Tack så hemskt mycket för boktips. Här kommer en helt annan form av tips. Från mig till er den här gången.

Min systers man som är en duktig guldsmed (och här hos oss och hälsar på nu) gnäller titt som tätt på att mina ringar är skitiga. Sånt där ser inte riktigt jag. Man har ju liksom de där ringarna på sig varje dag och lägger kanske inte riktigt märke till hur olika former av gucka sätter sig och hur stenar och guld blir mattare. Jag har tipsats om någon jeppe i Stockholm som tydligen ska vara en hejare på att putsa upp ringar. För 2500 kronor. Men idag lärde Örjan hur man kan göra stora delar av jobbet själv. Så här: Lägg era vigselringar eller vad ni nu har (obs, ej pärlor!) i en kastrull med lite kokande vatten och  några droppar diskmedel eller Ajax. Sedan plockar du upp ringarna, håll dem i en handduk (för de är varma!) och plocka fram en tandborste. Borsta ringarna ordentligt med tandborsten. Under stenarna, på, i och runt metallen. Skölj sedan av smyckena i kallt vatten – voila, så gott som nya! Helt otroligt bra blir det faktiskt. Se där ja. Dagens småborgerliga tips var det där.

0 svar

 1. Bra tips! Själv putsar jag mina ringar typ dagligen. Jag har en bebistandborste avsedd just för ringarna och drar några snabba tag med vanlig tvål innan jag tar på mig dem. Vill jag vara extra fancy tar jag också några tag med putsduk, har klippt till en liten bit som alltid ligger i badrumsskåpet. Snabbt gjort men med jäkligt bra resultat! Och ibland, när jag verkligen vill lägga kärlek på mina smycken, drar jag ner dem i sådant där ”bad” som man kan köpa hos guldsmeden och putsar och fejar lite extra. Nästa gång kör jag nog på ditt tips!
  För mig känns det fint att ta hand om mina ringar (och då o då min mans förstås), de är valda med stor omsorg och representerar det största och bästa beslutet jag tagit i mitt liv. Likväl som att måla naglarna kan man gott lägga en stund på att putsa på juvelerna, right?! 😉

 2. Testade mina och makens ringar och resultatet blev bra!! Känns lite som man fick den där nyköpt känslan när man tog på sig dem efter badet. Har inte tänkt på de att man kanske ska putsa på dem Nu är det snart 2 år sen vi gifte oss så dem är ju inte så gamla heller för den delen.

 3. Funkar det även på vitguld?
  Ett annat tips är annars att använda en våtservett (gärna med citrondoft, av nån anledning) och putsa med. Brukar funka bra!

 4. Tack for tipset, ska testa! Har inte rengjort dom sen jag kopte en rengoring speciellt avsedd for diamanter, men den var sa stark att jag fick blasor pa fingret av det.

 5. Jag vet inte vad som gäller när det kommer till Sverige, men i USA (där jag bor och är gift med en Amerikan), så har många en Engagement ring (förlovningsring), Wedding Band (ringen man får vid giftermålet), Anniversary Ring (årsdagsring?) som man får vid firandet av en årsdag av bröllopet, eller vid födseln av första barnet – hur som helst pga. Av ett Anniversary.

  Om det är det Cecilia har, vet jag ju inte, men ovanstående KAN ju förklara de tre ringarna. 🙂

 6. Vill varna för att det faktiskt kan hända att stenarna (oavsett kvalitet eller sort) kan spricka vid snabba och höga temperatur skiftningar. Skulle absolut inte rekommendera kokande vatten sen direkt efter.

 7. Oj! Missade ordet ”kallt” i min kommentar. Alltså, skulle absolut inte rekommendera kokande vatten sen kallt direkt efter.

 8. Ett bra husmorsknep som jag testade häromdagen på mina smycken var att lägga en bit aluminiumfolie på botten av en kastrull, koka upp vattnet, hälla i lite bakpulver och sedan lägga i mina smycken. Låt dom ligga någon minut och tadaa: dina smycken har aldrig varit blankare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *