Idag när vi satt och pratade runt lunchen hemma hos Theresa föreslog jag att vi, alla vi som kan, borde införa regeln att bara äta ekologiskt kött. Följden av detta blir att man äter mindre (men bättre!) kött, vilket är en av flera viktiga åtgärder vi vanligt folk enkelt kan justera i våra liv och på så vis ta ett ansvar för att våra barn får leva på en planet lika vacker som den vi växte upp på. Och att våra barnbarn får finnas alls.

För ni har väl läst Världsbankens senaste rapport?

Det är en jävla massa som måste göras, och det jävligt fort. Det finns inga snack om ”överdrivna hot” längre. Det här är sanningen. Och den är en sanning som skrämmer mig in märgen.

Jordbruket är en stor bov i miljöfrågan. Vi har inga alternativ längre, utan måste börja tänka på vad vi äter och hur vi handlar.

Andra saker du idag kan förändra för våra barns skull: 1. Bilen. Den behöver verkligen inte användas varje dag. Var inte en lat jävel. Åk kommunalt, cykla eller gå.
2. Se till att elen du använder kommer från förnybara energikällor. Det är enkelt fixat. Ring elbolaget och fråga. Gör den inte det? Byyyyt!

Så. Maten. Bilen. Elen. Det är ingen lösning. Men det är en rätt smärtfri början.

0 svar

 1. Du har absolut rätt i det du skriver men konsumtions hetsen som vi ser i vårat samhälle idag är en enorm påfrestning på miljön. Många mode bloggar påverkar denna negativt och detta är även det något som du som mode bloggare kan vara med och påverka i en mer positiv riktning med ett mera miljövänligt tänk när det gäller ekologiska alternativ och second hand, allt behöver inte vara nytt eller det senaste.

 2. Underbart att du tar upp detta. Men jag håller också med fg talare, att sluta konsumera är tyvärr den enda lösningen. Om alla skulle struna i att inhandla NYA saker till jul (framförallt en liten julkallender med ett paket varje dag med något litet skit, förödande) och bara köpa andra hand på blocket eller i seconhand butiker så skulle det hjälpa mer än något annat. Bomullsproduktionen är förödande också så sluta köpa nytt och byta/låna/ge bort är den enda lösningen. Tyvärr kommer detta inte att ske då människan är en korkad art, men det är ändå bra att sånna som du åtminstone uppmuntrar till att tänka efter. Tack!

 3. Jag instämmer med Sandra. Känns lite märkligt att ett sånt här inlägg kommer från just dig. Bra inlägg såklart. Men just du är ju en storkonsument av kläder (iof säljer du begagnat sen) och just vår tids överkonsumtion är en av de största miljöbovarna. Sen ser jag din man i er bil typ varje dag, men det är ju inte du iaf.

 4. Haha! Du är ett skämt… Du skriver ofta om hur du älskar bilar.
  Plus du shoppar ju jämt.
  Håller med föregående kommentarer lite underligt att detta kommer från dig. Plus jag ser också din man köra typ varje dag. Om du brydde dig så mycket, kan du inte säga till honom??

 5. Absolut. Jag slutade själv att äta kött som inte var ekologiskt. Dyrt säger många, men man behöver verkigen inte äta kött varje dag. Jag har fått med min sambo på detsamma, och här i Spanien är det både lätt och svårt. Ekologiskt kött finns inte, men vi har iberiicogrisarna. Små spänstiga, svarta grisar som springer runt på enorma inhägnade marker, bökar, badar i bäckarna och äter ekollon med sina kompisar tills det är dags för slakt. Sådana äter jag med gott samvete.

 6. Jag har reflekterat över att i min umgängeskrets så är det dem med lite pengar som tänker mest på miljön. De köper ekologiskt i livsmedelsbutiken, cyklar till och från jobbet/skolan och kan av ekonomiska skäl inte konsumera särskilt mycket kläder och prylar, men jag hör dem aldrig klaga. De med mycket pengar däremot verkar inte tänka alls när de handlar, oavsett om det är mat, kläder eller annat. Själv är jag väl nånstans mitt emellan, jag försöker tänka på vad och hur mycket jag konsumerar. Vad gäller mat så skulle jag aldrig köpa annat än svenskt kött och köper eko så långt det går, jag försöker även köpa eko eller begagnat till vår son, både kläder och leksaker (men även till mig själv!), vi äger ingen bil för att vi inte anser att vi behöver någon och funderade mycket och länge när vi skulle välja elbolag. Så även om Jag tycker att det är självklara saker du räknar upp så är det kanske många som inte tänker likadant och det måste ske en förändring i beteendet hos oss människor! Tyvärr tror jag, som vanligt, inte att detta kommer ske förrän det redan gått för långt.

 7. Sandra: Allt är inte nytt eller det senaste. Jag har alltid varit ett stort second hand-fan och eftersom jag slänger lite har jag en rätt stor garderob som jag ser till att använda mycket.
  Miranda: Jag gör en del större köp, försöker shoppa medvetet, men köper så gott som aldrig slit och släng-saker för en hundring som används en gång om du hajar vad jag menar. Men visst kan jag bli bättre! Och det är ju sådana tankar det här inlägget syftar till! Så det är väl jag och såna som mig om några som ska skriva det här?
  Andrea: Min uppfattning är att miljömedvetna och de som skiter i det helt finns i alla samhällsklasser. Men de flesta är nog precis som du beskriver någonstans. Det är väl där jag också är. Och det är kanske det – och lite till -som är något slags rimligt mål att sikta mot, åtminstone inledningsvis. Att förvänta sig att västvärlden och kapitalismen totalt skulle göra en 180-gradersvändning på en dag är knappast rimligt. Tyvärr kanske.
  Ett gemensamt problem som jag uppfattar det är dock att många inte har några direkta konkreta uppfattningar om vad man kan göra. Att källsortera och åka mindre bil är självklart. Det känner man till. Att byta el vet man kanske att man kan göra, men jag är inte säker på att alla vet vad förnybara energikällor är. Och jag tror verkligen inte att alla är beredda att betala priset för ekologiskt kött.Där bedrar snålheten visheten. Men valet att äta mindre kött, men ekologiskt är som sagt en förändring jag själv har kvar. Jag köper i och för sig ofta ekologiskt kött, men för ofta. Jag måste börja lära mig laga vegetarisk mat, och det ska bli både kul och intressant!

 8. Självklart finns det miljömedvetna människor inom alla samhällsklasser, detta var en reflektion jag gjort utifrån min egen umgängeskrets. Jag tycker att det är jättebra att du tar upp sånahär frågor.. och andra viktiga frågor också för den delen, det är det som gör din blogg så intressant att läsa! Det får åtminstone mig att reflektera över de val jag själv gjort och varför, samt hur jag faktiskt har möjligheten att förändra andra delar av mitt och min familjs liv ( och då kanske främst min sons framtid), med relativt enkla medel.

 9. Men allt behöver väl inte vara svart eller vitt? Hur många av er ute där tänker aldrig någonsin flyga igen?

  Om alla tänker (om så det minsta lilla) på miljön, så blir det i alla fall lite.

  Jag tycker att det här var ett bra inlägg! Vi behöver påminna oss hela tiden att tänka efter innan vi köper.

  För många är det inte ett alternativ att dra ner helt på konsumtionen. Men kan alla minska något, är det bra.

  Och vi måste också att tänka efter innan vi slänger. Orkar man inte sälja gamla leksaker, kan man lämna dem till kyrkan. Eller fråga om dagis vill ha (vårt brukar bli glada över träpussel, lära-gå-vagnar, barnmöbler, hoppmatta, pyssel och pärlor).

  Ett bra tips att uppdatera (och bli av med delar av) sin garderob är att ha klädbytardagar.

 10. Kom att tänka på ett citat som jag såg på facebook för ett tag sen – så sant! Vet inte var det är taget ifrån, men enl uppgift är det Anna lappe som citeras: ”Every time you spend money, you´re casting a vote for the kind of world you want”.

 11. Och sluta shoppa så förbannat! Som Helene citerade så skickar du som en beställning på nyproducerade varor och frakter av dessa varje gång du köper något.

  Och uppmuntra inte era söner (eller döttrar) till bilsport! Åka runt i timmar och burna?! Hur kan det vara legitimt? Vore det en typiskt kvinnligt sport så skulle utövarna vara förföljda och utmobbade. Sluta stöd bilsport.

 12. Visst är bilen en bov, men ibland är den ett måste. Själv åker jag buss till jobbet (45 min enkel resa, en baggis egentligen) men lägger man samman all tid förutom bussen från min stad till den andra staden så blir det nästan totalt 2 timmar enkel resa, dvs nästan 4 tim per dag. M.a.o: Börjar jag halv 8 på morgonen går jag hemmifrån 05.40 och kommer hem ca 18.10 eller så……..så jag är på väg att köpa en bil för att få tillbaka mitt liv….Även om 10 över 6 inte är mittinatten, så finns ingen som helst ork kvar till något annat än äta, och sova på vardagarna iom dom tidiga mornarna….så, för mig blir det en bil……..

 13. Bra skrivet Cecilia!!

  Jag har ingen bil, och har senaste året endast ätit ekologiskt kött, men elen är något som jag har slarvat med. Nu ska jag bättra mig på den fronten. Tack för inspiration!

  Håller med föregående inlägg om konsumtion, det är den största boven och väldigt bekymrade. Detta tror jag är den allra svåraste vanan att bryta hos många (även mig själv). Tänk på att tjänster är skonsammare att konsumera men bidrar lika mycket till ekonomisk tillväxt.

 14. Heja dig, heja dig!! Sånt här måste bankas in från alla håll och kanter och inte minst på medier som detta.

  Jag skulle vilja lägga till en punkt som handlar om ursprung. Den är inte bara av miljöskäl utan också för mänskligheten i stort. Billiga saker från Kina eller Bangladesh är inte rättvisa, varken mot miljön eller människorna. Har du inte råd med kvalité? Avvakta. Vi alla måste göra avkall för att få en bättre miljö, det är det enda sättet.

 15. är själv vegetarian (äter också enbart ekologiska mjölkprodukter)och kan inte ens tänka mig att någonsin äta kött längre. gör det främst pga djuren men visst känns det skönt att ens ekologiska foot print är lite bättre. för just att läma bort kött(eller äta då ekologiskt kött) är något som man konkret kan påverka med .

 16. Tack för att du tar upp denna fråga Cecilia! Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Jag själv är student men köper så mycket ekologiskt jag bara kan!

 17. Håller med om det med bilen – så länge det finns allmänna kommunikationsfärdmedel som fungerar!! Bor man som jag långt ute på ”landet” så finns det tyvärr inte så många andra alternativ än bilen. Bussen går endast 4 gånger per dag, den sista bussen från närmaste tätort (som ligger över 4 mil enkel väg bort) går klockan 16.25! För att inte tala om helgerna…

 18. Hej Cecilia! Har skrivit detta på andra bloggar (verkar vara en trend att prata miljö på modebloggar, kul och hoppas det blir en vana) men naturskyddsforeningen.se innehåller mycket bra information och de har en guide till ett miljövänligare och mindre kemikaliefyllt liv. Det där med att skydda miljön hänger helt ihop med hur du behandlar och skyddar din egen kropp. Sen är webshoppen jordklok.se en väldigt bra sida som erbjuder miljövänliga produkter. Alltifrån maskindiskmedel till hudvård. Förresten, kan du inte tipsa om bra och ekologisk hudvård? Har väldigt svårt för att fatta beslut och man får ju inte direkt prover på allt. Lite tips och önskemål såhär på en måndag.

 19. Alltså såhär.
  Att bara köpa ekologiskt kött, fine, sluta åka bil, fine, sluta handla så mycket kläder, fine.
  Men tror ni seriöst att detta kommer att hjälpa, för varje sak som du avstår så finns det någon annan där ute som tar din plats, för att det ska bli skillnad så måste vissa saker nästan förbjudas för att ALLA ska göra det, det måste sättas tydliga regler.
  Många har hur mycket pengar som helst, varför ska de ställa upp på att handla mindre, hur många 100 tusen går inte i någon form utav design skola för att i framtiden skapa vackra kreationer?
  Alltså jag är ledsen om jag är så negativ men detta har gått för långt, inget ni bloggare skriver om kommer att hjälpa, försäljnings siffrorna på åhlens, hm eller zara kommer inte att sjunka, så ser den dystra framtiden ut. Regeringen borde göra någonting som ska gälla för alla, finns ingen modebloggare där ute som kommer få folk att handla mindre.
  Avstår jag från att åka bil så finns det en (eller kanske 10-15 st) 20 åring därute som precis tagit körkort och köpt bil som tar min plats.
  Om jag går till affären och köper ekologiskt kött så kommer hyllan bredvid mig med ”vanligt” kött ändå att stå tom.
  Det krävs någonting större än, sluta åka bil, sluta handla så mycket, sluta hit och sluta dit.
  På det här ska man sen berätta om en semester man ska åka på, kom igen. Vi borde pressa politikerna, dont get me wrong Cecilia, i hear you men det kommer ändå inte att göra att jag åker mindre bil, förvisso handlar jag aldrig på hm och zara faktiskt så det tipset kan jag faktiskt hålla med dig om, att man egentligen borde handla ”dyrt” och mer sällan, vilket jag gör. Men resten, nää. När jag går till affären vill jag se att det ekologiska köttet säljer och att folk faktiskt avstår från det ”vanliga” köttet men så är det inte idag. Plus att långt ifrån alla har råd.
  Cirkeln är ond och måste brytas och ALLA måste hälpas åt men verkligheten ser inte ut så idag.

 20. Vic, jag skulle råda dig att besöka ”naturligtsnygg.se” eller ”ingrid b beautiful”.
  De har koll på ogiftiga saker för kropp och själ.

  Just det, man pratar så mycket om ”lämna bilen hemma” medans man hemma har stått och duschat med Palmolive eller Dove, vet ni vad de innehåller.
  Använder du rena produkter Cecilia? Om inte så bidrar du ganska mycket till miljö förstöringen. Jag förstår att din tanke ÄR GOD men jag köper den verkligen inte.

 21. Bra inlägg tycker jag också. Köper sedan länge bara ekokött och har också infört köttfri lunch på vardagarna. Steget till att bli helvegetarian fortfarande känns fortfarande lite för stort så detta har för mig blivit en gyllene medelväg. På de flesta lunchrestauranger finns bra vego- el fiskalternativ. Och jag kan fortsätta laga en o annan snabb fantasilös kötträtt till min familj hemma. En vansinnigt enkel åtgärd i rätt riktning som jag kan rekommendera.

 22. Tack också för vettiga kommentarer nedan. Årets julklappar kommer att handlas på Blocket eller beställas från sajter med ekologiska skönhetsprodukter. ByteR min duschkräm nu!

 23. Bra inlägg Cecilia! Vegetariskt är rätt väg. Köttindustrin är största boven när det gäller miljön och det är för mig ofattbart att många inte ens kan tänka sig att dra ner på sin köttkonsumtion. Alla transporter i världen slår inte köttindustrins negativa miljöpåverkan!

 24. Hej snygging! Nu trampade du på en öm tå. Jag vill gärna vara miljövänlig, kör gasbil, bor i ekoby osv. Men där jag bor är det svårt att åka kommunalt! Det funkar i Stockholm där kollektivtrafiken går hela tiden och överallt och på massa tider, men inte här.

 25. Hej! Tack för ditt inlägg! Jag studerar till veterinär, och även om jag var vegeterian innan jag påbörjade utbildningen (för miljön och djurens bästa) så hade jag ingen egentlig aning om hur FRUKTANSVÄRD köttindustrin är. Jag tycker att man borde välja ekologiskt kött, om man måste äta det alls, framför allt för djurens skull. De är kännande varelser precis som vi och det är vidrigt hur de behandlas. Men givetvis är miljön också viktig så valet att reducera sitt köttintag och välja ekologiskt borde vara så självklart.

 26. Fast PAM, det är ju människor med din attityd som gör att effekten av allas små ansträngningar är begränsad. Bara här har vi ju ett antal människor som gjort mer eller mindre förändringar i sina liv, och självklart har det betydelse.

  Förstår att du tycker det känns hopplöst, tycker jag också ibland, och håller med om att vi verkligen måste ha lagstiftning som reglerar dessa typer av konsumtion.

  Jag tror säkert din negativa attityd kan få någon att ta ändan ur vagnen och ändra sig, men inte här! I detta sammanhang känns din attityd bara destruktiv.

 27. känns väldigt pinsamt att du Cecilia skriver om miljömedvetet levende och t o m är nominerad för att du har en ’miljömedveten’ blogg samtidigt som du och din familj gör flertalet långflygningar varje år för att roa er på olika sätt. Framstår som dubbelmoral och bristande självinsikt. Inte trovärdigt.

 28. Åsa, alla har vi under vår livstid gett upphov till vår andel av den ökande koldioxidhalten. Ingen i den här delen av världen går skuldfri ur det här och det är ingen lätt framtid vi har att tampas med. Det enda vi kan göra är att hjälpas åt att göra de anpassningar som behövs istället för att ägna åt oss pajkastning. Så TACK Cecilia för dagens inlägg! Jag är också orolig men det är skönt att inte vara ensam i den oron på något vis.

 29. Alla borde iaf börja med att äta svenskt kött…
  Eko/krav djurfoder behöver bara innehålla 51% eko-råvaror…

 30. Å släcka lampan i det rum man inte är i och definitivt om man går hemmifrån, vilket många i de större städerna är mycket sämre på. Dessutom skulle jag vilja bojkotta alla fil, yuogurt och mjölkförpackningar med den där töntiga och helt onödiga plastkork som de (arla) tryckt in i sidan på den ordinarie öppningen som funkade hur bra som helst.

 31. Tack för att du skriver detta Cecliia!
  Jag heter Erika Karlénius och är språkrör för Miljöpartiets studentförbund, Gröna Studenter. Precis som du så oroar jag mig enormt mycket över klimatet – så där att det riktigt vrider sig i magen på mig. Trots allt mer alarmerande forskningsresultat så fortsätter världens länder att köra på som vanligt, skyller på varandra och sköter klimatfrågan ungefär lika seriöst som Grekland hanterar sin ekonomi.

  Jag tror att det är otroligt viktigt att klimatfrågan inte bara tas upp i media och i politiken utan att också andra makthavare och i andra delar av samhället drar sitt strå till stacken. Därför blir jag oerhört glad över att läsa det här inlägget.

  Tack!

 32. Anna jag vill berätta lite för dig om min bakgrund innan du kallar min attityd för negativ, jag kan till viss del hålla med om att den är negativ men också väldigt realistisk.
  Mina föräldrar är ej svenskar, när de växte upp och fortfarande i dessa länder (andra, tredje världen) så åt man för dagen, man tog hand om sina djur som man sen slaktade, djuren behandlades med värdighet, min mamma har berättat historier för mig där hon vägrat äta mat för att kycklingen faktiskt var hennes vän, ja du förstår säkert vart jag vill komma.
  Innan man skriver på sin blogg om att lämna bilen hemma, tänka på maten och elen bör man se om i sitt eget hem.
  Jag själv rensade mitt hem för cirka fyra år sen, jag köper samtliga utav mina produkter från jordklok, alltifrån disktrasor till bindor, jag gör mina EGNA hudkrämer utav organiska produkter, oljor, shea butters osv. Jag köper ENDAST svenskt kött. Jag försöker att banka in detta sätt att ”leva” till människor runt omkring mig.
  Bara för att ”du” inte åker bil så gör det det inte okej att inte tänka på vad man smörjer på huden och spolar ner till våra levande organismer för att sen tänka ”men äsch, jag åker ju faktiskt inte bil”. Jag skulle kunna skala av det här i ännu mindre bitar för att poängtera vad jag gör för vår planet.
  ANNE: Jag håller fullständigt med dig om att alla är vi bidragande faktorer till koldioxidhalten, vi borde hjälpas åt men det måste till regler också.
  Ta bil industrin som exempel, varför görs det nya bilar? Egentligen, behöver vi fler bilar, inte nog med att det står massa osålda bilar runtom i världen men det görs ändå fler, VARFÖR? Och visst, bilarna blir mer och mer ”miljövänliga” men när jorden seriöst håller på att gå sönder då undrar jag hur man resonerar. Mycket kommer oftast att alltid vilja ha mer och mer och mest tillslut kommer inte ens mest räcka.
  Tyvärr håller jag med ÅSA, det blir inte trovärdigt Cecilia, MEN jag förstår att det är viktigt att belysa absolut.

  Jag skulle verkligen vilja att politiker verkligen belyser det här problemet och tillför regler.
  Snart är det dags för mellandagsrea perioden, de billiga kedjorna kommer att börja sälja sina kläder för en ännu billigare peng för att sen kunna trycka upp vårens kollektioner. Alltså det är helt galet.
  Jag tänker inte försvara mitt bilåkande men innan jag köpte min lilla pruttbil så cyklade jag till älsvjö för att sen där ta pendeltåg, jag har haft tålamod med pendeltåget, jag blev helt enkelt trött på att nästan dagligen komma försent till jobbet eller i kyla behöva gå hem från älvsjö, situationen blev ohållbar så därför kände jag att nej, om man skulle köpa sig en liten pruttis då (miljövänlig liten bil) så därför pendlar jag nu från jobbet och hem med bil. Jag är stolt över mitt sätt att iaf försöka tänka på vad jag använder på min kropp och vad jag stoppar i min kropp, många som kommer hem till mig blir helt klart imponerande, ja må vara ”negativ” men tro mig, jag försöker.

  P.s i dagens metro så står det en artikel om svenska miljöföretag som gör succe utomland, man blir bra stolt.

 33. Hej Cecilia. Blev väldigt ledsen av dina ord: Jordbruket är en mycket stor bov i miljöfrågan. Tycker verkligen du ska läsa på där. Djuren bidrar till biologisk mångfald, öppna landskap och dessutom binder betande djur kvävet i marken. Vi har haft tamdjur och jordbuk sedan stenåldern, varför helt plötsligt är jordbruket en miljöbov Du ska nog ägna dig åt kläder, mode och smink..det du är bra på och har kunskap om. Sen tycker jag att vårt flygresande kors och tvärs över världen är mycket farligare för miljön. EN flygresa sprider ut lika mycket koldioxid som ett års bilåkande!!
  Så dra ned på flygresorna också, om vi vill leva miljövänligt. Men tyvärr vill ingen ändra på den förmånen, det är bättre att skylla alla miljöproblem på jordbruket. Varför ha mat på bordet när vi kan resa??? För att alla ska äta vegetariskt mat krävs 9 hektar mark för 1 års förbrukning till en vuxen person. Var finns dessa marker? Vem ska odla maten? På vintern, hur gör vi då? Markerna är redan igenvuxna av skog pga brist på betande djur.
  Jag köper att vi kan äta mindre kött, men köp den enda köttbiten i veckan som är svensk! Vi importerar alldeles för mycket mat från länder där antibiotika används kontinuerligt, men vi i Sverige har den lägsta användningen av antibiotika i hela världen. Vi har heller ingen aning om hur djuren tas om hand, transporteras osv i andra länder. I Sverige är vi kontrollerade upp till halsen och med kniven på strupen. Vi är nu i landet endast 40% självförsörjande på mat. Vid ev katastrof och krig, hur gör vi då?
  Jordbruket kan även bidra till ett bättre klimat genom satsning av biobränsle!
  Så snälla, jordbruket är INTE enbart en miljöbov! Däremot FLYGET kan jag inte se några miljövinster med överhuvudtaget. Tack för mig/ en bondmora

 34. Victoria: Om du som kallar dig bondmora inte ens har koll på jordbrukets påverkan miljön är ju problemet verkligen allvarligt. Det är klart att jordbruket har positiv inverkan också, inte minst för att det ger oss mat, men vi behöver ändå ändra i våra matvanor, och jordbruken borde regleras så att det till exempel lagstadgades om biogasanläggningar. Om du behöver läsa på lite (och det tror jag att du behöver! För det här är ingen endimensionell fråga utan det finns massor av för och nackdelar med alla möjligheter) så är det här en bra sida: http://www.miljosmartmat.se/jordbrukets-miljoepaverkan.
  Vad gäller flygplan så är det förstås ett stort problem också. Drygt två procent av världens totala koldioxidutsläpp står flyget för. Men precis som jordbruket arbetar man också inom flyget med att göra flyget miljövänligare exempelvis genom ”gröna landningar” och lättare flygplan samt nya bränslen. Nästa år lanseras Boeings Dreamliner som ska vara ett avsevärt miljövänligare flygplan, man hoppas ju på att det verkligen stämmer!

 35. Flygresor, bilresor, produktion av tekniska prylar (mobiltelefoner, datorer, plattTV osv), produktion av kläder/prylar, produktion av kött, produktion av el/värme
  Jag har inte superkoll på detta men jag tror att jag någotsånär har listat klimatbovarna i fallande ordning. Att sluta flyga, åka bil och konsumera lyxprylar som man eg inte behöver tror jag är rätt väg om man vill börja i rätt riktning.

 36. Victoria: Men va, inte kan du mena att det skulle vara värre att vara vegetarian? Köttdjur får väl sällan bara stråfoder, utan också en stor mängd kraftfoder (även om KRAV-djur får en mindre del). Allt detta kraftfoder odlas på enorma sojaodlingar i bland annat Sydamerika där endast 10 % går direkt till människoföda, resten till köttproduktionen. Då kan man ganska enkelt räkna ut att dess odlingar skulle försörja fler om man åt sojan direkt istället för att låtan den passera genom djuren. Det går 10-20 växtkalorier till att producera EN köttkalori. Det gäller även svenskt kött, eftersom soja skickas hit. Sojan är även kraftigt besprutad, om den inte är ekologisk.

 37. I toppen sitter maktgalna män som håvar in storkovan och skiter fullständigt i miljön, miljöbranschen domineras av män som drar in stålar på tjänster och produkter de inte själva tror på, samma män som inte själva lever ett dugg miljövänligt, miljöpolitikerna får inget stöd av väljarna – framförallt inte av männen, på samtliga miljöutbildningar är majoriteten av studenterna kvinnor, miljörörelsen består till stor del av kvinnor och det ABSOLUT BÄSTA en vanlig person kan göra för miljön är att berätta för andra hur hon eller han tänker och lever miljövänligt. Det behöver inte vara bäst, det behöver bara inspirera. DET kommer att göra skillnad i en mansdominerad egocentrisk värld. Och DET har några mage att börja jiddra om, här och på andra ställen. Är det verkligen rätt? Är det verkligen så? Tycker du verkligen det, frågas det. DET riskerar att fälla krokben på den utveckling vi nu börjar kunna se. Förebilder som inspirerar och delar med sig. Länge länge har man inte vågat göra det, för kanske gör man fel, inte ska väl lilla jag…Men nu har man förstått betydelsen. Nu öppnar folk munnen. Förstör inte det. Haka på istället, inspirera du med. Det är klart man kan ifrågasätta, men ifrågasätt fakta, inte person. Det är en sån tråkig tendens. Vi smarta miljömedvetna kvinnor behövs därute och vi behövs för varandra. Blankens inlägg var grymt. Slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *