IMG_7436 IMG_7435

Om någon berättat för mitt yngre jag att jag som snart 35-åring och gift tvåbarnsmorsa skulle sticka till stranden i Birkenstock och med picknick packad i min Fjällräven Kånken hade jag förmodligen gråtit över den totalförlorade (och inbillade?) coolhet jag en gång haft. Två så ikoniskt meganördiga varumärken och mode faux pas – på en och samma gång? Men. Med den lilla tvisten att båda nu liksom gått varvet runt och plötsligt börjat säljas i de hippaste butikerna världen över. Jag tänker på den enorma tjänst Phoebe Philo gjorde Birkenstock när hon till våren 2013-visningen av Célinekollektionen designade sin egen tagning på Birkenstocks klassiker: en rejäl sandal med korksula, breda remmar och fodrad i mjuk päls. För Phoebe Philo är med sin pricksäkerhet en av världens just nu mest inflytelserika trendsättare vågar jag påstå. Vogue beskriver hur hela den ängsliga modecrowden på just den här visningen drog en lättnadens suck när de fick syn på sandalen. ”Äntligen! En bekväm sko! (Som visserligen inte är särskilt vacker eller läcker, men strunt samma, säger Céline att den är okej så är den okej. På med skiten bara!)”. Sedan dess måste Birkenstocks varumärkesaktie skjutit i taket. För alla vi som varken har råd eller lust att lägga tusentals pix på Celine-tofflor går givetvis direkt som en skock dumma (men komfortmedvetna!) får till Birkenstock och slår till på själva urmodern, så att säga.

Ja ja. Det är intressant hur man kan gå från att tänka så här om en trend:  ”Ha ha guuuu, det där ängsliga modefolket kan man visst lura till att ha på sig vad som helst” – klipp till; ett år senare: ”Jag skulle vilja ha de där eh… Birkenstocksen i storlek 38, tack.”

Bakom Kånken finns dock ingen Phoebe-effekt. Den har jag varit lika lojal både under perioder när den varit utskrattad och bortdömd, när den var grungigt alternativrätt på 90-talet och nu – när jag uppskattar det medföljande praktiska sittunderlaget kanske mer än något annat med väskan.

 

0 svar

 1. Tjo!
  Så nu är man nästan kvartmodern då! Jag kör ju stenhårt med mina Scholls, och har så gjort i många år… fötterna brukar kvittra till mig mest varenda dag, och nu är de NÄSTAN moderna också.
  Dra på trissor!
  Kram till er allihop.

 2. Och här står jag i min inredningsbutik i mina Birkenstock och försöker se cool ut! 🙂 Min 12-årige son förfasas; ”De är inte snygga, mamma!”. Men vad då jag bryr mig inte! 🙂 Mina är blanka och fina, lite lackkänsla sådär. Jag gillar och framför allt så gillar fötterna och ryggen!

 3. Kånken rocks! jag köpte en till min engelska make förra året och han fullkomligt älskar den. Själv fick jag en Kånken Mini i julklapp. Så nu går vi där i skogen med varsin kånken på ryggen varje söndagsmorgon. Vi har ju iallafall hunden att skylla på när det gäller den hurtigt tidiga timmen.

  Nästan äckligt präktigt egentligen. Men vem bryr sig, mina svarta Hunter stövlar får mig iallafall att känna mig lite rock n roll mitt i den hurtiga skogen.

  Birkenstocks till sommaren då kanske?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *