

  Klurigt det där. Fick min tredje nu på mitt fyrtionde år. Tog mig några år att kunna bli gravid och fick första vid 34 åå. Jag tänkte nog också att min kapacitet räckte för två. Men så kände jag det där som du beskriver och tänkte att jag nog inte kommer ångra ett till barn men kanske ångra att vi inte försökte ett till.. Så resonerade vi. Och fick en kille efter två tjejer och han är, som en känd bloggare beskrev sin tredje: desserten i form av päronsorbet- och jag visste inte ens att jag gillade päronsorbet:) Sen var det inte lika jobbigt att få trean som att få tvåan tyckte jag. Men det beror nog på om man har turen att få en bebistid med hyfsat nöjd och sovande bebis. Följ ditt hjärta, du är ju ung och har ett par år på dig att fundera:)

 10. Profilbild för Camilla
  Camilla

  Tampas med dessa tankar praktiskt taget dagligen. Ena stunden vill jag supergärna ha en trea, kanske för att vi har två av samma kön och tänk om det blir det andra. Dessutom gillar jag tanken på en stor bullrig familj. Men emellanåt när barnen är jobbiga, humöret på bristningsgränsen och allt känns stressigt så känner jag att det är en omöjlighet. Tanken på att snart vara klar med bebisträsket är både lockande och sorglig. Det är superjobbigt att inte sova bra, minstingen är 11 månader och strular ibland fortfarande. Samtidigt är barnen det bästa som finns. Söta, kuliga, gosiga, mysiga…, så svårt!! Är också nervös för hur min karriär påverkas om jag går hem igen. Känner verkligen att jag måste tillbaka till jobbet och ta lite plats igen. Kan också bli lite orolig för hur min och mannens relation skulle påverkas. Mellan vaknätterna så försvinner lite av orken och intimiteten. Tja, just nu är det helt klart inte läge, har tänkt att vänta ett år med beslutet tills minstingen är ca 2 år. Måste få lite perspektiv på 2-barns familjen först. Kram

 11. Profilbild för Malin
  Malin

  Vänta några år och skaffa sen en sladdis! 🙂 Det gjorde vi, har en som är 6, en som är 8 och nu en 1-åring. Jag fyller 40 i år. När man får en sladdis (en typ sladdis) har man glömt de skitiga småbarnsåren, man får lite hjälp av de stora plus att de förstår och engagerar sig mer. Man är själv dessutom mycket coolare som mamma och själv njuter jag mer denna gång. Om man kan och har möjlighet, vänta några år på 3:an!! 🙂

  1. Profilbild för Malin
   Malin

   Menade inte skitiga ovan utan slitiga så klart!!

 12. Profilbild för Therese
  Therese

  Bra ämne! Funderar massor på detta. Vi har en på fem och en på tre och jag känner mig inte klar. Min man och jag är dock inte synkade här o det har blivit lite av en sorg för mig. Klarar man av att överge känslan att man eg vill ha fler barn, är det själviskt att önska fler eller en rättighet som kvinna att få styra över detta? Jag förlorade en bror när jag växte upp och det blev bara jag och syrran kvar. Tror detta påverkat mig mycket i min känsla att jag vill ge barnen fler syskon.

  1. Profilbild för Lina
   Lina

   Nästan otäckt, så likt min egen situation! Jag har 2 barn 2,5 och snart 5. Vill så gärna ha en trea, men mannen vill inte! Den lilla sover fortf otroligt dåligt men jag kan ändå inte släppa tanken på en till. Förlorade också en bror under uppväxten, det blev bara jag och min syster kvar. Tror absolut att detta påverkar mig, men man kan väl inte skaffa fler utifall ett går bort?! Vet inte hur mycket relationen klarar att jag ”tjatar”. Vill jag övertala honom om en trea? Tänk om jag själv inte orkar?… Så många tankar…

 13. Profilbild för Mia
  Mia

  Jag (30år) har ett barn, en dotter på 2,5 år och är alldeles supernöjd med det. Min man har två stora barn sen innan (20 och 17) som är som riktiga syskon till vår lilla. Om det inte hade varit för dem så hade jag nog velat ha fler, men jag känner inget som helst sug efter fler barn. De flesta som fick barn samtidigt som mig får nu sitt andra, och jag älskar att mysa med dem men jag är klar. Trodde jag skulle ”sörja” mer att det inte blev som jag kanske tänkt när jag var yngre. Men jag är bara nöjd med en underbar dotter, man och all tid jag har till min familj. Känner mer press över att behöva förklara mig angående vårt val, det bryter ju lite mot normalnormen att bara ha ett barn.

 14. Profilbild för Therese
  Therese

  Alltid roligt att diskutera barn och antal. Vi har precis fått vår tredje, 5 veckor imorgon. De stora fyller 6 och 9 senare i år så det var lite som att börja om. Vi var båda två lite undrande för hur det skulle bli med en liten till men det är så mysigt och de stora avgudar sin lillebror. Han knyter ihop oss på ngt sätt! Vi är verkligen nöjda med att ”våga” skaffa nr 3.

 15. Profilbild för Johanna i Berlin

  Jag har också en massa halvsyskon och har alltid identifierat mig som en del av en väldigt stor och barnrik familj – men i praktiken var det bara jag och mamma hemma under större delen av min barndom. Jag har alltid tänkt att jag vill ha tre barn, kanske för att jag själv bara nästan hade den där storfamiljen. Nu har jag två (fyra och snart två år) och känner mig precis som du osäker – orkar jag en till? Jag vill, men blir helt matt av tanken på ytterligare ett gäng småbarnsår. Kanske om vi väntar i ett par, tre år? Eller, är det bara att dra ut på småbarnstiden ännu mer? Skitsvårt.

 16. Profilbild för pecawe

  Jag och maken flyttade ihop med varsin 2-åring för 13 år sen. Efter 5 år fick vi vår gemensamma dotter. Jag har aldrig tänkt att jag skulle ha fler än 2 barn, eftersom jag i motsats till mina egna föräldrar vill kunna finnas där för mina barn och vara engagerad. (Vi var 10 syskon som växte upp tillsammans). Men, ibland kan jag ångra att jag och maken inte gjorde ett till barn, direkt efter lillasyster. Han är ju min stora kärlek och en liten del av mig kommer alltid att känna sorg för detta. (Vi är 42 och 50 nu, så det tåget har liksom gått). Jag är dock mkt lycklig med mina 2 fantastiska döttrar och tillika bonusson.

  1. Profilbild för Malin
   Malin

   Tillika? eh…? Därtill menar du kanske?

  2. Profilbild för pecawe

   Menar att bonussonen också är fantastisk 🙂

 17. Profilbild för Malin
  Malin

  Ja svårt det där. Inte bara liksom. Ser man till barnen och behållningen man får av att ha barn så skulle jag gärna ha ett helt fotbollslag. Barn är underbara, verkligen meningen med livet och berikar tillvaron. Lite jobbigt ibland men det positiva slår ut det negativa. Men om jag ska vara realistisk så innebär ett tredje barn för oss; en flytt till större bostad (enorm utgift), byte av bil för trots stor VW Passat får tre bilstolar inte plats bak (enorm utgift), ännu en graviditet (tungt & jobbigt) ännu en förlossning (drabbades av rätt svåra underlivsskador båda mina tidigare förlossningar och opererades båda gångerna, tror i te jag våga äventyra underlivet en tredje gång), börja om med vakennätter och att forma en människa igen osv osv. The list goes on… Men TROTS att minuslistan är hur lång som helst är jag ändå inte helt övertygad om att våra befintliga två barn är det slutgiltiga antalet. Det är som om att det här med reproduktion är otroligt djupt rotat i kvinnan… Att det är meningen med vår existens och vi vill göra vårt allt kring det. I vårt fall har vi fått hjälp med IVF för att få våra två barn. För oss var behandlingen framgångsrik båda gångerna så vi har 7 fina embryon (befrukade ägg av god kvalitet) som ligger i en frys nere på stan. Känns helt sjukt att 7(!) potentiella bebisar ligger där och väntar på att få komma till världen. Mycket tankar kring det där… Etik osv… Helst vill jag låta alla leva och ta hand om alla embryon men totalt 9 barn är inte ett alternativ. Hur som helst. Just nu är vi nöjda med två barn på 1 & 3 år. Det får nog gå några år innan vi gör varken bu eller bä. Livet får ta oss i den riktning det tar oss helt enkelt.

 18. Profilbild för Tessa i höghuset

  Vi har tre. 2,5 år mellan ettan och tvåan och 3,5 år till trean. En sak man ska tänka på när man vill ha fler barn är att det inte bara är samma fast en till, det är något annat. Man går från att vara en tvåbarnsfamilj till en trebarnsfamilj, vilket är en annan konstellation. Vi hade varit en annan typ av familj om vi inte hade blivit fem.

  Tre barn är mer kaos, och mindre ordnat. Jag har inte alls samma koll på det praktiskt kring mina barn som jag skulle kunna ha haft om de var färre. När vi går på kalas har barnen skrynkliga och/eller för små finkläder. När det är utflykt i skolan får barnen påminna mig istället för tvärtom. Och när en av föräldrarna är sliten är marginalen mycket mindre. Men för mig passar det. Jag är ändå lite kaosig, och nu har jag en bra ursäkt. Jag får koncentrera mig på att hålla koll på hur de mår på insidan istället för på det praktiska. Och barnen blir bra på att ta ansvar.

  För mig var det så att jag gillar barn så mycket att jag ville ha fler barn tills jag nådde mitt tak. Nu har vi nått vårt tak, vi pallar inte mer, och därför blir det inte fler (som det ser ut). Men det känns bra, jag har liksom utnyttjat min potential till antal barn. Eftersom det ju är så himla häftigt med ungar.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Precis så är det. Familjekonstellationen ändras helt. Man kan inte ta varsitt barn vilket gör att man måste släppa på kontrollen och ge mer ansvar. Perfekt för mig som är smått kontrollfreak och mycket mycket lärorikt för barnen. Man blir lite mer av allt helt enkelt. Kaos, glädje, kärlek, skrynkliga kläder, pussar och underbarhet.
   Sen som någon skrev att kärleken inte räcker till. För mig är det tvärtom. För varje barn kommer ännu mer kärlek till familjen och till alla barn.

 19. Profilbild för Maria
  Maria

  Jag har två småsyskon och även om jag inte har barn ännu så vill jag ha minst tre barn. Både för att jag vill ha tre barn men också för att jag minns glädjen vi tre hade som små. Vi är nära i ålder och det blev vi ”mot” föräldrarna och så mycket glädje vi har haft tillsammans och jag kan ärligt talat inte säga hur livet hade sett ut och hur relationen mellan mig och min bror (som är nr2) hade sett ut. jag tror att relationen syskonen emellan blir bättre.

 20. Profilbild för Elin
  Elin

  Jag har två syskon, två egna barn o en underbar bonusson som jag haft sen han var bebis. När det kommer till att resonera kring hur många barn en ska kan inte jag tänka så rationellt. För mig är det mer en känsla av att ”jag är inte klar”. Tänker att man ju kommer ångra att en inte tog chansen att få fler barn, inte tvärtom när en blir äldre. Min kille däremot tycker att det nog räcker nu med tre barn. Men vår lilla är bara 2,5 månad o jag tycker det skulle kännas ledsamt om hon vore sista bebisen. Konstigt hur en är när en trots kolik, vaknätter, mjölkstickning o blöjbyten ändå är sugen på fler..

 21. Profilbild för Lisette
  Lisette

  Vilken underbar fråga. Vi går med precis samma tankar! Hade min man sagt nej till en tredje hade det varit avgjort eftersom jag velar fram och tillbaka. Vi har två tjejer på 6 respektive 2 år, och han kan tänka sig fler och många gånger känner jag mig inte riktigt färdig när det gäller det här med barn. Till saken hör att jag kommer att bli arbetslös om ett halvår om inget dyker upp. Vågar jag chansa att skaffa nr 3, tänk pm drömjobbet dyker upp.
  Eller så gör det inte det och jag missar en underbar knodd.
  Så svårt det är!

 22. Profilbild för Maja
  Maja

  Vi har två barn och jag är fullt nöjd med det. Skulle nog ha varit nöjd med ett barn, men ville gärna att han skulle få ett syskon. Känner mig väldigt självisk ibland, men jag kan inte alls förstå känslan och längtan efter flera barn. Älskar mina barn så mycket det bara går, men fler barn verkar bara jobbigt.

 23. Profilbild för Pernilla
  Pernilla

  Jag och min man har en 1-åring och en 3-åring. Två barn var tanken från början. Dock kan jag kan tycka att det känns lite sorgligt att aldrig mer få vara gravid, få en liten bebis, amma och allt det där, samtidigt som jag tänker ”vi har fått två friska barn, kanske inte ska utmana ödet med ett till?”.

  1. Profilbild för Sofie
   Sofie

   Jag har precis samma känsla. Har en son på 5 o en dotter på 3. Hade bra graviditeter o förlossningar. Båda e friska o livet leker. Vågar man sig på en till?! Men samtidigt känner jag mig inte färdig. Att aldrig mer få uppleva graviditet, förlossning, ammningen o en bebis. Båda våra barn tjatar om ett syskon till. Många känslor o frågetecken men en stark längtan.

  2. Profilbild för Rådvill
   Rådvill

   Jag tänker likadant.
   Tycker också det är svårt då jag inte tror att man någonsin kommer att möta någon som avråder från en trea. Även om det finns de som tycker att det är väldigt tufft med tre så är det väl så att ”man ångrar aldrig de barn man fått ”. Eller?
   Vi har en 1 åring, en 3 åring (biologiska barn) och funderar nu på att adoptera en ”trea ”. Min man vill till hundra procent, själv tvekar jag. Kommer min äldsta tjej få det hon behöver? De yngsta måste ju alltid prioriteras när de är så här små!

 24. Profilbild för Katarina
  Katarina

  Jag och maken ville länge inte ha barn alls (vilket INTE är speciellt accepterat, man får försvara sitt val ofta), men efter drygt tolv år ihop bestämde vi oss ändå, efter mycket funderingar, för att försöka. Vi blev gravida nästan direkt, idag har vår son nyligen fyllt två. Vi förundras dagligen över hur mycket man kan älska en så liten men hade säkert varit lika lyckliga om vi bestämt oss för att välja bort barn. Summa summarum, nu när han finns är han den största, men långt ifrån enda meningen med våra liv. Syskon blir det troligtvis inte men han har en stor familj som älskar honom.

 25. Profilbild för Johanna

  Jag kände precis som du, just det där att vad skönt att inte vara gravid, utan fri, utan att behöva tänka på att ta hänsyn till den lilla i magen. Kunna träna precis som jag vill osv. Men nu väntar vi vårt tredje barn. Och det känns så rätt! Underbart att få vara med om detta en gång till o spännande att se likheter/skillnader med de andra 2. Jag blir 37 i april o kände oxå att ”ska jag verkligen aldrig mera vara gravid eller hemma med en lite bebis” men detta med 3 barn känns toppen o vi längtar! Sedan tar jag tag i löpningen igen 🙂

 26. Profilbild för Annki
  Annki

  Ehh, vad säger Per?…….:)

 27. Profilbild för Elin
  Elin

  Innan vi fick vår dotter ville både jag och min man ha fyra barn för ett och två barn tyckte vi kändes för lite och jag har tre syskon och då har alltid en varit lite utanför och det har blivit mycket bråk om vem som skulle sova i exrasängen när vi var på semester och vem som skulle sitta i mitten i bilen, så fyra tyckte vi verkade vara perfekt. Idag har det nog ändras då det har varit väldigt tufft med vår dotter, vi vill naturligtvis ha syskon till henne men samtidigt är jag lite rädd för att gå igenom en graviditet till och de sex första månaderna, kommer vi orka med ett barn till, risken är ju st det blir lika jobbigt med nummer två. Tror att många brottas med tanken över hur många barn de ska ha, men tids nog känner man nog hur man vill göra.

 28. Profilbild för M
  M

  Oh spännande att läsa!
  Jag fick ett plus på stickan igår efter 4.5 års kamp och en operation så nu hoppas vi tjattingen stannar där 🙂

  1. Profilbild för Lovisa
   Lovisa

   Grattis!!

  2. Profilbild för Lina
   Lina

   Åh, du starka kvinna! Stort, stort grattis till dig! Jag genomgår min andra ivf just nu och har väl bara börjat inse vidden av hur tuff den här kampen är. Och ändå känner jag mig helt knäckt av vårt första misslyckande. Så glad att höra att du har lyckats och att kämpandet faktiskt kan gå vägen till slut. Blir lite ledsen av allt ”skaffa barn”-snack överallt. Jag vill iget hellre än att ”skaffa barn” men det är så jävla svårt! Man blir liksom lite utanför och allt barnrelaterat gör ont i en, trots att man verkligen inte vill ha de där känslorna. Önskar att folk visste mer om hur svårt det kan vara för vissa och att de som har ”lätt” att bli gravida verkligen uppskattar den gåvan. Men mest av allt önskar jag såklart att jag också snart är gravid. Många kramar till dig iaf! 🙂

  3. Profilbild för Camilla

   Ooo, stort grattis! Lycka till <3

  4. Profilbild för Nina
   Nina

   Åh grattis!!! En av mina bästa vänner de kämpade o kämpade o kämpade för bli gravida. De har snart …tre 🙂

  5. Profilbild för M
   M

   Tack snälla alla! Jag njuter av illamående och min man njuter av mina humörsvängningar 🙂

   Lina, förstår precis vad du menar. Har flera i min närhet som gjort abort i ”gammal” ålder och det är svårt att se saker ur deras perspektiv. Och vissa som blir gravida bara genom att fundera på att sluta med preventivmedel. ”Skaffa barn” är inte det bästa uttrycket…
   Jag hoppas att det funkar snart för er också! Denna resa gör en ödmjuk inför livet och jag hoppas och tror att man bär med sig denna känsla.
   Kram på er alla!

 29. Profilbild för Camilla

  Jag har en lillasyster och är nybliven mamma till mitt första barn, en tvåmånaders son. Helt fantastiskt! Jag tror att jag skulle vilja ha tre, just för att det här med barn är helt underbart (det bra slår ju ut det mindre bra) men slås med tanken på det praktiska som blir mycket jobbigare och då främst bil. Känns som att det krävs två bilar och jag har inte körkort, men det ska ju gå att ordna! Sen bor vi än så länge i en trerummare men har drömmar om hus. Framtiden får utvisa helt enkelt! Vet ju inte ens om det går att få fler barn!

 30. Profilbild för A-K.S-Dagdrömmaren

  Jag har tre barn som är 12,11- och 3år. Jag tycker det är ganska skönt att ha två lite större barn och en liten. Mina stora hjälper gärna till med sin lillasyster 🙂 Tycker att att det var perfekt att vänta några år innan jag skaffade min tredje.

 31. Profilbild för Ida-evelina
  Ida-evelina

  Jag har alltid tänkt att vi ska ha 3 barn. Jag har 2 syskon och jag är så tacksam att jag har just TVÅ stycken och inte ett. En är bara en medan två är flera. Man känner sig nog mindre ensam om man har fler syskon. Om inte en håller med så gör den andra det. Det har vart en enorm trygghet för mig och det vill jag ge mina egna barn också. Så 3 it is 😉

 32. Profilbild för Anna
  Anna

  Ja, ja ja! Tre barn är underbart. Vi fick våra två första tätt och det var slitigt. Kände oss rätt färdiga efter det men så av misstag kom trean för 1,5 år sen och han är ren och kär lycka och glädje. Aldrig har ett misstag blivit bättre. Han förgyller vårt liv och har klistrat ihop familjen ännu mer. Brorsorna 6,5 och 5 år älskar honom och är som extrapappor och vi har aldrig haft något bråk eller avundsjuka. Visst har man fullt upp och sover lite mindre än innan men det ovillkorslösa kärleken som denna lille 12 kilos klump ger är värt allt. Så ja, man ångrar väldigt sällan ett barn. Vårt misstag är det bästa som hänt familjen.

 33. Profilbild för Kristina
  Kristina

  Jag har 1 barn som är 2 år. Vi planerar att skaffa ett syskon i framtiden till henne, om det nu går.
  Jag har 2 systrar och också tänkt att 3 vore något magiskt. Jag var ju själv en person som kanske inte blivit till om inte min mamma bestämde sig för en till. Pappa var nöjd med två. Jag tror inte de vill eller kan tänka sig livet utan mig, utan den tredje.

  Hur ska man tänka då? Både graviditet och amning och blöjor är ju inte en oändlig period. Det är ju kort i deras spännande liv. Jag hoppas för min del att jag inte faller på lätthet eller karriär. Det är ju de små jag kommer vara stoltast över på mina äldre dagar. Största nackdelen med fler barn är att tiden inte räcker till för de viktigaste, min man och min dotter. Så tänker jag.

 34. Profilbild för Trio
  Trio

  Den känslan känner jag verkligen igen! Jag har visserligen redan tre barn (7, 5,5 och 3 år) men kan ändå inte släppa tanken på att vara ”nöjd”. Vi blev en ganska stor familj rätt fort, vår stora var 4,5 år när trean kom så för oss känns det som att det alltid varit på det sättet vi har det nu. Alltså lite stökigt för jämnan, stökigt som i både livligt och ostädat. Om man jämför med tvåbarnsfamiljer så inbillar jag mig att de har lite mer ordning än vad vi med tre barn har. Här är det ju tre ombyten, tre dagis/fritidslappar, tre ungar som vill göra olika saker, tre som ska nattas… men det är ju också otroligt roligt. Och så är det härligt att se på den lilla syskonskaran och se vilket gött gäng de är. Fyra barn känns ju mastigt… men nu fyller jag 35 om två veckor och vill inte riktigt finna mig att känna mig som en som redan har gått igenom småbarnsåren.

 35. Profilbild för v
  v

  Å jag är precis som du lite i valet och kvalet! Eller eg är det nog, om mannen får bestämma ”färdigt”. Han vill nog inte ha fler (& har ju barn innan). Men visst, känns sorgligt inte få gå igenom detta underbara igen tycker jag! Om det nu skulle funka en tredje gång! man (jag) blir inte yngre (36 i år!) och riskerna ökar. Har en dotter som föddes svårt sjuk o framtiden oviss, och en på två år född frisk… Konstigt nog finns tanken på fler. Bara man visste de fick vara friska skulle jag inte ångra en sekund! Men vågar man utmana ödet? Lycka till iaf hur ni än beslutar göra.

 36. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Hej
  Jag har alltid velat ha tre, maken tyckte två var lagom
  Men en vacker kväll i Paris ångrade han sig, tjohooo i dag är vi lyckliga föräldrar till meja 12 Elliot 9 och Leo 2 ❤️

 37. Profilbild för Elin
  Elin

  Jag har exakt samma funderingar just nu. Maken vill ha en tredje, jag är bekväm och vill satsa på jobbet. Främst är det nog bekvämligheten som gör att jag tvekar… Tror dock att jag börjar luta mot tre!

 38. Profilbild för Camilla
  Camilla

  Här är vi 3 . Grabben 20 , dottern 18 och Lill tjejen på 8 som har blivit kittet i vår familj. Vad skulle vi gjort utan henne .

 39. Profilbild för Maria
  Maria

  Jag tror att har man börjat funderat på en trea så ska man köra…då är det liksom redan igång, tanken, längtan eller vad det nu är. Tänker också att det blir jädra roligt som vuxen med många syskon och att det säkert ligger något i att man vill ha som man hade det själv (om man nu var nöjd med det). Vi har tre, på 9,6 och 3. Utmanande så klart varje gång med en galen och gränslös 1åring men det går ju över och rätt bra med trotsiga barn i olika åldrar samtidigt för att balansera ut galenskapen på något sätt…

 40. Profilbild för Två kanske tre mamma
  Två kanske tre mamma

  Jag har också 2 barn i samma åldrar som dina och går i exakt samma funderingar. Jag vill gärna ha barn tätt för att de ska ha så mycket som möjligt gemensamt och då skulle ju det vara dags för trean redan nu. Men jag har ju precis börjat jobba. Orkar jag vara gravid IGEN, orkar jag amma och få sömnbrist? Sen, hur ska man räcka till!? Får redan ångest när båda behöver mig och jag bara kan trösta en ordentligt i taget. Sen är det ju det här med tålamodet/bekvämligheten. Alltså tre vinteroveraller som ska på på morgonen, tre hungriga kids efter dagis, tre understimulerade barn en lördag morgon. Får verkligen lite panik… Men den här småbarnsperioden är ju kort (som någon klok person skrev tidigare) så man kanske ska ha siktet inställt på hur man vill ha det i framtiden. Ja, jag vill gärna ha tre härliga ungar att åka skidor med eller spela Monopol med och som hälsar på mig och min man när vi blir äldre! Och tänk vad många barnbarn man skulle kunna få 😉
  Om jag får tillbaka den där längtan igen som jag kände med första och andra, då kanske vi försöker – för jag skulle aldrig våga tro att det skulle gå vägen igen! Oavsett, jag är så glad, så oändligt tacksam att jag lyckats bli gravid och fått två små guldklimpar. Det är verkligen helt galet fint.

 41. Profilbild för Cattis

  Alltså. Vi har två, har sagt att vi vill ha två hela tiden. Nu är dom 6 och 8 iår, två av mina kompisar får bäbis iår och jag känner att jag har lite längt efter bäbis jag med. Men å andra sidan kan jag ärligt säga att jag inte gillar småbarnsåren, jag gillar nästan inget med varken graviditet, förlossning eller småbarn. Så jag nöjer mig nog med mina två och lånar in kompisars barn istället när längtet tar överhand 🙂

 42. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Vi har 5 barn. Alla tjejer 🙂. Fullt upp men otroligt mycket kärlek mellan syskonen där äldsta är 19 och yngsta 5 år. Klart det är jobbigt ibland men det är det med få barn också. De stora hjälper till väldig mycket. Man ångrar aldrig de barn man fått däremot så tror jag man kan känna längtan efter barn om man slutar skaffa dem innan man är ”färdig” 🙂

 43. Profilbild för Cia
  Cia

  Jag ville ha 3 innan jag på riktig visste vad det innebär att ha barn. Men efter två kräkgraviditeter och jobbiga förlossningar samt kolik ungar och att nr 1 sov uruselt i flera år (fortfarande sällan sover hela nätter) så känner jag att två räcker gott och väl – de är knappt jag räcker till för dem, vill aldrig mera vara gravid, gå igenom förlossning eller småbarntid. Man kan känna olika vissa vill ha fler men jag är fullt nöjd med två.

 44. Profilbild för Emma
  Emma

  Jag säger sladdis! Fick min syster när jag var 11 och min bror 14, det bästa som någonsin hänt. Våra föräldrar fick mycket hjälp av oss andra barn och vi var självgående, optimal situation. Mina föräldrar har aldrig känts ”gamla”, tvärtom min syster har gjort dem unga och full av energi och sammansvetsat vår familj ännu mer! Om jag hade fått barn tidigare hade jag definitivt övervägt en sladdis men nu blir det jämngamla syskon med äldre föräldrar i stället!

 45. Profilbild för Josefine
  Josefine

  Jag har 5. Längtan tog slut efter nr 5. Nu är jag klar.

  Jag har varit ensam 4 av 5 graviditeter, helt ensam om att ta hand om dom i 15 av 19 år, spytt som en gris, haft kolikbarn och varit deprimerad. Samt gått igenom 2 vårdnadstvister. Jag har en längtan efter att få vara barnledig och fri, men inget går upp mot barn. Det gör inte det, hur jobbigt det än kan vara. Jag har inga vänner och har aldrig någon som kan passa barnen. Så i din situation skulle jag inte tveka på en nr 3. Tvekar du, är det risk att du ångrar dig när det är för sent.
  / 5 ungar mellan 4-19år.

 46. Profilbild för Anna
  Anna

  Jag har två men tänkte tre innan jag hade en. 😉 Orkade inte fler och har alltid varit så nojig och trott att det inte kan gå bra en gång till… Nu gläds jag åt de jag har istället för att sörja de jag inte har. Och bebislängtan går nog inte över ens vid tre. 😉
  Tack för en jättefin blogg!
  Kram Anna

 47. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Ställer man sig den frågan är det ganska uppenbart att inte skaffa tre. Det är inget man skall ”palla” utan det är något man bara gör för att man gillar det. Inget ont menat men så är det ju! Två är good enought om man känner så och får vara nöjd med det tror jag 🙂 kram

 48. Profilbild för elli
  elli

  Först blev jag gravid utan att det var planerat, sedan fick jag missfall och då beslutade vi att genast att försöka på nytt (kanske utan att reflektera så mycket). Så fick vi en underbar pojke. Sedan tänkte vi att vi ville ge honom ett syskon och så fick vi en underbar pojke till. De är nu snart 3 respektive 1 år gamla. Jag tycker inte det är roligt att vara gravid och förlossningen ”förstör” kvinnokroppen lite för varje graviditet (även om jag klarat mig bra och sista förlossningen var över på 2,5 timme från början till slut). Jag älskar att amma och tanken på att aldrig få ha ett barn vid bröstet igen gör mig så ledsen. Att aldrig mer få känna den lilla handen som ligger och nyper och känner, att aldrig mer få titta ner i ett leende barnaansikte som just släppt bröstet, att aldrig mer få känna sig så oumbärlig för stunden. Samtidigt skulle jag aldrig orka med ett barn till. Inte min sambo heller. Vi vill göra annat i livet än att byta blöjor och dadda med småbarn. Tänk att allting ska vara så tudelat när det gäller barn…

 49. Profilbild för Karin
  Karin

  Vi har tre; 1,5, 4, och 7, och det är fullständigt underbart. Gör det! Det är värt allt stök när man ser kärleken mellan syskonen, när den där lilla bonusråttan pussas eller kommer rusande mot en vid hämtning. För oss var det också lättare att få 3an än tvåbarnschocken när 4åringen kom. Innan var min man inte så förtjust i tanken på en 3a och räknade upp alla möjliga praktiska skäl till varför. Jag höll med honom om alla, men på min lista fanns bara ett skäl till varför: vi kommer aldrig att ångra oss. Och det kunde han inte säga emot 😉

 50. Profilbild för Sandra

  Jag tänker precis som du just nu. Har två perfekta barn som jag älskar mer än allt annat, och varför inte nöja sig där? Vi har också flyttat till Kalifornien och det skulle passa bra att få det tredje här och nu. Längtan finns. Det vore enklare här än i Sverige. Inga overaller, vackert väder, inte lika mycket sjukdomar som på vintern….lite enklare på det viset. Men å andra sidan, långt från kära barnvakter och hjälp/stöd från mamma och familj. Jag har alltid velat ha en stor familj så att barnet har flera syskon. Fler att älska. Men, det är ett jättesvårt beslut nu när man blivit bekväm och det yngsta precis kommer över 3 års gränsen… Lycka till!

 51. Profilbild för Karin
  Karin

  Jag har ett. Räcker gott å väl tycker jag. Har aldrig tänkt så mkt över barn eller pratat om det med min sambo. Höll på att stryka med när han kom, mådde dåligt efteråt å nu är jag för bekväm för ett syskon. Osugen på att vara gravid, sömnlösa nätter osv. Men så får jag dåligt samvete för jag vet ju själv hur härligt det är med syskon…
  Blir det syskon blir det en sladdis. Är nöjd med vår tillvaro och att jag har ett friskt och fint barn, många har inte ens det.

 52. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Vi har ett barn. Tänkte två barn då jag träffade min man för 15 år sedan. Vår fina son tog 10 år på sig via IVF som inte blev någonting alls. Och sedan fick vi chansen att äntligen adoptera. Han är en ett under. Vi fick 1 barn till slut! Min längtan blev uppfylld, att få barn och att få bli mamma. Jag är så otroligt tacksam och ödmjuk. En sak jag funderar över, är detta att orka och räcka till. Inte bara nu under småbarnsåren, utan genom hela tonåren och genom vuxenlivet. Det Känns som om få av mina väninnor ( med 3-4 barn) alls tänkt eller reflekterat över detta faktum. Samt att kompisars barn bråkar väldigt intensivt och mycket hela tiden. Alla pratar alltid om ”gulliga syskon”, ”gulliga barn”. För mig är barnet en människa en invidid med sina egna behov redan från början. Vem ska hinna med? Vem ska se, uppmuntra? Orka? Och med dessa vardagliga Konflikter i en familj som hela ska lösas. Hur löser eller snarare ”icke löser” man de? Med tystnad? Med skrik? Mera bråk? Men jag kanske inte får uttala mig här som är tacksam, med bara ett barn. Det finns En stor fördel med färre barn. Vi kan göra så många saker ihop, resa och hinna se och uppleva världen. Det låter krasst men faktum är att det är dyrt med flera barn. Detta är ingenting som det pratas om. Större bil, större hus, dyrare resor-allt blir dyrare . Vår son har många nära vänner som ofta sover över är här. Men visst är han alltid ett ensambarn. 3 av mina närmaste vänner var alla ensambarn. Nu har alla 3-4 barn. För att de upplevde det som jobbigt under uppväxten att växa upp ensamma? Och att leva i tron att syskon per automatik ska ”hjälpa mot ensamheten” har man fullt upp hinner man kanske inte tänka på sin egen situation, sina drömmar eller existens. Vill ni ha flera barn Lycka till Cecilia! Att man som någon skriver ”skulle ångra” ett barn känns som ett mindre överlagt argument. Mera att kunna hinna vara i nuet, vara närvarande för alla sina barn och sin ev. Partner! så tänker jag. och jag tycker din blogg är otroligt bra, och ärligt skriven. Lycka till!

 53. Profilbild för Jeanette
  Jeanette

  Vad skönt att se att jag inte är ensam om mina tankar, jag känner precis – precis! – likadant. Har två fantastiska barn i samma ålder som dina, fast en kille och en tjej. Vad kan man mer begära liksom? 😉 Vi har nog bestämt oss att det räcker med två, det känns som att vi räcker till just enough för dem och vi kan göra mer och mer saker tillsammans. Sedan är det även alla de ”praktiska” aspekterna, som boende, bil och framför allt älskar vi att resa och vill kunna fortsätta med det. Men tanken finns såklart att man ångrar sig och så är det för sent?! Jag tänker att en hund när barnen är lite äldre kanske kan vara något, det är ju som att få en liten bebis!

 54. Profilbild för M
  M

  Hej! Jag och min tänkte precis som du, vi undrade om man skulle orka och allt det där. Ca en vecka efter vi hade diskuterat det så upptäckte vi att jag redan var gravid i vecka 9 (?). Min man blev skitglad och jag chokad eftersom de första två inte riktigt blev till så enkelt. Graviditeten var superjobbig men jag är glad att det blev som det blev. Med trean är man cool på ett helt annat sätt. Man har koll på allt och dessutom har bebben två syskon som älskar den överallt annat redan från start! Rekommenderar alla som funderar på en trea att köra på!!

 55. Profilbild för Sara
  Sara

  Vi har tre och det är helt fantastiskt mysigt! Det blir liksom en liten flock och de har stort utbyte av varandra. Oftast leker de två yngsta (flickor på 5 och 8) med varandra men även storebror på 11 är en självklar del när han vill hänga på. Själv börjar jag mer och mer fundera på en fyra. Blir så sugen när jag ser bebisar, kanske inte de allra minsta men en knubbig sexmånaders kan göra mig helt vild. ”Problemet” är väl bara att allt flyter på så bra nu. Efter år av trasslig sömn där ingen sovit hela nätter innan de fyllt tre så har vi äntligen börjat hitta tillbaka till livet där det finns möjlighet till sovmorgon, träning, egentid med kompisar och att kunna hitta på saker hela familjen som alla tycker är roligt. Vill jag verkligen backa bandet igen och börja vakna hela nätterna igenom, kasta i mig middagen för att bebisen vill amma, byta blöjor och torka matkladd, dela upp oss för att minstingen inte uppskattar det de andra gör? Jag tror faktiskt inte det. Jag försöker i stället fokusera all energi på att den familj vi nu har ska ha det så bra som möjligt. För faktum är ju att de större barnen kanske tar mindre tid men de ställer högre krav på den tid de tar. Medan en bebis är nöjd med att hänga på höften så kräver de större att du faktiskt är på plats rent mentalt för läxförhör, prat om skoldagar och funderingar om livet, för att inte tala om att det ska skjutsas till träningar och matcher i ur och skur. Summa summarum – en trea är fantastiskt men själv ska jag nog försöka begränsa mig till just det. Tror jag….

 56. Profilbild för Isabel
  Isabel

  Vi har två barn och är jättenöjda med det! Men jag Minns att när min minsta började gå och inte var så mycket bebis längre så hade jag en period där jag längtade och kände ”det kan inte vara sista gången jag får uppleva detta”. Men sen får man ju så många andra underbara och mindre underbara upplevelser med barn hela tiden och det är skönt att sova på nätterna och kunna resa lättare osv… Så det blev 2 för oss och jag är som sagt jättenöjd med det!

  Kram på dig Cissan!

 57. Profilbild för Josefin
  Josefin

  Vi har bestämt oss för att inte försöka få fler barn än de två vi har nu. Detta då det var psykiskt påfrestande att försöka få de två första med missfall, hormoner och många månader med minustecken. Vi orkar helt enkelt inte med det en gång till…

 58. Profilbild för Petra
  Petra

  Här blir det en trea i framtiden. Har två pojkar nu, stora 3 år, mini är 2 månader och även om jag vissa stunder blir galen av sömnbrist och att aldrig få slutföra en tanke eller hushållssyssla vill vi ha en till. Jag har själv två yngre syskon och om jag tänker tillbaka så har det verkligen berikat min barndom och nu som vuxen. Sedan tror jag man får tänka på det här med antal barn i ett större perspektiv. Vill jag ha 1,2,3 eller flera barn att följa och vägleda i livet. För just dom här åren när dom är små är ju så få om man ser på hela livet. Och sedan på ålderns höst så vill jag gärna ha en massa barn och barnbarn som hälsar på mig och ju fler barn man får ju fler viktiga personer finns i livet. Så trots Förjävligt graviditeter, jobbiga små trotsiga griniga ungar, övertrötta bebisar och aldrig en ren fläck i hemmet är det så värt det senare.

 59. Profilbild för Veronica
  Veronica

  Vi skaffade två pojkar tätt och kände oss klara före 30 och när alla”skämta ” om ett barn till var vi bestämde att nej Tack vi ska resa och njuta men i mitt knä ligger nu väldens underbaraste lilla tjej på snart 5 månader och jag ångrar inte än dag men just att vara gravid …Fy fan inget jag vill uppleva igen så nu är VI klara 😉 Följ hjärtat å de beslut ni fattar kommer bli rätt just för er 🙂

 60. Profilbild för C
  C

  Jag har alltid velat ha tre barn (är en av tre systrar) men när jag fick de första två ångrade jag mig. Kände att det räckte. Men när den yngsta var 4 år kom känslan tillbaka, det var ju faktiskt en som saknades… Så när de stora var 7,5 och 5,5 kom lillasyster, och oj vad underbart det är med en ”sladdis”! Så älskad och omhändertagen av sina syskon. Så mitt tips: ta en paus och finns känslan kvar så go for it!

  1. Profilbild för Rosita

   Åh så intressant att läsa, det är ett ämne som föder tyck och tänk. Jag är mamman som tänkte mig ”bara” 2, vilket maken var fullt nöjd med (han är ensambarn). Jag är visserligen uppvuxen i en syskonskara av tre (jag är tvilling + två år äldre bror), men det var ju mycket nog att bo i Stockholm utan varken mor- eller farföräldrar nära. Ju äldre döttrarna blev, blev också livet smidigare. Det gick ”fort” för oss, det skiljer bara en årskull mellan dem. Samtidigt kändes min (vår) familj så liten. Maken utan syskon som sagt. Min bror var död, min syster bosatt för gott i Australien. Bara mor- och farföräldrar, och de dessutom på många mils avstånd. Jag kommer ju från en ”stor” och bullrig (härlig!) familj. Och familjelivet blev nästan för lätt. Men mest, jag ville att våra döttrar skulle få en bättre chans till en stor familj. Så som jag hade haft i barndomen, och som min make (och jag) saknade så mycket nu. Alltid bara vi som (de gamla) ”barnen” med mor- och farföräldrar vid julhelgen. Och inga kusiner (nära i af).
   Det var inte ett helt lätt beslut ändå. Livet hade ju också blivit hyfsat bekvämt, döttrarna var ca 5 resp. 6,5 år när vi bestämde oss att försöka få en nr 3. Och – ska erkännas – vi tänkte, ”gapar vi över för mycket, vi har ju 2 friska barn …”. Storasystrarna var 6 resp. 7,5 år fyllda när lillebror kom. Klart att han inte är ångrad. Han är sååå älskad. Nej det har inte varit lätt jämt. Såklart. Han var sk-itjobbig 😉 till 14 månaders ålder. Nu är han världens enklaste. 3,5 år gammal och vi njuter av vår ”lilla” kille. SAMTIDIGT välkomnar vi att livet nu börjar återgå till ett hyfsat mer bekvämt liv igen. Det svåraste med sladdis kommer nog alltid att vara de olika intressen och behoven. Och jag som är uppvuxen i syskonskara av 3 med två års åldersskillnad ser ju fördelar med det. Men jag resonerade som så att, ja de kommer kanske inte alltid ha ett naturligt nära och ofta umgänge – MEN de kommer alltid att ha varandra som syskon. Och det är helt fantastiskt.
   Läs gärna om vårt mycket resande med 3 barn här: http://www.rositareser.se (+ FB, Insta).

   Kram! Rosita

 61. Profilbild för Viola
  Viola

  Jaa! Jag har 3 barn, med mindre än 2 års mellanrum. (syskonet visade sig vara syskonen.. Twins). De yngsta två är nu 4 år och jag längtar så otroligt mycket efter en fyra. Sambon är dock nöjd med våra 3 skatter så vi får se hur det blir.

  Tycker tiden räcker till 3 barn, handlar väl om prioriteringar oftast. Barnen har så otroligt mycket glädje av varandra och jag måste säga att de bråkar otroligt lite.

 62. Profilbild för Ellendellen
  Ellendellen

  Jag gillar stora bullriga familjer, har själv 3 syskon och nu som vuxen älskar jag att vi är fyra. Vi har nära relation och hjälper varandra med smått och stort.
  Tillsammans med Sambon har vi två barn, kille på 4,5 och tjej på 9 mån. När första barnet kom kände jag att jag behövde vänta ett bra tag med nästa. Egentid är viktigt för mig och jag kände att nr 2 får komma när jag känner att jag har hittat en bra balans, sen kom nästa och redan nu känner jag att jag är sugen på nr 3..man är ju coolare med nr 2. Man har en grundkunskap om hur det går till liksom, även om alla barn är olika. Jag älskar att vara förälder, att få se barn växa och utvecklas är fantastiskt… Och att själv utvecklas genom att vara förälder och alla ” tester” och utvecklings-faser man går igenom. Vi är otroligt tacksamma att vi har lätt att bli gravida och att se nära och kära kämpa gör så otroligt ont i hjärtat. Vi får väl se hur många ungar det blir här i slutänden.. För fler det blir det absolut!! Måste bara tipsa om nått som heter Activ Parenting föräldrarkurser. vi går en kurs just för åldern 5-12 år, Växjö där jag bor erbjuder alla föräldrar att gå kursen kostnadsfritt. Det är så jäkla bra, det tycker både jag och sambon. Vi utvecklas så mycket i våra roller som föräldrar och vi kommer varandra närmare också. Det är ju inte alltid lätt att vara överens om hur barn ska ” uppfostras”. Det handlar också om att förstå varför barn gör som dom gör och att bygga starka individer med god självkänsla och självförtroende. Alltså det är så bra, efter varje kurs tillfälle är vi helt uppe i varv och fulla av energi! Från början kommer det från USA så är ni sugna måste det ju finnas möjlighet för er som inte bor i Sverige. Det handlar inte om att bli nån sorts präktig jäkla super förälder som aldrig gör några fel absolut inte! Åhhhh, det är så bra, Alla föräldrar borde gå enligt min åsikt 🙂 kram och heja för att du är så grym.

 63. Profilbild för Charlotta

  Och jag har bara ett barn – som inte var helt enkelt att få, vi väntade hela fem år innan hon äntligen ville komma. Och visst vill jag ha ett barn till (jag har själv ett syskon, sambon har två men är mycket nöjd med bara ett barn). Jag vill inte att hon ska växa upp ensam, att hon ska stå ensam kvar med ansvaret när vi är borta, vi är en sån liten släkt att det finns inte många kusiner att ty sig till heller.

  Men jag vet inte om jag orkar, graviditeten var svåra foglossningssmärtor för mig och orkar man det när man inte bara kan sitta i soffan och vila hela dagarna? Vårt barn har alltid varit ”enkelt”, hur ska jag orka om vi får ett krävande barn jag som ibland knappt orkar vara mamma till ett lugnt och förståndigt barn? Bebistiden, när man sitter fast och aldrig kan planera något, alla sjukdomar man måste igenom igen. Det funkar ju så himla bra nu i vår lilla familj, hur ska jag kunna ”förstöra” detta?

  Nej, tänk om man kunde få ett barn som dök upp som tvååring ungefär. Då hade jag nog nappat på erbjudandet direkt! Eftersom man inte kan det, får vi väl vänta några år till och se om det hela känns lättare då, med lite perspektiv.

  1. Profilbild för Ninja
   Ninja

   Man kan ju adoptera…

  2. Profilbild för Charlotta

   Ja, man kan ju adoptera. Men det är inte ett beslut att ta lätt på, och för med sig helt nya utmaningar och problem. Det är knappast lättare att vara förälder till ett adopterat än ett biologiskt barn och även om jag inte är helt främmande för tanken, tror jag inte jag har den uthållighet som krävs.

 64. Profilbild för Lina

  Men oj vad jag känner igen mig! Har också två barn (2,5 och 4,5), men kommer själv från en syskonskara på tre, och har alltid tänkt mig tre barn. Eller till och med fyra, men det var i min ungdoms naiva dagar 🙂.
  Min kropp är inte direkt bra på vare sig att vara gravid eller att återhämta sig efter förlossing med allt vad det innebär, och båda gångerna har första tiden med bebis kantats av depression. Redan i vecka fem under graviditeten med tvåan sa jag att det blir inga fler, men samtidigt… Har otroligt svårt att släppa tanken på en liten till…

 65. Profilbild för Carina
  Carina

  Hej! Jag väntar vår tredje just nu, kommer i juni. Har nog alltid vetat att jag vill ha just tre barn. Jag har själv inga syskon och har saknat det när jag växte upp. Min man har två syskon och sa redan ganska tidigt när vi träffades att han vill ha många barn typ 3-4 i alla fall. Tror dock inte att det blir en fyra. Mina graviditeter har varit lätta vilket säkert bidragit till att jag hoppat på tåget ganska snabbt igen efter varje graviditet, vi kommer ha fått tre barn på 3,5 år. Barnen har varit ganska lätta med bra sömn vilket också gjort att beslutet att skaffa fler har varit lätt. MEN, nu när jag blir 35 känner jag mig klar och ser fram emot att få bättre sömn och kunna göra lite mer ”avancerade” aktiviteter tillsammans med barnen när de nu blir större. Även om det är några år kvar till dess!

 66. Profilbild för Lina

  Vad roligt att läsa om det här just nu. Jag har själv två barn. En pojke på 6 1/2 och en flicka på 4 1/2. Om några veckor är vårat tredje barn beräknat att komma till världen. Ser fram emot det med skräckblandad förtjusning, mest förtjusning såklart. Undrar hur livet ska bli nu. Barnen börjar bli stora och klarar sig på ett helt annat sätt än tidigare och nu ska vi börja om igen, med en liten bebis. Vi längtar så mycket hela familjen och barnen pratar om och med syskonet i magen varje dag. De är så medvetna nu. Jag har alltid sett mig själv som trebarnsmamma och kände efter förra barnet att jag inte riktigt var färdig. Nu är det dock sista gången jag bär ett annat liv i min kropp. Jag har själv två syskon, så kanske är det som du säger, att man använder sitt eget liv som referensram.

 67. Profilbild för Madde
  Madde

  Då kan väl jag representera de frivilligt barnlösa. Inte för att vi i denna grupp är likadana så klart, men jag såg ingen annan i kommentarerna bara… Jag tycker inte illa om barn på något vis – tvärt om faktiskt. Jag anser att barn är jätte roliga och intressanta. Själv har jag tidiga minnen från när jag var barn och känner lätt att jag får kontakt med ungar. Men det är det här med att vara gravid, föda och vara mamma till någon. Den längtan finns inte. Jag skulle nog kunna tänka mig att vara pappa, el styvförälder. Tycker på ett sätt att detta är tråkigt då jag känner mig udda och jag missar ju mycket. Men å andra sidan kunde jag ju varit intresserad av hästar, velat bli astronaut, spelat ett instrument eller gillat att resa till avlägsna platser. Missar ju en del i livet på det viset också. Jag gör bara det jag känner är rätt, det jag vill och längtar efter – så får det vara bra så!

  1. Profilbild för Cissi
   Cissi

   Amen sister! Här har du en till 🙂

 68. Profilbild för Karin
  Karin

  Jag har två fina, underbara barn på 5 och ett år. Två friska barn!! Både jag och min man jobbar heltid och jag känner att två barn har jag kraft och energi att ge det de behöver. Hur får det att gå ihop med fler i dagens samhälle..vi bor i en villaförort utanför Stockholm och det är väldigt inne att ha flera barn. Helst fyra och sedan fortsätter de med sina liv som de hade före barnen. Jag tycker synd om barnen som knappt hinner träffa sina föräldrar. Ett råd till alla som funderar på att skaffa fler är att känna efter om de verkligen är beredda på att ta hand om sina små!

 69. Profilbild för Carolina
  Carolina

  Jag fick mitt tredje barn för ett halvår sedan. De andra två är sex och fyra år. Min man ville så gärna ha ett tredje, jag var nöjd men då han så gärna ville kändes det rätt. Idag pendlar jag mellan glädje och frustration. Det är mycket med tre barn och jag vill så mycket vara närvarande och har svårt att ta mig egentid. Ibland tänker jag att jag igentligen inte är typen tre barns mamma men samtidigt ångrar man ju aldrig det finaste man fått. Men det är klokt att fundera och följa sitt hjärta, jag tror inte att jag gjorde det riktigt. Lycka till och tack för en härlig blogg!!

 70. Profilbild för Jessica Larsson
  Jessica Larsson

  Känner precis igen mig i ditt resonemang. Gick exakt i dina tankar. Så vi valde efter mycket om och men att inte skaffa tre barn, men så blev jag gravid med tredje barnet trots att jag åt minipiller och det blev en jätteglad överraskning 🙂 Mina tre tjejer är nu 8, 5 och 1. Det är massor av jobb, det är det ju alltid med en liten så klart….och lite mindre tid för varje barn och sjukt trött av att inte sova. Men det är så otroligt mysigt att ha tre barn så det överväger allt. Så mitt råd är att om man ens överväger att ha tre barn så kör!!! Min erfarenhet är att de som är nöjda med två känner det väldigt tydligt. Så om ni har möjlighet och funderar kör!! Ni kommar aldrig ångra det, det bekväma livet ( är väl inte meningen att livet bara ska vara bekvämt ;)) kommer ju tillbaks. Tre barn är mycket mer jobb än två, men känns helt fantastiskt att se mina tre tjejer ihop! Vår tredje tjej föddes när vi bodde utomlands, det var också en upplevelse.

 71. Profilbild för Bina
  Bina

  Jag har två barn, en kille på 7 och en tjej på 9. Jag kan ibland känna att det varit trevligt med ett tredje barn, men att vi missade det tåget. Nu har vi ett (hyfsat) bekvämt liv, och det är riktigt roligt (och väldigt smidigt) att resa 2 vuxna med 2 barn. Att få en baby nu känns inte aktuellt. Själv har jag två syskon, och min man tre.

 72. Profilbild för emily
  emily

  Vad intressant att läsa! Några korta kommentarer bara innan lillingen här vaknar och kräver all uppmärksamhet.

  Jag tycker det var många bra och inte alltför rosafärgade kommentarer här. Och ändå, har ni tänkt på vilket tabubelagt ämne? Man kan säga att man vill ha barn men inte fått. Men extremt förbjudet är det att säga att man önskat sig ett barn mindre. Att man nu inser man har ett för mycket. Det vore befriande om en ännu öppnare diskussion kring sådant skulle få rum någonstans, någon gång. Fast det kan vara svårt.

  Sen tänker jag att det åtminstone lite är bra att väga in möjligheten att få ett sjukt barn, ett utvecklingsstört barn… Menar inte att de skulle vara mindre älskade utan mer att man tänker tanken, orkar jag som mamma och hela familjen med också den möjligheten, finns det plats tid ork?

  Syskonavundsjukan kan se annorlunda ut när det finns tre. Den kan bli starkare men i någon mån kan den också lätta, när det för barnen finns flera syskon att ty sig till.

  Som alla säger, läs kommentarerna och känn efter, vad är sant för er, vad inte? Det fina med såna här kommentatorsfält är ju inte bara att man får del av så många åsikter och erfarenheter utan att man kan komma närmare vad man själv vill. En kommentar känns ända in i hjärtat, en annan förblir främmande. Merete Mazzarella (finlandssvensk författare) har sagt att goda råd är bra också för att de kan få en att märka vad man åtminstone inte vill göra;). Lycka till med funderandet!

 73. Profilbild för Paula on the West Coast

  Jag har aldrig funderat på om jag ens vill ha barn…men ettan kom, sen tvåan osv…och nu har jag fyra?! Vad hände? Söner 🙂 och jag älskar dem allihop. Sen hade det ju varit allra smidigast med en eller max två. Men det blir ju en annan dynamik med fler. Skaffar man dem sen inte med samma man som man lever med nu (utan tidigare) så kan man resa varannat lov, helg osv 😉 skämt åsido. Barn är roliga och härliga, krävande och besvärliga och alldeles underbara. Kram

 74. Profilbild för KS
  KS

  Vi har fem barn! Jag hade nog tänkt tre men sen kom två till. Skillnaden mellan två och flera är ju att allt blir ”mera barn” helt enkelt. Med två är man ganska flexibel och det är himla lätt och smidigt. Trean tyckte jag var svårast, då blev det verkligen många ungar att hålla reda på. Nu med fem är det okej för nu kommer de alltid först och jag har prioriterat om. Och vi måste prioritera dem och vårt äktenskap nu, för att det ska funka, karriären är nummer 2. Så det blir annorlunda liksom…

 75. Profilbild för Frankie
  Frankie

  Jag har en son på 3 år och levde ensam med honom 13 månader innan jag träffade mannen som nu är min sambo. Vi var båda helt på det klara med att min son skulle vara det enda barnet i vårt hushåll redan innan vi bestämde oss för att bli tillsammans. Jag pga en jobbig graviditet och en hemsk förlossning i bagaget och han har aldrig någonsin kännt en längtan efter barn. Dock har något hänt under vår tid tillsammans och nu är det snart dags att börja försöka att skapa ett barn tillsammans. Detta för min del innebär planeringssamtal på MVC och att jag kommer att få gå hos en kurator (om/när jag blir/är gravid) för att samtala om min förlossnigsskräck, att välja mellan vaginal födsel eller ks känns för min del som att välja mellan pest eller kolera.

 76. Profilbild för Ingela
  Ingela

  Oh det är ju underbart att läsa om allas tankar, ord, erfarenheter, tyckandes och tänkandes. Jag känner så här: Min dröm är just tre barn. Nu har vi 2. En kille och en tjej, 1 och 3 år. Så vi borde vara nöjda. Tycker omgivningen i alla fall speciellt när vi har fått en av varje kön. (hur nu det hänger ihop?)
  Min man är väldigt nöjd med två barn. Han var redan nöjd med ett. Men jag…är inte riktigt klar känner jag. Och hur gör man då? Kan man övertala sin partner om ett till barn? Någon som gjort det och lyckas? Man vill ju vara två med på det liksom eller?! Så nu kanske jag får låta tiden gå lite och kanske hoppas att jag blir ”nöjd” efter ett tag. När de blir större och vi får smaka på det härliga vuxen (egna) livet lite. Eller blir man bara bekväm och det blir svårt med tanken att börja om igen…?
  Om jag var dig Cecilia skulle jag ”köra på” och hålla tummarna för en liten till. För det kanske är så som en tjej skrivit tidigare att om man är nöjd med antalet så kanske man inte funderar så mycket på det.

  1. Profilbild för Sofia

   På tal om att övertala partnern. Vår granne lyckades två gånger! Han ville inte ha barn alls men nu har de iallafall två små barn. Jag har tyvärr ingen aning om hur hon lyckades.

 77. Profilbild för Anna
  Anna

  Hoppas du läser kommentarer som trillar in såhär alldeles sent. Jag har två tjejer som är 5 och 6 idag. Endast 14 månader mellan. Minns när det var som tyngst att jag som alltid sett mig själv som trebarnsmamma tänkte att vi orkar nog inte. Så blev lilltjejen 2,5 och helt plötsligt kände jag att jo, det skulle funka. När hon var knappt 3,5 kom trean. Jag som var så nöjd med tjejer blev nästan besviken när jag fick veta att jag skulle få en kille. Så dumt. Den där lilla snäckan vill jag inte byta mot något! Både jag och min sambo har två syskon. Vi ville båda ha tre barn. Men i ärlighetens namn var vi inte helt säkra, hur kan man vara det? Däremot kände vi båda att vi skulle fixa det och att vi skulle inte ångra oss. Bara tanken på att minstingen inte skulle finnas ger mig tårar i ögonen. Jag var väldigt nöjd med två, samtidigt kändes tre som komplett. Nu slås jag ofta av att jag känner mig rik, fullständigt nöjd. Än så länge kan jag konstatera att en graviditet till och småbarnsår är jobbigt, jag är inte typen som älskar att vara gravid och byta blöjor. Inte heller att jaga ett-åringar. Sen ska jag tillägga att mina graviditeter varit väldigt snälla och jag har snabbt känt mig som människa. Däremot gillar jag familj! Kommer från en familj som umgåtts och haft kul ihop. Trivs väldigt bra med att man är många, att någon trillar in, att det råkade bli två personer till till middag och min skräck är att bli gammal ensam. Jag vill ha stor julafton och folk i huset. För barnens del har det på det stora hela varit positivt. Tjejerna var väldigt entusiastiska över att få en bebis och nu öser de kärlek över den där lille. Det finns så många för och nackdelar med olika åldrar på syskon. I vårt fall är det toppen att tjejerna är nära för de har alltid varandra och i stort sett exakt samma behov. Att trean kom rätt snart tycker jag också var bra, det dröjer inte länge innan de allihopa kan leka och min förhoppning är såklart att de blir tajta. Jag ser andra familjer som har tre små barn med lite större mellanrum och det verkar på ett sätt lite tyngre tycker jag. Att ha en 5-åring en 2-åring och en nyfödd tex, då har du helt plötsligt tre helt olika behov att fylla. Man är ju så olika. Mångas argument att det blir svårt att åka skidor biter inte på mig, eller svårt att köpa bil och boka hotellrum. Sånt löser sig väl. Vi fick skjuta upp skidåkandet något år, det känns verkligen minor i sammanhanget. Ska tillägga att vi inte har någon avlastning alls, däremot har jag eget och kan styra min tid rätt bra. Pappa i familjen jobbar inte överdrivet mycket. Så med tre små får vi ändå till träning för båda, lite middagar och hemmet ser inte ut som ett helvete. Men snor det gör man. Lycka till i ditt beslut!

 78. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Har precis grått reda på att jag är oplanerat gravid med nummer 3. Jag har velat ha tre barn, men inte min man. Vi har två killar varav minstingen är en utmaning minst sagt. Nu är jag så otroligt kluven helt plötsligt. Orkar vi? Överlever relationen? Ekonomin? Ska jag göra abort mot min vilja på grund av praktiska själ? 1000 tankar.

  1. Profilbild för Linda
   Linda

   Vi stod i samma situation för 1.5 år sedan. Min man insisterede på abort pga praktiska orsaker. Men jag kände så starkt att jag inte kunde leva med att ha tagit beslutet abort! Det var några rigtigt jobbiga månader. Nu är Josefine 14 månader (och är pappas ögonsten 🙂 den fineste lilla tjej man kan tänka sig. Hoppas att allt går bra för er! Styrkekram

 79. Profilbild för Viktoria
  Viktoria

  Blir så sjukt depp bara av o se hur folk skriver att de har 3 barn eller att du bara vill göra fler barn.. Det är väl inte bara o göra? Har försökt ett halvår och är så stört frustrerande att det inte blir något..

  1. Profilbild för Linda

   Men va??
   Förstår att det är frustrerande. Men för vissa blir det barn direkt, 9 graviditeter på första försöke här.

 80. Profilbild för Alexandra
  Alexandra

  Vi har två tjejer och jag närmar mig 35. Jag har sagt- inga fler barn efter 35. Så det brinner i knutarna. Vi har sagt att senast i vår ska vi ha bestämt oss. Skaffa en till, å knipsa av ”tillgången” efter det. Stop, klart, finito, the end.

 81. Profilbild för Caroline
  Caroline

  Vi har två barn, en son som fyller 6 år i sommar och en dotter som fyller 2 strax efter. Vi känner oss nöjda med två barn men jag älskar att vara gravid och har haft bra graviditeter och förlossningar. Så helt plötsligt sitter jag nu här och glor rakt ut i luften, jag är gravid…. tankarna snurrar. Sambon vill helst att jag gör abort men förstår förstås att jag kanske inte pallar det. Men.. pallar vi tre barn? Har ju precis börjat jobba igen och det är så skönt med två heltidslöner. Vi bor trångt men ska flytta till lite större som håller på att byggas. Men med tre barn blir det ju lika trångt i den lgh som vi bor nu. Ja och det här med tre bilbarnstolar.. resor.. har vi ens råd med tre barn? Jag tog ju tom ett ”dagen efter piller” men den rackarn klamrade sig fast! Har en tid för abort i veckan som kommer men kommer nog inte kunna genomföra det. Älskar att vara gravid och mammaledig. Men inte just nu. Men genomför vi inte det här kommer sambon aldrig släppa till igen. Det är nu eller aldrig igen. Suck 🙁

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hej! Hoppas det är ok att jag frågar hur det gick för er?

 82. Profilbild för Jonna 8 barnsmamma
  Jonna 8 barnsmamma

  Jag har 8 barn och du skriver näst intill obegripligt bra svenska i slutet. Med det sagt, du är för duktig för min smak. Ha en bra dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *