Patrik hemma i vårt kök när vi firade nyår ihop i år.

Kristin och Pat är två av min allra bästa vänner, och de mest inspirerande människor jag vet. Helt vanliga sköna typer (eller ja, vanliga och vanliga – de är både klokare och roligare än de flesta jag träffat) och alls inga träningsfanatiker eller hälsofreaks, men så oerhört bra på att göra det allra bästa av sina liv, och vårda sin vardag och sin relation. Patrik är kock (och dessutom en av Sveriges snabbaste långdistanslöpare!)  och Kristin (som också är fantastiskt duktig löpare) är kostekonom och driver ett café (plus gör en massa andra grejer , men det får ni läsa mer om själva) i Göteborg.

Och nu har det hänt. Äntligen! Elsies päron heter deras nystartade blogg, den har bara funnits någon vecka, men jag känner på mig att inte bara jag kommer bli helt beroende av den. Fatta vilken fantastisk kunskaps- och inspirationsbank vad gäller mat och träning som de där två gemensamt besitter. Och nu vill de dela med sig av allt detta! Hurra! Jag gjorde en liten mailintervju med Kristin.

Först och främst: Hur känner vi varandra egentligen, du och jag?

– Du och jag har kännt varandra sen lågstadiet, Pat lärde känna dig först på högstadiet när vi hängde i deras replokal och lyssnade på målbrottspunk, eller fick skjuts på moppen. Du är en av mina allra bästa vänner, och vi är gudmödrar åt varandras barn.

Just det. För du och Patrik har också varit kompisar länge, och sen bestämde ni är för att dela lägenhet i Göteborf för drygt tio år sedan, och vips flyttade Patrik upp från madrassen på golvet till din säng. Nu har ni varit ihop i snart elva år, har dottern Elsie och ska gifta er till hösten. Men nog om detta. Vad kommer du att blogga om?

Det kommer nog främst att handla om mat i vardagen och till fest men även hur det pusslas ihop med barn, träning och jobb. Mycket förändras när man får småbarn i familjen, hemmalivet tar en större del och det känns skitviktigt att inte glömma bort att även satsa på det. Att göra sitt hemmaliv jäkligt bra, för den här småbarnstiden är visserligen ganska kämpig men den är även helt fantastisk.

Vad gör ni för vardagsmat? Det känns som jag lagar blodpudding, fiskpinnar och falukorv hundra gånger i veckan. Hur kan man piffa upp veckomenyn som barnfamilj? Dina bästa vardagsmat-tips tack!

Alla är vi vanemännsikor, vare sig vi är matintresserade eller inte, så det handlar om att få in några fler enkla säkra kort som funkar även när man är trött, hungrig och ljudnivån på max. Jag tycker att det är guld att ha en grund som man kan fortsätta med, då känns det inte alls lika svårt att komma på vad man ska laga. Säg att du gör ett storkok köttfärs, och strimlar upp en rejäl laddning vitkållsallad á la pizza style. Köttfärsen blir en bra bas till exempelvis en mustig gryta med potatis, chili con carne, pastagratäng, canneloni, crepes, varma mackor…

Vitkålssalladen som kommer stå till sig, mjukna och bli godare, blandas ut med sallad till pastagratängen, rårörda lingon och keso till blodpuddingen, och wokas med riset som blev över från från chili con carnen, och kanske kikärtor. Har man inte tid med storkok, så laga alltid lite mer än nödvändigt och fortsätt på det nästa dag. Sen ska man inte tro att hel och halvfabrikat är fel, men kroppen och framförallt sinnet behöver omväxling. Ett bra sätt att få in variation är att låta sin mataffär styra lite, gör alltid en rätt på veckans vara/erbjudande.
Måste man lägga massor av tid (som man kanske inte har) om man vill äta bra?
Absolut inte! Jag kan tycka att medias bild av matlagning får det att verka så mycket krångligare än vad det behöver vara. Fuska där det går.
Vi åt dumplings och wontonknyten i helgen och tror att det hela tog 10 minuter allt som allt att fixa iordning. Sen kan man låta saker ta lång tid, även om man inte är delaktig hela tiden, låt något stå och puttra medan du sysslar med annat.
Känns det viktigare att laga bra mat nu när ni har småbarn?
Det känns viktigt för alla Johanssons att ha en juste, god vardag som man längtar hem till. Trivs vi, så är vi föräldrar med mer ork. Sen känns det även viktigt att våra barn skall kunna känna rena smaker. Många barn vänjer sig nog för mycket vid artificiella smaker, så att de riktiga smakerna blir främmande för dem.

0 svar

  1. Lustigt! Jag började följa din blogg precis när ni reste till Miami och deras blogg i förrgår. Just nu ligger jag på bb med andra barnet. Ser fram emot kommande inlägg från er båda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *