Selprojektet – nästa steg

Som ni kanske kommer ihåg håller jag och Camilla som driver företaget In the pocket baby på att utveckla en ny produkt, en sele, efter tips från er läsare. Tanken från början var ju att göra hela processen öppen här i bloggen, för att det kanske kan vara spännande att se hur en sådan här resa går till, och som inspiration för andra mammor med entreprenörambitioner. Första steget efter att vi väl bestämt att det vi skulle göra tillsammans var just en sele, var förstås att börja utveckla en prototyp. Själva grejen med In the pocket babys produkter är att de är ihopvikbara och på det viset väldigt smidiga att ha med sig, så självklart måste även selen ha den här funktionen. Vi har tagit lite bilder och nedan ska jag också med ord försöka beskriva hur långt vi kommit i dagsläget och hur tankarna dit har vandrat.

Uppdraget: Vi ska göra en barnsele som ska kunna användas i till exempel kundvagnar, barnmatstolar och vagnar. Det ska även gå att använda den på promenad för att säkerställa att barnet inte springer iväg i folksamlingar (exempelvis på flygplatser) eller ut i trafiken.

Den här typen av produkt omfattas av en svensk standard (rekommenderat regelverk) som heter SS-EN 13210:2004. Mer information om standarder hittar ni på SIS – Swedish Standard Institute.

På de två första versionerna av selen som vi gjorde, fokuserade vi enbart på vikningen och storleken på fickan där selen ska kunna förvaras när den inte används. De två slaktade versionerna ser idag ut så här:

När vi väl hade fått kläm på fickan, var det dags att titta på själva konstruktionen av selen. Bilderna nedan visar vår första version av den ”tekniska” lösningen. Vi var jättenöjda med den här, ända tills vi insåg att vi stirrat oss blinda på minimimåtten som standarden stipulerar, och glömt hur stora barnen egentligen är kring midjan då de har kläder på sig. Det verkar ju idiotiskt att göra en produkt som visserligen går att vika ihop och som lever upp till alla säkerhetsföreskrifter, men som är för liten för något barn äldre än tre månader att ha på sig, menar jag. I den här lösningen kan vi reglera storleken nedåt, men inte så mycket uppåt som selen måste kunna. Som ni ser leker vi lite med tanken kring applikationer på ”fickan”, där av den beiga pricken/nosen och embryot till ett lila öra.

Vi fick alltså tänka om och göra en ny version som var mer flexibel storleksmässigt, vi vill ju göra en sele som passar från det att barnet är stort nog att sitta till upp till fyra år (kan ju behövas på lite större barn i till exempel båten). Efter en hel del klurande kom vi fram till en version som såg ut så här:

 

Den här versionen gillar vi verkligen, men den har två svagheter: Det ena är att selen dras över huvudet på barnet, en rörelse som många barn ogillar, och vi vill ju inte att det ska kännas besvärligt varken för barnet eller föräldern att sätta på selen. Det andra är att det är två spännen, vilket gör produktionskostnaden – och därmed slutpriset – onödigt högt samt att vi vill försöka hålla ner vikten.

Därför klurade vi lite till och kom fram till denna alternativa lösning:

 

Nu är den maximalt reglerbar och har endast ett spänne. Dessutom träs den på armarna, och den har fästpunkter på såväl sidorna som bak. Den här får det bli!

Så här ser prototypen ut när den är i hopvikt:

Jag som inte direkt är särskilt tekniskt lagd är otroligt imponerad av Camilla. Hon missar ingenting och tänker på allt, och jag sitter bredvid och gapar häpet. Det är superkul att lära sig en massa om det här, och snart går vi in i nästa fas där jag hoppas att jag kanske har lite mer att bidra med lite mer (hittills har jag mest suttit och ställt miljoner frågor känns det som); nu ska vi klura ut hur selen ska se ut. Ska den vara avskalat enkel och sportig som de övriga In the pocket baby-produkterna? Eller kanske gulligt fluffig i teddymaterial och kanske med djurapplikationer eller något? Eller ska den helt enkelt (och här lägger jag min röst) bara vara gjord i lite sköna tyger och färger som matchas ihop på ett snyggt sätt? Tänk typ en sele i leopardmönstrat tyg, vore inte det schysst?

Har ni några åsikter? Hur skulle selen se ut om ni fick fria händer? Övrig input tas förstås också tacksamt emot.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för åsa.ahlkvist
  åsa.ahlkvist

  Gillar era selar och hur ni tänkt.När mina var små fanns det vita läderselar väldigt styva men okej speciellt när de börjat ”jag kan själv gå” bra då för de ej kunde springa iväg,lycka till,Skånekram

 2. Profilbild för Anna Åkesson
  Anna Åkesson

  Bra grej, men då spännet sitter på framsidan skulle min dotter som snart är tre (och verkligen skulle behöva en sele på sig) hon kan knäppa upp dessa spännen själv om de inte är väldigt hårda… Hon är ett litet monster på att springa iväg och bråkas 😉 Men bra idé skulle lätt kunna ta min unge en sån… 🙂 Just för att de inte ska göra sig illa, typ springa ut i gatan och så…

  // Anna

 3. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Jag skulle köpa den rakt av. Good work! Mitt förslag är att hålla designen så enkel som möjlig. Gör den varken typiskt rosa eller typiskt blå. Skippa leopardmönster och liknande. Den tilltalar fler om den är mer avskalad än så. Hur stor är den ihopvikt?

  Fasen, ni skulle sätta ihop en fokusgrupp. Många briljanta förslag skulle säkerligen komma fram, plus att det är lättare att komma med input om man får känna och klämma. Jag är med.

 4. Profilbild för Lina
  Lina

  Hej! På bilden ser det ut som spännet sitter bak. Går det att vända på selen så spännet kommer fram? Tänkte om man har små barn som sover i vagnen, så kan det vara skönt att inte ha spännet i ryggen. Jättebra idé! Kram

 5. Profilbild för Cecilia Blankens
  Cecilia Blankens

  Anna Åkesson: Åh, jag har varit dålig på att beskriva selen; spännet sitter bak, något annat vore inte okej ur säkerhetsperspektiv, det är tygfickan som ska sitta fram, som ett stöd för kroppen också.

 6. Profilbild för Madde
  Madde

  Det kanske måste vara så, men hela konstruktionen känns så ”säkerhetsanordning”. Kan man inte göra en produkt som känns mer som ett plagg eller accessoar? Till hundar tex finns ett sele (Puppia) som är snyggt, praktiskt och vekar bekvämt.

 7. Profilbild för Cecilia Blankens
  Cecilia Blankens

  Madde: tack för input! Men det du ser på bilderna är altså bara en prototyp – det är nu den ska designas. Det färdiga resulatet kommer ha samma tekniska design som på bilderna – men förstås vara mycket snyggare!

 8. Profilbild för Malin
  Malin

  Superbra produkt!!

  Så enkel design som möjligt tycker jag. Min treåriga kille har ju massa mönster och gubbar ändå på kläderna, då känns leopard lite mycket liksom 😉

  Gärna ett väldigt lättavtorkat material, de där bananerna i affären nästlar sig ju in i varje por =)

 9. Profilbild för Sanna
  Sanna

  Ett tips är att göra två uppåtgående öglor i axelbanden, som ska vara avtagbara. Alla i mammagruppen har ryggont av att hålla bebisen i händerna när de övar sig att gå, då kan man hålla i handtagen och gå med rak rygg:)

 10. Profilbild för emma
  emma

  Undrar en sak.. Min bebis är liten men tanken på att sätta på henne ett sele när hon i framtiden lärt sig gå/springa känns konstig. Är det inte mitt jobb att se till att hon inte rör sig för långt ifrån mig?
  Har jag förstått meningen med selen fel?

 11. Profilbild för annie

  Jag tänker reflex?

 12. Profilbild för Cecilia Blankens
  Cecilia Blankens

  Emma: Läs hur vi diskuterat kring det här här: http://blogg.mama.nu/cecilias-blogg/2011/10/20/ratt-eller-fel/

 13. Profilbild för Hanne Elise

  Jeg er en sucker for alt med retro-motiver! Store blomster feks. Dog holder jeg også med de som stemmer for et nøytralt design. Det er jo en greie som skal brukes sammen med alle fargeglade klær og vogntilbehør. Tipper at din følelse for bra design kommer til å komme frem til en superfin sele. Gleder meg til sluttresultatet! Når kommer de første Cecilia inspirerte Kavat-skoene da? Kjøper mye Kavat til mine små, så si ifra når det kommer sko du har vært med å utforme!

 14. Profilbild för Nance
  Nance

  Låter som en dröm att ha med sig på flygplats eller i andra situationer när man inser att man inte är bläckfisk.
  Det låter tråkigt men min tips är att utseendet ska göras så enkelt som möjligt främs för att man oftast har så färgglada kläder..
  Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *