Sådant som egentligen är helt sjukt

20140117-094909.jpg
Men vi är så vana. Så inkörda. Så blinda att den här skiten blivit norm. Det normala. Vi ifrågasätter det inte ens.
Jag tänker ofta på den här lilla notisen och citatet. Vidden av den makt vi inte har. Hur det påverkar oss. Vår värld. Våra döttrar. Det går liksom inte ens att diskutera eller se på olika sätt. Det är liksom fakta. Ingen annan kommer någonsin kämpa för att ge oss kvinnor rättvisa. Räkna inte med det. Räkna inte med männen. Det är bara upp till oss.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Sofie
  Sofie

  Hej!! Jag jobbar inom banksektorn och vill påstå att det har hänt MASSOR de senaste åren vad gäller jämställdhet, iaf hos oss. Fler tjejer vill jobba med företag och fler tjejer blir chefer. Sen tar det nog ett tag att jobba sig upp till toppen. Dvs inom 5 år tror jag att vi ser en stor skillnad även i toppen av hierarkin. Då finns det många tjejer som jobbat sig upp som är duktiga och som UTAN kvotering har kompetens att axla en hög position. Själv har jag aldrig upplevt några problem nånsin.
  Tack för en bra blogg, kul att följa dig!! /Sofie (företagsrådgivare)

  1. Profilbild för Sissi
   Sissi

   Du har aldrig upplevt ett problem? men det betyder ju inte att det inte finns ett problem, man kan ju inte bara utgå ifrån sig själv. Det är ju fakta att kvinnor tjänar mindre än män och att det finns fler chefer som heter Johan än vad det finns kvinnliga chefer i Sverige. Det är ju bra att du upplever att det blivit bättre i banksektorn men det finns ju uppenbarligen fortfarande mycket att jobba med.

 2. Profilbild för Cecilia Blankens

  Allt det där är ju härligt förstås, och jag tror som du säger att saker och ting håller på att ändras. Sakteliga. I bästa fall. Men ändå. Makten. Att saker och ting ser ut som de gör över världen beror på beslut fattade av män. Att du aldrig någonsin upplevt några problem låter ju underbart, men har du verkligen TITTAT då? Är det inte ett problem att en förövaren som våldtar en tjej inte döms för att hon inte protesterat ”tillräckligt tydligt”, eller att tjejen som våldtagits ifrågsätts i sin trovärdighet beroende på sina klädval. Det är väl också problem att kvinnor vab:ar betydligt mer än män, att en sopåkare tjänar dubbelt så mycket som ett vårdbiträde? Och så vidare. Problem och problem. Det är för jävla orättvist och fel helt enkelt. Och om man ser till de större perspektiven; är det inte också ett problem som citatet ovan säger; att det är lättare att bli av med diktatorer än att få kvinnor i maktposition?

  1. Profilbild för Sofie
   Sofie

   Hej Cecilia! Jag håller med dig absolut! Jag ville mest föra fram att jag tror att vi faktiskt håller på att ändra i makthierarkin och att det iaf i min bransch, som anses vara väldigt mansstyrd, händer grejer.
   Det ÄR fruktansvärt med våldtäktsfall där männen går fria pga att kvinnan blivit paralyserad och jag uppmuntrar alla att dela vab med sin man/fru/sambo. Jag delar lika med min även om han tjänar mer än mig. För mig är mitt jobb och tiden med barnen lika viktig som för honom. Vi har nog samtidigt turen att ha ett visst ekonomiskt utrymme att kunna välja.
   Frågan som jag tycker är viktig är ”varför är det såhär”? Om vi nu tittar på Sverige som vi har lättare att påverka. Samt ”hur kan vi ändra på detta”??

   Jag tror på att vi ska se det som självklart med jämlikhet, och om det brister, ställa krav på förändring av lagar mm, kanske tuffa till oss lite och stå på oss mer. Lättare sagt än gjort! Samtidigt tycker jag också att det är viktigt med friheten att själv välja ex ang föräldraledighet och ”roller i hemmet”. Dock ska vi aldrig behöva känna oss begränsade pga gamla förlegade föreställningar om oss kvinnor.

  2. Profilbild för J.
   J.

   Instämmer helt med dig där Sofie!

 3. Profilbild för Mini
  Mini

  Det är nu något som har cirklat på nyheterna hör i USA sedan Beyonce i veckan stod upp för lika lön mellan kvinnor och män. Har jobbat i LA i 20 år och måste säga att Sverige, svenska kvinnan är ju tusen gånger bättre på att kräva jämställdhet! Det som händer på arbetsmarknaden här i USA är med Svenska mått omänskligt. Inte bara får en Man betydligt bättre betalt för samma jobb, han har mycket lättare att få en promotion, blir respecterad bättre och blir anställd först eftersom han inte förväntas att bli gravid och ta hand om sjuka barn. Sedan ska vi ju inte tala om om rättigheter som inte finns. Man kan bli uppsagt utan anledning på samma dag, spelar ingen roll hur länge du har jobbat där. Hände mig själv förra månaden… 🙁

 4. Profilbild för Anna
  Anna

  Javisst är det så, tack Cecilia!

 5. Profilbild för Hedwig
  Hedwig

  Hej Cecilia! Jag undrar hur du tänker och känner inför att bo i USA med dina döttrar där könsnormerna är mer stereotypa äni Sverige (i vart fall upplevde jag det så), framförallt när det kommer till att objektifiera kvinnor och deras kroppar – man Ska vara sexig, tillgänglig etc. Du känns så medveten och klok. Jag som yngre och barnlös (än så länge) undrar liksom bara hur du resonerar kring det?

 6. Profilbild för Maria
  Maria

  Vid franska revolutionen lovades kvinnor jämlikhet och delaktighet i politiska beslut, men av detta blev det blott intet, inte den gången heller.

 7. Profilbild för Eva
  Eva

  Det är så tydligt att du har en dotter, men hur gör du när/om du får en pojke? Tänker du låta honom växa upp i den nya manshatar-världen? Har du ingen pappa, bror..? Jag tror du skriver sånna här inlägg för att få några lättförtjänta stjärnor i himlen, men tänka själv i ett vidare perspektiv klarar du inte av. Du sällar dig till ryggdunkar-klubben för inbördes beundran, där man bara har anammat ”hata män” utan att reflektera så mycket över om det är berättigat! Att vara feminist innebär ju bara hat nu för tiden. Det är så lätt liksom, man behöver ju inte ens tänka själv.

  Att vara en vit man är det fulaste och hemskaste man kan vara i Sverige nu för tiden. DET är sjukt! Det du gör är att projicera all din egen ilska från några ”dumma, dumma” män du kanske råkat ut för i livet, MOT vanliga, schyssta män som inte har ett dugg med dina (och många andras) fördomar mot män att göra! Ska alla få bära skulden?! Har du ingen egen karl? Är du så missnöjd med honom eller vad? Oj, vad han måste ha sårat dig? Haft en taskig chef någon gång kanske..?

  Tänk så här, om jag skulle säga att jag avskyr och är så jävla trött på alla invandrade, muslimska män som tror sig ha rätt att våldta tjejer (jo, att våldta har de enligt Koranen tydligen ”rätt” att göra!), trots att tjejerna protesterat eller inte har gett medgivande… då är jag en hemsk människa med fördomar och är rasist! Trots kalla fakta! När vi ändå pratar om våldtäkt, så är det mest invandrare som begår dessa i Sverige i dag. Det flesta fall du läst om på senare tiden: invandrare/asylanter! Bara så du och alla andra här inne vet! Mest muslimer. Så. Nu. Vet. Ni.

  Men du och ni andra ”feminister” här inne, ni är ”goda” och ”rätt” pga av att etablissemanget godkänt detta korståg mot MÄN (politiskt korrekt) , men framförallt är ni, enligt mig: hatiska, fördomsfulla mot pojkar/män! Har ingen av er män där hemma? Söner? Hur tänker ni där egentligen?
  Det handlar inte längre om lika löner osv, utan om att legalisera hat mot ett kön, det manliga! Jag tror inte detta var meningen när Skugge och Belinda drog igång feminist-tåget i början av 2000-talet. Det har spårat ur rejält!

  1. Profilbild för Frida
   Frida

   Det är väl väldigt få som hatar män bara för att man ser att maktbalansen mellan kön är ojämn? Män har ju också mycket att vinna på en jämställd värld, en vidare och mer tillåtande mansroll, bättre relationer med vänner och sina barn.
   Jag tycker många feminister ägnar dagarna att bemöta hat med resonemang och argument, feminism handlar ju om att analysera omkväden, se strukturer och föreslå hur man kan bryta de negativa mönstrerna, vad är det för hatiskt med det?
   Mäns våld mot kvinnor finns tyvärr tydligt dokumenterat i alla kulturer, svenska som andra och yttrar sig i allt från psykiskt våld, hot och våldtäkt. Då yttringarna är så lika världen kan feminister dra nytta av varandras kunskaper istället för att ställa det ena mot det andra.

  2. Profilbild för Malin
   Malin

   Lilla Eva, vad obegåvad du framstår i din text. Var står ett ord om hat mot män i detta inlägg? En feminist är en person som inte tycker det är okej att förtrycka det kvinnliga könet. En feminist vill kämpa för kvinnans rätt till samma belöning män får för deras arbete. En feminist hatar inte män, feminister är många gånger just män. Det är människor som du, icke pålästa, trötta och fördomsfulla som sprider dessa otrevliga budskap du just beskrivit. Jag föreslår att du läser på, slå upp ordet feminist. Sätt dig in i denna situation och fråga dig själv om det är ett rättvist samhälle, en rättvis värld vi i dag lever i. Har du inga väninnor, systrar eller kanske dörrar? Vill du att dessa ska nöja sig och fortsättas tryckas ned och acceptera mer jobb för samma pengar? Det är människor som du, som sätter käppar i hjulen för att framgång ska nå oss kvinnor. Jag föreslår ytterligare en gång att du tar fram en ordbok och sätter dig in i ämnet.

   Hälsningar från hon som dyrkar män och allt de har att erbjuda, men tycker att kvinnor också ska få stå i rampljuset.

  3. Profilbild för Helene
   Helene

   Herregud, människa! Var har du fått dina stollerier ifrån? Avpixlat? Läs på lite. Du gör bort dig.

  4. Profilbild för Amanda
   Amanda

   Det här har ingenting med manshat att göra! Det är ett ifrågasättande av den rådande samhällsstrukturen. Att det skulle vara flest invandrare som våldtar i Sverige stämmer inte alls. De allra flesta som våldtar är svenskfödda män vilket man kan se i BRÅs brottsstatistik. Vore trevligt om du läser på lite och inte litar blint på vad Sverigedemokraterna påstår innan du uttalar dig.

 8. Profilbild för Rebecca
  Rebecca

  Jag ser fram emot den dagen då Cecilia (eller min dotter) tar med sig hela familjen till LA för att producera idol. Det kommer vara stort.

 9. Profilbild för MC
  MC

  Sant, så sant.
  Har turen stt ha en fantastisk man (som jag tjänar mer än) och vi har en underbar balans. Den som vill/kan/hinner är den som gör. Oberoende av uppgift.
  Däremot på jobbet är det alltid så att männen bedrifter höjs, så klart mycket högre lön, ryggdunk osv. Vi kvinnor, trots att nästan alla har högre positioner än männen, behandlas som en flock duvungar. Pratas också ofta väldigt ”mjukt” med oss, och vissa kommer undan med ett bedrövligt beteende på arbetsplatsen för att en manlig chef inte vågar ställa för höga krav eller faktiskt ryta till när det är befogat. Kan dock bara föreställa mig hur det pratas om oss bakom dörrarna på de testosteronfyllda ledningsmötena.

 10. Profilbild för Mia
  Mia

  Det är ganska talande att Cecilia, Malin m.fl. inte kopplar ihop citat med avsändare.
  LÄS igen vad som sägs i den lilla notisen Cecilia fotade av: Notisen handlar om den ARABISKA våren (upproren i mellanöstländer och afrikanska länder), det var en kvinna från LIBYEN som sa att männen dominerar. Klarar lilla Cecilia och kompani inte av att lägga ihop 1 + 1 !? DET GÅR INTE ATT JÄMFÖRA svenska män med de där typerna där nere (och vissa som tyvärr tagit sig ända hit, inte alla – jag vet, but still…)
  Vill vi ha ”arabiska dominansen” här i Sverige? Akta er, det kan bli sanning om inte folk vaknar till! Våldtäkterna och våldet mot svenskar måste få ett slut, det var det Eva antagl. var inne på.
  Lite länkar till hur feminismen i Sverige har spårat ut:

  http://detfinahatet.se/2014/01/varfor-far-man-rora-sig-fritt-bland-kvinnor/

  http://detfinahatet.se/2014/01/ett-kuvert-fyllt-med-avklippta-snoppar-den-25e-varje-manad/

  Ni här inne är väl förhoppningsvis ”lättfeminister”, men oj vilket hat de här bjuder på. DÄR har det gått för långt!

 11. Profilbild för Eva
  Eva

  Det är ganska talande att Cecilia, Malin, Helene, Amanda m.fl. inte kopplar ihop citat med avsändare.
  LÄS igen vad som sägs i den lilla notisen Cecilia fotade av: Notisen handlar om den ARABISKA våren (upproren i mellanöstländer och afrikanska länder), det var en kvinna från LIBYEN som sa att männen dominerar. Klarar Cecilia och kompani inte av att lägga ihop 1 + 1 !? DET GÅR INTE ATT JÄMFÖRA svenska/amerikanska män med de där typerna där nere (och vissa som tyvärr tagit sig ända hit, inte alla – jag vet, but still…)

  Vill vi ha ”arabiska dominansen” här i Sverige? Akta er, det kan bli verklighet om inte folk vaknar till! Våldtäkterna och våldet mot svenskar måste få ett slut. Hatet mot svenska män (eller förlåt, VITA ska det ju vara) har gått för långt och kan inte jämföras med upplevelserna i tex Libyen! Vad gör ni för kvinnorna i de länderna? Vad gör ni för våldtäktsoffren i Sverige? Nivån är så låg, det finns en okunskap om vad religion och fanatiska människor har för makt! Svenskarna är generellt så mesiga och tror de enbart är ”snälla” om man visar hänsyn och (det nya inneordet) tolerans.
  Nej, man är dum om man inte inser hur det ligger till. De går bokstavligen över lik för att krossa demokratin och trycka undan åsiktsfriheten. Helst ska alla kvinnor vara täckta. Kvinnor utan slöja ser de som horor. Hur går det då här i Norden för oss som levt i frid och harmoni, och för de kvinnor som vill vara fria liksom oss, utan att förtryckas..? De förtrycks ännu mer och får ofta sona med sitt liv för sina drömmar om att leva i frihet som oss!

  Apropå hatet mot män, alltså de VITA männen:
  Läs inne på ”Det fina hatet” så får ni som tvivlar se. Missriktat hat. (Gick inte att länka.)
  De flesta här inne är väl förhoppningsvis ”lättfeminister”, men oj vilket hat de här pundarbrudarna bjuder på. DÄR har det gått för långt! Skrämmande.

  1. Profilbild för Sofie
   Sofie

   Hej Eva! Hur tycker du att ett samhälle ska se ut? Ska kvinnorna tillbaka till köket och föda barn eller tycker du att kvinnor på samma sätt som män ska få möjlighet att välja jobb/karriär?? Bara nyfiken.

 12. Profilbild för malin
  malin

  Tack Cissi för att du vågar beröra även dessa ämnen trots risk för kommentarsfält av denna karaktär. Det är viktigt och modigt. På så sätt bekämpar vi utanförskap och rasism och främjar friska debatter.

  /Malin

 13. Profilbild för Helena
  Helena

  Bra Cecilia! Heja dig o att du fortsätter att stå upp för detta viktiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *