IMG_1387.JPGAmerikaner älskar sitt jordnötssmör som svenskar dyrkar sillen. Och är man som jag uppväxt på 80-talet när jordnötssmör inte bara var en extremt exotisk lyxartikel utan dessutom klassades som vansinnigt onyttigt, så tar det något år här i staterna innan man programmerats om till halvamerikan på det viset att jordnötssmöret börjat bli en självklar del i kylskåpsparken. Jordnötssmöret ska då förstås vara ekologiskt, därför att det då innehåller fler naturliga produkter och färre ”fuskämnen” – fler bra fetter och färre sämre, mindre socker och mindre sodium osv. Jag och Rio (Bonnie har inte fattat det här med jordnötssmör än) proppar i oss den barnvänliga varianten; äppelskivor med jordnötssmör på eftermiddagarna, det är mättande, fiberrikt och tar bort glass och kak-suget i ett nafs. Men min favorit är smaksensation som får smaklökarna att krulla ihop sig och sprätta av oväntad lycka: På många caféer och snack-ställen här kan man köpa selleri och jordnötssmör. Så doppar man helt enkelt sellerin i den salta smeten och vips har man ätit sitt livs härligaste (kan vara mina gravid-cravings som talar här, men jag är ju uppenbarligen inte den enda som gillar kombinationen) mellis.

 

0 svar

 1. Precis det som mina au-pair killar åt när jag var i USA för 20 år sedan! En lång stjälk som man bredde jordnötssmör på, hur äckligt som helst tyckte jag då. Kanske ska prova igen…

 2. jag har ätit en jättegod afrikansk soppa där de viktigaste ingredienserna var just jordnötssmör och selleri (+ lök, morötter, hönsbuljong, vitlök och litet till). Den var fantastisk! (”Sodium” heter förresten ”natrium” på svenska).

  1. Nja…
   Natrium, Na, är latin och den kemiska benämningen på salt. Sodium är det engelska ordet och det svenska är således salt! Även om vi i Sverige använder ordet natrium även i vardagligt tal 🙂

   Tack för bra inspirerande blogg!

 3. Hej Cecilia,
  Fanken vad ofta du gör mig dag! ( Nu när jag skrev det lät det helt plötsligt…inte helt okej).

  I vilket fall.

  Gillar att du, precis som jag, har en tendens att snöa in och testa nya saker. Också kul att du verkar släppa det lika snabbt som undertecknad också (eller gurglar du fortfarande olja?)
  Nåja. Lite uppföljning vore nice ibland (pga. är en sån om hakar på…rubbet).
  Hur gick det egentligen när du skulle köra olje-cleanser istället för rengöring?
  Med Maria Åkerbergs(?) produkter du testade?
  Shampoon och andra härligheter?

  Letar nämligen hela tiden efter produkter med BRA SKIT I men som ändå gör jobbet rengöringsmässigt.

  Hoj!

  1. Ha ha, svar: Nej, gurglar inte kokosolja (för bökigt, jag menar 20 minuter?), oljecleanser vetisjutton, var det inte mest bara en massa läsare som tyckte jag skulle göra det? Jag hittade aldrig riktigt hem där hur som helst, men däremot har jag fastnat helt i att använda olja i stället för ansiktskräm. Weledas mandelolja är SUPER för mitt face. Maria Åkerbergs produkter gillar jag massor men finns inte riktigt att få tag i här borta, vad gäller shampon har jag hållit mig till John Masters och Aveda som jag vet att jag tipsat om rätt friskt här i bloggen de senaste, tja, åren skulle jag säga! Uppdaterat!

  2. Tack för tips och ursäkta stalker-vibbarna!
   Kan även varmt rekommendera avokadoolja, använder det till ALLT och är fabuloso!

 4. Tips är att göra eget jordnötssmör – bara att mixa jordnötter med olja. Så gott (och prisvärt!). Enkelt att bestämma hur chrunchy och salt man vill ha det också. Prova!

 5. Tack för tipset, det måste jag prova! Andra platsen på min ”godsakslista” är annars dadlar och jordnötssmör…så in i norden GOTT!!!!!

 6. Har verkligen försökt lära mig att tycka om selleri. Älskar krispigheten, älskar inte smaken. Åt en massa p&j-mackor under mitt år i Chicago, men har tappat det. Inget jag känner att jag jättesaknar, men vet däremot att jag blir torsk på nolltid om jag skulle köpa hem en burk…

 7. Sjukt, ödet vill att jag ska testa det här. Idag var första gången jag surfade in på din blogg OCH idag köpte jag hem för första gången jordnötssmör tillsammans med en massa selleri. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *