Tandtråd räddar LIV? Typ?

IMG_1640.JPGFör några år sedan läste jag en artikel som handlade om att vi människor blir äldre och äldre och så var det någon form av expert på området; läkare typ? – som delade med sig av sina bästa leva länge-tips. Det handlade förstås om att inte röka eller dricka, om att röra på sig, om att tänka positivt och så vidare. Men bland alla dessa självklarheter (alltså, inte att det är självklart att man lever länge för det, utan mer att man vet att det är bra för hälsan i stort) så stod det också: ANVÄND TANDTRÅD – samt en kort vidareutveckling som kort och gott förklarade att tandhälsa är grejen. Detta fastnade som en tatuering i pannan på mig och jag kände ångesten över alla år jag skrattat bort tandtrådsidén som onödig och alldeles för tråkig som en sugande ångest (men tröstade mig med att jag ändå alltid varit en hyfsat nitisk tandborsterska).

Men nu undrar jag: Stämmer detta? Munhälsoentusiaster av olika slag där ute – klart det är bra att hålla rent bland gaddarna – men är det alltså viktigt? Att det kan förlänga livet och hålla sjukdomar och elände stångna om man bara flossar duktigt? Va? Någon annan som liksom jag (helt i blindo som ni märker) köpt detta koncept men som kanske har mer kunskap på fötterna?

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för MC
  MC

  Att ha inflammerat tandkött ger större risk för hjärt och kärlsjukdomar. Det finns massor av bakterier i munnen som sprider sig vidare i blodomloppet och hjärta och hjärna drabbas lättast av dem.
  Fick lära mig det av en veterinär, och frågade sen en människo-tandläkare också…
  Så här borstas det noga och jag har dejter med täta mellanrum med tandhygienisten.

 2. Profilbild för Anya
  Anya

  Japp, om man blöder från tandköttet så innebär det att ett område lika stort som en handflata kan vara inflammerat. Ingen bra idé att konstant gå runt med inflammation i kroppen, du skulle väl aldrig acceptera det om den satt t.ex. i pannan?

 3. Profilbild för Linnéa i Colorado - Preggo i USA

  Min tandlakare sa for nagra veckor sedan att det var urviktigt att kora med tandtrad som preggo. Lat som om det kunde forhindra lag fodelsevikt och for tidigt fodda barn.. jag fattar inte HUR?!

 4. Profilbild för Johanna i Berlin

  Min svärfar som är tandläkare brukar säga att om han var tvungen att välja mellan tandborstning och tandtråd så skulle alla gånger välja tandtråd!

 5. Profilbild för Hanna

  Ja det är jätteviktigt att hålla rent mellan tänderna. Har man dålig munhälsa så påverkar det hela kroppen.

 6. Profilbild för Cecilia
  Cecilia

  Jag vill börja med att tacka för en bra blogg, jag läser ofta men har aldrig kommenterat förrän nu. Jag är tandläkare och går just nu specialistutbildning för att bli ”tandlossningstandläkare”. Jag skulle kunna skriva en väldigt lång kommentar om ditt inlägg, men jag ska försöka hålla mig kort. Plack (bakteriebeläggningar) på tänderna kan ge upphov till karies. Dessutom kan placket, om det ligger i direkt anslutning till tandköttet (gingivan) orsaka tandköttsinflammation (sk gingivit). Vissa individer med gingivit får så småningom tandlossning (parodontit). Många olika studier visar på tydliga samband mellan parodontit och hjärt-, kärlsjukdom, diabetes och andra allmänsjukdomar.
  Så ja, rena tänder ger nog (för de flesta) bättre hälsa på lång sikt!

  1. Profilbild för jonna (hygienist)
   jonna (hygienist)

   Visst har man även funnit samband mellan nedsatt tuggförmåga (tandlossnibg)och ökad demens/minnessjukdomar?

 7. Profilbild för Jenny
  Jenny

  Tips på superbra tandtråd är jordan miracle. Man slipper stoppa in hela näven i mun och få blodstopp i fingrarna av den lindade tråden. Har inte missat en dag sen jag hittade den för flera år sedan, har liksom blivit lika självklar som tandborstningen.

 8. Profilbild för S.

  Detta stämmer såtillvida att de som har god tandhälsa lever längre. Men det beror knappast på tandtråden, utan som vanligt på att de som har god ekonomi och hög utbildning har bättre förutsättningar att ha hand om sin hälsa, och där ingår tandhälsa. Tandtråden gör varken från eller till för annat än tänderna (vilket ju inte är så bara).

 9. Profilbild för Henrik

  Ta heroin som exempel. Ger usla tänder och kort livslängd.
  Men det är snarare heroinet som tar kål på missbrukare än att de missar att flossa!

  I statistiken däremot syns det att den med bra tandhälsa lever längre…

  1. Profilbild för Malin
   Malin

   Sådana sidofaktorer ska det ju tas hänsyn till i seriös forskning. Man bortser från ekonomiska förhållanden, hälsa i övrigt mm mm och ”ringar” in det man vill undersöka. Det är ju inte bara så att man frågar lite random om folk använder tandtråd och drar en snabb slutsats av det.

  2. Profilbild för Lisa
   Lisa

   (Ska man vara petig ger inte heroin i sig dålig tandhälsa, utan det är det destruktiva levernet som gör det. Själva heroin sliter inte så mycket på kroppen faktiskt, däremot finns det risk för överdos som då är livsfarligt. Amfetamin däremot tär mer på inre organ etc. Din poäng går förstås ändå inte förlorad, tänkte bara att det är lite intressant vetande 😉.)

 10. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Tandtråd är toppen! Infektioner som kan uppstå som en följd av dålig munhygien kan sprida sig långt utanför gaddarnas domäner. Infektioner i spatium sublinguale, den slemhinnebeklädda delen av munhålan som ligger mellan tungmuskulaturen och tänderna, kan sprida sig ner till mediastinum och i i värsta fall ge upphov till mediastinit, inflammation i mediastinum. Detta kan i förlängningen påverka de mediastinala organen – hjärta, stora kärl, viktiga nerver etc.

  Jag tandtrådar framför 5 min instagramuppdatering – tidsoptimering helt enkelt!

 11. Profilbild för Petra
  Petra

  Hur gick det med det gurglandet med kokosolja som du berättade om i podden? Några positiva effekter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *