Upplagt för lip

B90A6041 B90A6026

Rio och hennes kompisar i balett-klassen som hon har som tillval på onsdagseftermiddagarna i skolan hade avslutningsshow för alla föräldrar igår. Eftersom alla har sitt ursprung lite överallt på jorden i den här stan, har också alla sina traditioner och religioner (och tänka sig, SD-röstare, det går hur bra som helst) – man firar alltså inte jul om man går i en blandad skola, utan det blir snarare ett mischmasch av hanukka, christmas, flagg-patriotism och allmän glädjeyra över vintriga saker som snö, vantar (! – i Rios klass sjunger de en hyllningssång till den mysiga vanten. Kalifornien-bor va, de har ingen aning om hur skönt det är att slippa vanthelvetet framåt april efter ett halvår i kyla och mörker) och renar).

Och när man sitter där i en bänkrad och glor med de andra föräldrarna medan man knäpper febrigt med kameran och hör publiken samstämmigt pipa ”Oh. My. Gooooood” – över söthetschocken, slår det mig 1. Herregud vad jag är vuxen (ja men det vet jag ju att jag är, men ibland är mitt-i-livet-känslan väldigt påtaglig) som har två barn och tredje på gång och tittar på min mellanunge som dansar balett i en rendräkt och är så fantastisk att det liksom bara strålar om henne (detta tycker förstås alla föräldrar om just sina barn på den där scenen) samt 2. Hur duktiga de är alla barnen. Och hur de anstränger sig för att minnas alla steg. Och hur de tränat och övat och tar det hela på ett så fint sätt mitt där allvar och lek möts. Och så börjar jag gråta.

Och nu är jag förstås verkligen verkligen vuxen. En vuxen morsa. En gammal pinomorsa. Som sitter och lipar och snorar och tycker att detta mitt-i-livet är så väldigt oväntat fantastiskt ibland när man minst anar det.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för tuffjanna

  Mellanbarnet <3
  *längtar efter en trea*

 2. Profilbild för Karin
  Karin

  Oj vad fint, jag har ”bara” ett som är 10 månader men blev lite tårig vid tanken på att få vara med om såna här fina saker 🙂

 3. Profilbild för Maja
  Maja

  Har funderat över hur föräldrarna i de amerikanska skolorna har tid att vara med på alla dessa tillställningarna och engagemang som jag förstått efter att läst dina inlägg är förväntat av föräldrarna. Är det så att det oftast är mamman som är hemmafru eller hur ser det ut? Jag har svårt att se att man skulle ha tid till detta upplägget i Sverige där de flesta ändå jobbar 8-17 och kanske har svårt att komma från jobbet för att hjälpa till i skolan. Har själv inga barn så jag har ingen aning om hur det ser ut hemma, minns bara från när jag själv gick i skolan. Bara lite intresserad av hur det ser ut 🙂

 4. Profilbild för Marita
  Marita

  Söt som socker är hon, din lilla! Förstår att tårarna sprutar!

 5. Profilbild för Ida

  Alltså, nu sitter jag ju & ammar en 1-veckas baby så hormonerna är väl inte helt stabila, men JAG blev typ tårögd av att se de små i sina dräkter. Så att du som mamma gråter är väl inte att undra på!

 6. Profilbild för Backstageimammalivet

  Jag undrar lite över hur det är att ha ett blygt barn i USA. Min snart 4-åring hatar uppträdanden, tillställningar inför publik. Känns skönt att vi inte bor i USA men jag undrar om du känner av pressen, att lyckas inför publik redan som barn och hur du tänker angående detta…

  Härligt att få njuta av att vara här och nu mitt i livet!

  1. Profilbild för Cecilia Blankens
   Cecilia Blankens

   Hallå! Nej men detta är alldeles frivilligt och varken jag eller någon på skolan hade förväntat sig att ett barn skulle uppträda mot sin vilja, så jag kan inte påstå att det finns en sådan press här alls faktiskt. Däremot uppmuntras barn väldigt mycket att våga ta platsen, att våga prata inför andra och får lära sig att det de har att säga är viktigt och betyder något. Det är självförtroendebyggande och det är ju bara toppen tycker jag! Men samma här – de som inte vill eller är bekväma tas det förstås största hänsyn till – så jag tror faktiskt inte att det är några problem alls. Rio var ganska blyg av sig för något år sedan, och är fortfarande till viss del – men miljön uppmuntrar som sagt onekligen till att ge alla utrymme så hon har liksom växt lite där, även om hon fortfarande inte är och kanske aldrig kommer bli – en centrumperson direkt.

 7. Profilbild för Ann-Sofie Vasseur
  Ann-Sofie Vasseur

  Så fint skrivet. Och välbekant. De här stunderna som våra underbara barn bjuder oss på är några av de mest värdefulla. Och relaterat till tidigare inlägg; Sluta aldrig att dela med dig till oss, vi följer dig för att du är som vi, upp & ner, fram & tillbaka, som livet. Kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *