Dagens gästbloggare, Annika, vill tipsa om ett alternativt och schyst sätt att shoppa på:

”Så, Cecilia Blankens bloggvänner, det är en ära att få ”möta” er här! Jag är en av alla er, som nu tar tillfället i akt att försöka höras i den oändliga cyberrymden. Jag är, tror jag i alla fall, en ganska typisk Blankens-läsare. Kvinna, 31 år, och två barn. Har jag fel? På ”Intresse-listan” hittar ni bl.a. shopping, till både mig och barnen, men tycker också om att hjälpa andra på små och stora vis. Jag har hittat det ultimata sättet att kombinera dessa intressen.

Sedan några år tillbaka arbetar jag på företaget Zappa Event AB som står bakom websidan Godhandling Jag hoppas och tror att fler får höra om konceptet: nätshoppa precis som vanligt, men hjälp samtidigt välgörenhetsorganisationer att få in pengar på ett enkelt sätt!

Låt oss tänka efter lite. Det finns ca nio miljoner människor i Sverige. Det finns tusentals nätbutiker. Det finns hundratals välgörenhetsorganisationer. www.godhandling.se har kopplat samman dessa tre faktorer. När du ska göra dina ”vanliga” nät-köp (t.ex. kläder på nelly.com, blombud på euroflorist.se osv) går du in via www.godhandling.se och följer instruktionerna på sidan. För varje köp du gör får den välgörenhetsorganisation du själv väljer en viss procent på ditt ordervärde.

Vi som handlar kan shoppa med en bättre magkänsla och skänka pengar på köp vi ändå hade tänkt göra. Företagen får en möjlighet att stödja välgörenhetsorganisationerna, och ger godhandling.se ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta driva websidan.

Alltså: du köper dina prylar på nätet och skänker samtidigt pengar till välgörenhet, utan att lägga ut en krona extra! Gå in på godhandling och ta en titt.

Tack för ordet, må gott.

/Annika Myhre”

0 svar

 1. cecilia! snälla, hjälp till att samla namnunderskrifter mot japans brutala delfin-slakt!
  titta på the cove på svt play och signa the petition: http://www.thepetitionsite.com/takeaction/724/210/624/
  och dela denna info med alla du känner, ta hjälp av din blogg, fejjan, mejl – sprid budskapet!
  delfin-slakten är en knapp månad bort och vi måste agera nu. så om du med ditt goda hjärta, hjälp vår planet!
  save the world, save the ocean, save the dolphins, save our souls! SOS

 2. När jag bilderna kablas ut från Afrika blir det ännu mer aktuellt, man vill så gärna bidra på något sätt.

  TACK Cecilia, för att du tog med mitt gästinlägg! Jättekul idé att få ”möta” dina läsare på det här sättet.

 3. Absolut. Men fyra länkar till sidan på ett inlägg känns lite too much och ger omvänd effekt. Även ”bra” reklam kan bli för mycket.

 4. Ella, håller med om att det är många länkar – det hade räckt med ett par stycken. Hoppas grundtanken går fram ändå, och inte drunknar bland länkarna!

  Mvh Annika M

 5. Bra koncept, men jag måste ändå protestera. Det där räcker verkligen inte för att jag ska kunna shoppa utan dåligt samvete.

  Vi i väst förbrukar (som alla redan fått höra till leda) långt mycket mer av jordens resurser än vad som är hållbart. Produkterna vi köper är tillverkade i länder där människor exploateras som billig arbetskraft med dåliga arbetsvillkor och giftiga miljöer som aldrig skulle tolereras i Sverige. Och varför känner vi ett sånt behov av att konsumera? Vem kan ha ett intresse av att skapa trender som växlar fort och uppdaterad elektronik och vilken inverkan har all reklam på oss?

  Nä hallå, tänk lite. Hur kul det än är att shoppa så är den bistra sanningen den att det är sällsynt med samvetsvänlig shopping. Second Hand, ekologiska och rättvisemärkta produkter är en väg att gå. En annan väg (som är mer uppnåelig för de flesta) är att helt enkelt tänka över sina konsumtionsvanor och acceptera att man inte kan shoppa loss som majoriteten av människor i väst gör idag. Även om det inte är så jäkla kul att tänka på det.

 6. @Ida K: Precis, du satte fingret på det! Förslaget att skänka pengar till välgörenhet i samband med shopping låter bara som ett försök att döva ett dåligt samvete istället för att tänka på de reella konsekvenserna av västvärldens konsumtionshysteri. Shoppa mindre och miljömedvetet istället!

 7. Hej!
  Är det någon som vet varför det bara går att läsa ett inlägg i taget? Eller är det bara jag som råkat komma åt någon knapp…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *