Så här i början av snön, tycker jag att det är urmysigt att krypa in de varma jackorna, eller som här svärmors gamla päls som säkert har närmre femtio år på nacken. Så här i början av snön tycker jag också att allt det vita är helt otroligt vackert. Jag älskar att pulsa hem från dagmamman i snö upp till midjan (det där med plogning har av oklar anledning inte kommit till Farsta, eller i alla fall inte mina Farsta-kvarter, än). Jag älskar hur det kliar från mössan och att stampa av snön från skorna innan man kliver än.

Men det är nu det. På andra sidan nyår kommer man som vanligt vara ofattbart less på det mörka och på snön som blivit brun i stället för vit. Och precis just då, precis när man tänker att hur jävla lång kan en vinter vara egentligen, då kommer februari och isen lägger sig med lite tur tjock på sjöarna och man kan åka skridskor eller sitta bredvid och titta på och dricka varm choklad och ostmacka i någon snödriva. Dagarna är plötsligt lite ljusare och längre och man inser att jo, men kommer fixa den här vintern. Också. Det är väl lite så vinterdramaturgin är uppbygd. Och jag tänker passa på att älska snön medans det går. Medans den är vit. Medans jag fortfarande inte tröttnat.

Pälsen förresten, som är min svärmors gamla, hade åtta påsydda knappar på bröstet, som en dubbelknäppning, fast bara för prydnandens skull. De var kanske aningens damiga. Tantiga rent av. Så jag tog bort dem och vips blev det very much ”sista skriket” (som min mormor alltid säger när något är tiktigt toppcoolt). Alla drar ju sina egna gränser, men för mig känns det okej att ha begagnad päls. Och är ni fler som känner som jag tycker jag att ni ska ge mormors gamla ärvda rackare en chans till. Ofta går de lätt att modernisera. Man kanske tar bort en krage, tar bort ärmarna och gör en väst av den, byter eller tar bort knappar, lägger upp den eller vad man nu vill göra för att den ska funka.

0 svar

 1. Håller precis med! Älskar snön just nu, men fråga mig igen om två månader. Har också ärvda pälsar, tycker det är ok att använda, varför inte använda de pälsar som redan finns?! Skulle dock aldrig köpa en ny päls.. Keep up the good job!

 2. Älskar snön – alltid! 🙂

  Päls är så snyggt!!! Vet att mormor hade flera var av en av dem är sparad. En mörkt chokladbrun knälång päls. Superflott! Men där jag bor skulle nig folk svimma om man kom i päls, här har alla typ fjällrävenparkas eller på sin höjd en kappa eller duffel. Päls & högklackade boots är liksom så fel här. På landet. Så jag kanske får prova den om jag åker till Sthlm i nåt ärende 🙂

 3. Vad skönt att läsa det du skrev av pälsen! Jag har också en ärvd päls som jag fått av mamma, som hon fått av min farmor. Mörkt brun, kort kappa ( mamma tog av den för att modernisera den när hon fick den) jättefin. Jag törs knappt ha den på mig fast jag gillar den skarpt. Skulle aldrig köpa en ny päls men det känns ju fånigt att en gammal gammal inte ska få användas.. Kanske törs jag nu 🙂 tack för toppen-blogg!

 4. Jag har liksom ni andra en ärvd päls som jag gärna använder nu när det blivit kallt och snöigt. Det som dock bör nämnas är att jag alltid tänker till en extra gång innan jag tar den på mig även fast att jag gillar den så mycket. Den känns liksom lite förbjuden. Du matchade din päls med en underbar mössa på bilden. Så himla söt. För man fråga vart man kan få tag på den?:)

 5. Jag tycker oxå det är helt ok med ärvda pälsar. Däremot är jag helt emot årens senaste trend med en mössa med en pälstofs mitt uppe på knoppen (som du verkar ha på bilden). Denna pälstofs är endast en ”snygg liten boll”, en trend, en fluga och den har ingen som helst funktion. Hur många flickor, tjejer och kvinnor ska köpa eller önska sig denna mössa nu i jul och hur många djur ska sätta livet till bara för att vara en attiralj? Den värmer ju inte ens en gång… Så återanvänd gärna men tänk igenom nya trams köp, det är min julfundering

 6. Jag vill absolut inte kritisera utan har bara en undran. Om man äter kött varför då inte även bära päls? Jag äter inte kött och skulle heller inte bära päls. Det jag försöker säga är att jag har inte så mycket kunskap på området och förstår inte varför man tycker det skulle kunna vara fel med päls om man tycker det är ok att äta kött..? Känner att jag är ute på tunn is här.

 7. Matilda, förstår hur du tänker. Har haft samma tanke kring pälsar och köttätare. Tycker inte du är ute på tunn is..

 8. Matilda och Nova: Håller med till fullo. Kan inte heller se skillnaden. Som att vissa inte kan tänka sig att äta hästkött men gladeligen sätter i sig kokött och griskött. Det är väl väldigt politiskt korrekt att vara emot päls idag och många kända människor har tagit avstånd vilket såklart påverkar opinionen.

 9. Jag har en ärvd sak med pälskrage.. Typ hundtandsmönstrad i beige och brun, knappar och en stor tung krage. Den är väldigt tung så den faller fint.. Vågar man använda en sådan eller blir man utskrattad? Borde försöka sälja den för den är inte riktigt jag, men den är lite fin..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *