Tips – resa med barn

20130830-173457.jpg
Jaha. Här ligger jag och KÄMPAR med att återanpassa mig till LA-livet, som ni ser. Det är inte lätt, det är det INTE.

Jorå. Det det är faktiskt ganska lätt. Och inte för att livet ser ut så här varje dag direkt, men efter tre veckor själv med barnen har jag inga större problem med att lämna över ja… allt till Per medan jag pustar ut en aningens.

Flygningen gick bra! Den här gången med! Barnen skötte sig och de 11 långa, trånga timmarna på planet sprang iväg.

Jag börjar nästan bli stöddig och tycka att jag är lite av ett proffs på det här med att flyga långt med småbarn. Jag drar till med mina hittills mest lyckade tips helt enkelt!

* Var noga när ni bokar biljetterna och undvik för många och för långa byten. Tänk också på när på dygnet ni flyger – och välj en flight som innebär att barnen kommer sova bort en del av flygtiden.
* När det är dags att sova – bädda ner barn/barnen på golvet. Där sover åtminstone en bra och länge!
* Förbered dem mentalt på att flygresan kommer ta så lång tid att de inte ens kan föreställa sig det. Och att de kommer behöva sitta blickstilla i en evighet – men, att fördelarna blir att de kommer ha fri tillgång till så mycket skärmar, filmer och godis de överhuvudtaget vill.
* Snåla in på spel och filmtid dagarna innan resan så att spel- och filmsuget är ENORMT när ni väl sitter på planet.
* Packa med en hög böcker – en bra tidsdödare att varva spel och film med.
* Pysselböcker! Pressbyrån och liknande ställen har klistermärkeshäften och liknande saker som i bästa fall slukar timmar.
* Snacka ihop er innan resan, prata om vad det är ni ska ta er igenom och gör klart att nu gäller det att man är stor och sköter sig, att det inte är läge för gnäll eller utbrott – bygg upp en teamkänsla och ”nu jäklar ska vi fixa det här”-spirit.

Sen finns det ju förstås inga garantier för att allt går vägen ändå, vad som helst kan ju som bekant hända i sällskap av småttingar – men jag tror verkligen på skapandet av en ”nu ska vi klara det här tillsammans”-känsla. En annan viktig och kanske självklar grej är förstås att bulla upp med rejält med underhållning av olika slag – och förbered dem på att det ska sovas på planet också så att de ser den grejen framför sig och är inställda på det.

Reser du ihop med en vild ettåring? I sådana fall har jag tyvärr inga andra tips än att ställa in dig på att denna resa kan mycket väl komma att bli de längsta timmarna i ditt liv och du kommer att ha spenderat ungefär sju timmar promenerandes fram och tillbaka i mittgången. Men man överlever det med! Som tur är är det inte som man brukar säga resan som är målet i det här fallet – går allt åt helvete är det bara att försöka bita ihop och tänka att this will pass too.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Victor Grankvist
  Victor Grankvist
 2. Profilbild för Frida Andersson Jöhnk
  Frida Andersson Jöhnk

  Hej Cecilia! Tack för bra tips! Håller helt med om ”vi-känslan” när barnen är runt 3 år! Jag flyger också mycket själv med två barn. Om du gillar att bädda på golvet måste jag tipsa om en produktnyhet från the Shrunks som kommer nu i höst – Nap Pad. Mitt företag representerar the shrunks i Sverige och Finland. Mailar gärna mer information till dig! Allt gott!/Frida http://www.theshrunks.se

 3. Profilbild för Kim
  Kim

  Reser man med en vild ettåring så res på natten! Det har vi alltid gjort och det har funkat skapligt. AV 13 timmar flygtid sov han ca 9. Hade vi inte kunnat åka på natten hade jag nog inte åkt alls i den åldern. Sonen var som en arg ål och att ha honom mestadels vaken på en sån begränsad liten yta hade varit urjobbigt, för ALLA på planet 😉

  Nu blev jag jättesugen på att resa igen. Men nu har vi två barn och en ny liten arg ål så det får vänta till våren då man iaf inbillar sig att man kan resonera med de små liven 🙂

 4. Profilbild för Karin
  Karin

  Ser urskönt att vila upp sig!

  http://www.karingustafsson.wordpress.com

 5. Profilbild för erikakanberika.se
  erikakanberika.se

  Alltså det där ser ju så härligt ut att jag dör. Som tur var åker vi till Kreta om några dagar. Jag och mina vilda tvillingar på ett år. Yay. Det kommer att bli en intressant flygresa. Som tur var är den inte så lång. Det är vad jag och min man säger till oss själva om dagarna (och kvällarna).

 6. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Jättebra tips! Fast sova på golvet är egentligen inte tillåtet på planet, har jag blivit tillsagd om. Annat vi kört med är att slå in leksaker och pyssel (även gamla leksaker) i presentpapper så blir det lite av en grej att öppna och sen leka. Så kan man portionera ut ”överraskningar” under resan. En handdocka (vi körde med Elmo) var toppen för en tvååring! Elmo sa att man skulle sitta fastspänd och stilla – ongen satt som ett ljus och lyssnade på alla instruktioner 🙂

 7. Profilbild för Rosita
  Rosita

  Jättebra tips! Enig med det där om rusta sig för ”hell” med typ 1-1,5 åringen.
  Kram Rosita som har gjort 31 utlandsresor med barn sedan jag blev mamma för 10 år sedan http://www.rositareser.se

 8. Profilbild för Lena
  Lena

  Tack för bra tips! Åker till Los Angeles över jul/nyår i år med en då nybliven sexåring och en nybliven treåring. Sexåringen känns som en ”piece of cake” då han älskar allt som har med en skärm att göra och vi i vanliga fall är ganska restriktiva, men treåringen… OMG!!!! Hon är en vilde utan dess like så dessa tips är guld värda! Vill även gärna ha fler tips om Los Angeles-området och barn, vi är där i två veckor, vad får vi inte missa? Vad kan vi skippa? Var ska mannen och jag gå om vi vill äta riktigt god mat och dejta lite? Bästa shoppingen? Lekparker? Stränder? Har snappat upp en hel del tips i bloggen, som jag läser och äääälskar, men allt samlat och om du nu har flera tips vore toppen! Att få följa med dig och er fina familj till Los Angeles är som att våga hoppa med er, att prova lite, innan jag själv till slut också kanske vågar. Tack för en rolig, modig, glad och inspirerande blogg!

 9. Profilbild för Petra
  Petra

  Fina tips… Men som flygvärdinna och mamma till två så säger min erfarenhet att fri tillgång till godis inte riktigt är vägen fram. Godis gör att många barn blir hyperaktiva, sedan hyperarga, och till sist hyperomedgörliga för sina stackars föräldrar (och i praktiken medpassagerare). Jag har alltid grönsaker, frukt och små minismörgåsar i påsar (lätta att göra sig av med), och försöker hålla en jämn ström av ”bra mat”. Såklart så finns det en del ”treats” med, och de kan man ju fördela när man vet att de har grundat med sunda snacks innan. Bara en tanke och ett tips från en som sett barn löpa amok efter fri tillgång till godis 😉 Kram och tack för en fin blogg <3

 10. Profilbild för grrringo.blogspot.com
  grrringo.blogspot.com

  Man brukar säga att bebisar kryper över Atlanten, och ettåringar springer… jodå, det har man gjort några gånger (när vi bodde i Brasilien).

 11. Profilbild för C
  C

  Eller flyg med Etihad airways som nu har nanny ombord 😉

 12. Profilbild för En annan Cissi
  En annan Cissi

  Hahaha, bra tips & hög igenkänning som vanligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *