…så vi har varit lite utcheckade från omvärlden här idag. Incheckade hemma med andra ord.
Och i brist på annat att skriva om vill jag fråga er om lite tips: Bonnie som fyller fem i höst är i den där åldern när man börjat fundera mycket kring döden. Vad som händer när man dör och när man dör. Vem som dör först av oss i familjen, hur man ska göra för att leva länge (”mamma, kan inte du fråga på ditt jobb om någon hört talas om Aldrig-dö-godis som man kan äta så att man inte dör?”) och så vidare. Och sen var det faktiskt Bonnie som föreslog att vi kanske skulle försöka låna några böcker på döden-temat? Som resonerar kring det på ett sätt som småttingar kan ta till sig, men inte skrämmas av? Har ni några förslag på sådana böcker eller annat bra man kan säga och göra när man har en liten som tampas med dödsångest – ge mig! Ge oss tips!
”Adjö herr Muffin”. Jättejättefin bok, visserligen om ett husdjur som dör. Men ändå. Har läst den för mina tre barn massvis med gånger när döden kommit på tal.
jag med! en jättebra och fin bok om döden
Mio min mio
Finns ingen jättebra. Mycket fokus på förlust och att någon är borta. Min erf från arbete på förskola samt egna barn säger att barn gärna vill få klarhet i När dör man? Hur dör man? Varför dör man? Lika stora frågor för dem med oklara svar som frågan om vad som händer efter döden är för oss. De vill ofta veta mycket kring begravningar med. Sånt behandlas inte i barnböcker utan det gör mest förlusten tyvärr.
För oss var Dödenboken bra att visa och förklara och sätta igång en diskussion om vad som händer med kroppen efter döden, rent fysiskt.
Anden, döden och tulpanen är en helt fantastiskt fin och poetisk bok av Wolf Erlbruch. Den är både allvarlig och kärleksfull, och har dessutom helt fantastiska illustrationer. På utställningen ”Liv og Døden”, en utställningen för barn på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn användes den som ingång till hela detta svåra ämne, kanske kunde den vara nåt för er?
Adjö herr muffin jättebra, och ”Dödenboken” av Pernilla Stalfelt!
Men hallå Cecilia! Får du inte mama-tidningen skickad till dig där borta 😉
I de senaste nr tar de upp precis denna frågan.. och de rekommenderar ett gäng böcker på ämnet. ”Dödenboken” av Pernilla Stalfelt, ”Lilla döden hälsar på” av Kitty Crowther och ”Vem är död” av Stina Wirsén
Och jag kan lätt rekommendera alla böcker av Pernilla Stalfelt! Hon tar upp olika ämnen i varje bok. Och jag gillar hennes sätt att visa barnen hur saker och ting är..
Jag arbetar med barn som skolkurator. Många föräldrar undrar precis samma sak som du. Den bok jag brukar rekommendera är just Döden boken. Sen brukar jag säga att det är viktigt att vara så ärlig som möjligt. Det går inte att veta när man dör, men att alla kommmer att göra det. Berätta vad ni tror händer efter döden och säg även att man inte vet det helt säkert, men att man får tro som man vill. Min erfarenhet är att ju mer barn får veta (utifrån sin ålder såklart), desto mindre rädda blir dom.
Jag har själv två barn, en som är 4 och en som är sex. Förra sommaren dog deras gammelmormor. Vi läste Dödenboken många gånger, pratade om gammelmormor som är i himlen, besökte en kyrka och förklarade hur begravningen skulle gå till. Att jag nog skulle gråta i kyrkan. Min dåvarande 3-åring sa att hon skulle krama mig då. Vi berättade även att det skulle bli fika efteråt att att alla skulle vara glada igen.
Båda barnen gjorde teckningar som sen las i kistan och de var med på begravningen. Mycket riktigt fick jag min kram när jag grät och min dåvarande 5-åring var jätteledsen i kyrkan. Efteråt var det fika och alla var som vanigt.
Den ena kommenteren jag har fått efter begravningen var från 4-åringen som i vintras konstaterade at begravingar var tråkiga kalas!
Lycka till och krya på er!
Jag frågade min mamma när jag va liten om vad som händer när man dör och vart mormor skulle ta vägen när hon dog,då sa min mamma som hon sagt till oss alla syskon när frågan kommit upp. Att när man dör kommer man upp till himlen och där är allt mjukt och precis som man önskar.Man äter bara sin favoritmat.Och på natten då pickar dom döda hål på himlen och tittar ner på oss.Därför finns stjärnor. 🙂
Håkan Bråkan och morfar i himlen (Anders Jacobsson och Sören Olsson) är också ett bra tips!
Döden-boken av Pernilla Stalfelt, som tidigare sagts. Härligt språk, härliga funderingar. Rakt på. Funkade superbra med min dåvarande fyraåring med dödsångest (hon är nu 22 ;))
Som Sofie vil jeg anbefale ”And, Døden og Tulipanen” af Wolf Erlbruch. Den er fantastisk fin, poetisk og usentimental. Jeg er også vild med Stian Holes ”Garmanns Sommer”, som handler om en dreng, der skal i skole og begynder at tænke over det at miste. Jeg har ikke selv børn, men skrev opgave på universitetet sidste sommer om døden i børnelitteratur, og jeg blev enormt fascineret af disse to bøger og den fine måde at fortælle om døden for børn, uden at idyllisere eller bortforklare.
Jag är lågstadielärare och möter de där frågorna från i stort sett alla barn någon gång. Det är viktigt att vara ärlig och svara sådant som man själv tror på eller tycker. Barn sniffar sig till om man ljuger eller bara säger saker för att lugna dem och det kan vara mycket värre för dem än ett ärligt svar. Läs Dödenboken och Adjö Herr Muffin och fråga också barnet var han/hon själv tror eller tänker. Det är skönt för dem att själva få sätta ord på sina farhågor och tankar.
Ser att fler har skrivit om Dödenboken och kan tipsa om alla (de jag har läst i alla fall) hennes böcker som är helt fantastiska. Just nu läser vi våldsboken, helt underbar.
Rut och knut tittar ut på liv och död änglar och navelsträngar heter en bok som tar upp många ämnen som annars kan vara svåra att prata med barn om.
Hej där! Det där är jobbigt, jag blir i smyg rätt ledsen själv då mina barn frågar om just döden och är ledsna över detta ”fenomen”. Tyvärr vet man ju att döden inträffar oss alla, det enda man liksom är helt säker på i livet… Jag gillar ”Grodan-böckerna” av Max Velthuis (har jag för mig han heter…) De har ju lite olika teman, typ kärlek, rädsla, vänskap och så en om döden, TROR den heter ”Grodan och kråksången” eller något liknande… Lättlästa, fina bilder och ”lagom” djup, en liten grund för fortsatt samtal med mamma/pappa… Lycka till!
Adjö herr muffin är
underbar. Min mamma som är kurator använder den i sitt jobb.
Lite från temat, men älskar bara dina brillor. Var kommer de ifrån?
Jag har samma frågor just nu, men från min 3-åring (tidigt!). Jag försöker svara på de frågor han ställer, varken mer eller mindre. Att lyssna färdigt på ALLA tankar och frågor, att låta honom bli ledsen och att släppa allt jag har för händerna just då när han frågar. Har hört mycket bra om ”Adjö, herr Muffin”, men gillar den inte själv då jag inte tycker att man ska använda ”somna in” och andra sömnliknelser när det gäller döden. Vidare tänker jag att man ska vara sanningsenlig, men också optimistisk (framför allt ju yngre barnen är): ”Jag vet inte när jag ska dö, men jag hoppas att det blir när jag blir väldigt, väldigt gammal, typ 100 år!”. Det är oerhört smärtsamt att se hur barn liksom blir så sorgsna när de INSER det där med döden. Men å andra sidan är det oundvikligt och en del av livet… Kram!
En jättefin bok som min snart 4-åring gillar är: ”Hon tänder stjärnorna nu. Om en liten syster som kom och vände om” av Minna Paananen och Erika Palovaara. Det stockar sig i halsen på oss vuxna när vi läser denna bok, men barnen tar det så bra och det finns mycket att prata kring sedan.
Kommer på en bok från barndomen, ”Knutte far till himlen”..googlade och såg att den fanns inläst på filmklipp.
Del 1; http://www.ur.se/Produkter/147089-Smasagor-Knutte-far-till-himlen
Del 2; http://www.ur.se/Produkter/147090-Smasagor-Knutte-far-till-himlen
Nu var det rätt länge sen så kommer inte ihåg om den var pedagogisk eller inte men kanske kan vara något..
Hej! När vi pratar om döden på min förskola där jag arbetar (jag är förskolelärare till en femårsgrupp) brukar vi utgå ifrån Döden boken. Jag kan varmt rekommendera den.
http://www.begravningar.se/min-farfar-och-lammen
Oh! ”Döden” är så svår för en liiten o förstå! (T.o.m. jag själv 29 år förstår knappt!) Men min snart 5-åring frågar likaväl ändå, framförallt om mormors och morfars gamle hund som gick bort. Som hon saknar! Efter det har vi läst en bok av Ulf stark och Stina Wirsén ”En stjärna vid namn Ajax”. Vi gillar den båda väldigt mkt!
Erika Hedman har skrivit en fantastiskt fin fotografisk barnbok som heter ”Den finaste skatten”. Det stockar sig i halsen på mig när jag läser den. Den kan vara svår att få tag på, men jag har sett den på bibliotek i Sverige.