Ni vet vad de säger va? Att tredje dagen efter förlossning så går mammorna in i väggen. Det är då man plötsligt slår i botten. Förlossningen. Förvirringen. Allt det nya. Utmattning. Hormonerna. Förra gången minns jag att jag plötsligt fann mig själv i badrummet gråtandes fullkomligt otröstligt. Jag var mer intensivt olycklig än någon gång tidigare i mitt liv och livrädd för precis allt. Samtidigt som var jag så oerhört glad över mitt fina lilla barn. Den där sorgen försvann dock lika fort som den dök upp. Efter snorgråts-SM i någon timme var jag tillbaka till hyfsat mig själv. Igår var en sån dag igen. Inte lika farligt den här gången. Men jag kände igen de där rädslorna. Hur sjutton ska man kunna skydda sitt barn – och nu sina barn – mot allt läskigt som finns där ute i världen? Tänk om något hemskt händer oss? Ju mer man får av all den där lyckan och kärleken som jag är så gränslöst tacksam över, desto mer har man ju att förlora. Så där låg jag och grubblade och våndades i natt. Tills det slog mig att det är ju bra korkat att sabba njutningen av allt det fina som är nu genom att ha ångest över sådant som skulle kunna hända i en jobbig framtid. Sen somnade jag. I dag har vi varit på MVC, ätit lunch med Karin och tjuvlyssnat när Bonnie fnissat lyckligt ihop med sin kompis Tova. Och nu på kvällen har min syster med man och barn varit här och hälsat på. Den där tre-dagar-efter-förlossningen-ångesten har den här fjärde dagen med andra ord varit bra på att skrämma iväg.

På barnvagnspromenad i Gamla stan.

0 svar

 1. Känner verkligen igen det där. Tur att det försvinner lika fort som det kom. Klokt tänkt att försöka njuta av det ni befinner er i. Tiden går allt för fort. Måste passa på att ge dig beröm för din blogg. Dina klädval inspirerar mig mycket och jag gillar att läsa det du skriver.

 2. Vilken fin vagn ni har! och vad fin du är, sådär fräsch var inte jag 4 dagar efter förlossning kan jag berätta, haha 🙂

  Jag känner igen mig jättemkt i det du skriver, skillnaden är väl att jag tokgrät i nästan en vecka i streck. Jag gissar att jag fick tillbaka för att jag, dagen innan liten kom, påpekade att jag inte haft några humörsvängningar alls under graviditeten, utan känt mig helt som vanligt. Där satt jag sedan, en vecka i streck, och grät och grät tills jag inte hade några tårar kvar och kände mig så usel för att jag inte förstod varför jag grät, för jag borde ju vara så lycklig.. och det var jag ju, men ändå grät jag. Jag kan ju tillägga att såhär 3 månader efter förlossningen så gråter jag fortfarande ibland, inte lika mkt förstås. Nu är bara kruxet det att jag inte kan lista ut om det fortfarande är hormonerna, eller om det är såhär att vara mamma? Det är mitt första barn och det här gråtandet stör mig egentligen inte, så länge det inte händer när vi är ute bland folk, vilket det hittills inte gjort, peppar peppar. Jag gråter inte för att jag är ledsen, men jag blir så o erhört uppfylld med känslor och kärlek när jag ser på min son att jag inte riktigt vet var jag ska ta vägen, så istället blir jag tårögd och lipar en skvätt. För att jag är glad, för att jag är lyckligt lottad över att ha två fina killar i mitt liv som jag älskar över allt annat.

 3. Hoppas alla förlossningsrädda som KRÄVER snitt kan inse att det är bättre på alla sätt att föda vaginalt. Bättre för barnet och mamman, mindre risk för infektioner, livmodern drar ihop sig snabbare. Framförallt är du PIGGARE efteråt och kan gå ut och promenera tidigare.

  Snitt ska bara tas till när det är absolut nödvändigt!!! Det är faktiskt en stor bukoperation.

 4. Skitsnack, det finns ingen ”tredje dag” så länge man är en mentalt frisk och stabil människa som längtat efter sitt barn. Jag tror du bara haft ångest för att det blir mindre fest och Spa-behandlingar än någonsin.

 5. Mia, du avgör INTE vad som är bäst för alla andra, bara dig själv. Det finns många nackdelar med vaginal födsel också. Du ska fullkomligt strunta i dom valen andra gör.

 6. Till Maria som skrev klockan 12,28:

  Förmodar att du inte har barn. För om du hade haft det så hade du förstått detta med tredje dagens gråt.

  Jag har aldrig varit på en Spabehandling, eller ens ute och supit mellan första och andra barnet.

  När andra barnet var 3 dagar så bröt jag ihop och började gråta, utan att förstå varför. På BB förklarade man detta med tredje dag fenomenet, så kom inte och snacka om nåt du uppenbarligen inte vet något om..

  Jag längtade jättemycket efter min tös, ändå blev det så här..

 7. Oj vad jag grät den tredje dagen. Nu är mina barn nästan stora, men fortfarande vill man skydda dem och nog händer det att man gråter både för, med och åt dem ännu.

  Jättefin färg på vagnen, även om jag som gammal (40+) fascineras över hur små alla vagnar är nu för tiden, ser ut som dockvagnar.

 8. Nämen snälla lilla Maria (som förkastar 3-dagars-teorin), varför så bitter? Du kan ju omöjligt själv tro på ditt egna uttalande, lite avundsjuk ? Jag hoppas du finner ro och lycka. Kram på dig hjärtat

 9. >>>MARIA 12.28 nej det finns ingen tredje dag- du har helt rätt, men femte dagen 😉 hehe, ja- så var det för mej!
  men det gick verkligen över på 1-2 dgr men som Andrea skrev så kan jag forf ibland bli så uppfylld av känslor att jag grinar. Ok, kanske inte så ofta nu längre, min minsta är 2 år men det händer men det var verkligen ”värst” med min första…men som du sa så var det inget som störde.
  >>>MIA Jag ”krävde” kejsarsnitt och det var det absolut bästa för mej och jag kan ärligt säga och mina vänner(som fött vaginalt) också att jag har haft bland dem bättre födslarna. Tänker inte dra hela storyn men jag vill gärna säga att jag stod upp 3 h efter snittet och gick på toa själv och 3 dgr efter så tog jag första långpromenaden ute. Inga komplikationer whatsoever såhär 2 snitt senare( för 5år sedan och 2år).
  Och nej jag menar inte att snitt är bättre eftersom jag inte har erfarenhet av det andra.
  Ursäkta långa inlägget. Det jag eg ville säga att du är fin C och att vagnen är ngt utöver det vanliga 🙂 vilken spacad! coolt. Och din dotters namn R I O- såååå vackert. grattis till din fina familj!

 10. Vagnen är en Stokke Explory för de som undrat 🙂

  Vad skönt att du lyckats skrämma iväg bluesen Cecilia! Det var inget vidare minns jag.. Är rädd för att det för mig ska bli som sist, dvs att den inte släppte på ett halvår :O Men det ska nog gå bra!

  All lycka till er fina familj!

 11. Oj…jag är verkligen lost här! Kikade in för att försöka få någon slags förklaring till vem du är egentligen. Jag såg nämligen att meandi har släppt en kollektion i ditt namn. Jag har aldrig hört talas om Cecilia Blankens i mitt liv… vad är du känd för och varför?

  Jag börjar uppleva mig som tillhörande någon slags parallellt universum här. Men jag gillade vinterskotipsen.

  Ps. har aldrig hört talas om ”tredje dagen” heller, jag antar att jag sov över den.

 12. Grattis till er söta lilla Rio!! Och va skönt att allt gick så bra!

  Och Grattis till en fantastisk snygg vagn, den vagnen från Stokke är min absoluta favoritvagn! Den har så många bra funktioner och det är roligt att ha en vagn med färg, istället för alla tråkiga svarta vagnar!

  Lycka till!

 13. (kommentar till Anne längre ner:)

  Ja för 17 gubbar, jag är nog lite mer dansk på den fronten.

  Min senaste barnvagn var stor som pråmen, jag lovar man hade kunnat köra en hel förskolegrupp i den, komplett med kokerska och kuddrum och allt.

  Det schyssta är att ingen förväntat sig att man ska gira undan med en sådan vagn, det är så jäkla uppenbart att man inte kan. Det är bara att ånga på medan stressade kostymgubbar, dryga tonnårsgäng och andra som normalt sett anser sig äga trottoaren skuttar ner i rännstenen framför ögonen på en. Fruktansvärt praktiskt.

  Testa pråmvagn nästa gång, Cecilia Blankens, whoever you are.

 14. Härligt att ni verkar må bra och är uppe & ute! Har inte varit med om den där hormonsvackan som kan komma efter 3 dagar. Visst är livet så mkt rikare vilket också innebär att man har så mkt mer att förlora. Man är plötsligt så sårbar på nåt vis… En period i livet byggde man upp murar så att ingen skulle kunna såra en. Idag står man här mer sårbar än någonsin… Att älska och bli älskad; passionerat och gränslöst. Det är livet det!

 15. Det ÄR stora risker med kejsarsnitt. Sen att just ni här som ”har gjort det valet” och klarat er från infektioner och komplikationer säger ju inget om verkligheten. Ni hade tur helt enkelt, men ni tog en RISK när ni krävde det.

  Även barnet utsätts för stora risker, jag vet ett barn som skars precis bredvid ögat, inte i ögat som tur var, men ärret 3 mm från ögat finns ju där. Det kan även bli problem med barnets andning mm mm.

  Jag anser att mammor inte ska ha rätt att VÄLJA snitt, utan det är något läkare som läkare ska besluta om som en nödåtgärd, precis som det var tänkt att vara!

  Ta bort möjligheten att kunna TJATA och grina sig till ett snitt. Är man så rädd att föda får man väl låta bli att skaffa barn då!

 16. Mia: Är inte det där lite väl trångsynt? Människor som är så pass förlossningsrädda att dom väljer snitt i stället har väl lika mkt rätt att skaffa barn som en kvinna som föder vaginalt? Jag tycker att det är positivt att det finns valmöjligheter.

  Om jag hade fått välja själv hade jag velat föda mitt barn vaginalt, men jag fick inte välja, jag fick ett inplanerat snitt i v 39 pga olika komplikationer. Om det nu hade varit så att jag hade haft förlossningsrädsla till den grad att jag fått panikångest och mått dåligt så skulle jag bli helt förstörd om jag inte hade möjlighet att välja snitt i stället. MEN jag tycker att man ska ha en vettig anledning, inte bara välja snitt för att det på något sätt skulle vara ”lättsamt”.

  Sen apropå hormonsvackan i dag 3. Alla sköterskor jag pratade med på BB nämnde detta för mig, så det måste ju vara ett känt fenomen, right?

 17. Till Mia: jag förstår inte riktigt varför du går loss härinne om snitt, mig veterligen födde Cecilia vaginalt även denna gång. Jag kan bara säga att jag är tacksam över att kejsarsnitt finns, min dotter hade inte överlevt förlossningen om de inte (akut-)snittat mig. Sedan är det självklart att det finns stora risker med det och hade jag fått välja hade jag hellre fött vaginalt men nu blev det inte så. Har du även åsikter huruvida folk tar bedövning eller inte när de lagar hål hos tandläkaren? Varför lägga sig i andras val – live and let live.

  Gällande 3-dagarsdeppen, för mig var det nog på andra dagen men jag minns det som igår. JAg satt och grät inne på BB, tårarna droppade ned i maten, mitt lilla knyte låg och sov och min var tillfälligt borta. Alldeles ensam satt jag & hulkade, kände mig så överväldigad och samtidigt lycklig. Jättekonstigt.. Sedan kom mormor och morfar med sambo på besök så det vara bara att torka tårarna och ta sig samman. Men nog kommer det en känslostorm sådär några dagar efter förlossningen, sedan är det säkert olika för alla.

 18. Till En annan Cicci:

  Du behöver ju absolut inte ta åt dig. Din dotter hade inte överlevt en vanlig förlossning och det är ju då ett snitt ska tas till. Precis som jag skrev tidigare, en nödåtgärd som det är tänkt att vara.

  Varför skriva om snitt här?… Kanske för att många blivande mammor läser här….

  Det måste bli ett slut på att blivande mammor sitter och tjatar hål i huvudet på läkare och kräver en riskfylld bukoperation. Det är mer än lovligt egoistisk att utsätta sitt barn för det i onödan, och jag har faktiskt hört mammor erkänna i efterhand, att den egentligen orsaken är att de är rädda ”att bli förstörda där nere”.

 19. Jösses vilka kockolockos det finns här inne!
  Snygg vagn! Kör ni bara ståbräda tilll Bonnie eller har ni en syskonvagn också? I så fall, vilken?

 20. En liten fråga bara.
  Varför köpte ni en ny vagn? Jag kan förstå om man köper en syskonvagn om behovet finns men en till enkelvagn?
  Fungerade inte den ni hade?

  Häftig vagn förövrigt men inget att gå med i Norrland.

 21. Vi barnmorskor tänker störa lite överallt med detta budskap och vara obekväma!

  Det måste bli ett slut med att kvinnor ser kejsarsnitt som en valmöjlighet och tjatar sönder läkarna för att driva igenom sin vilja och ”rättighet”. Kejsarsnitt är en RISKFYLLD operation som bara ska tas till i nödfall. Det är så egoistiskt att utsätta sitt barn för denna risk när man inte är tvingad till det.

  Är man så fåfäng och rädd att få sitt underliv ”förstört” av en förlossning bör man inte skaffa barn. Då är man för omogen och egoistisk för att funka som en bra mamma sen också.

  Kejsarsnitt ska bara tas till när det är medicinskt befogat och det beslutar sjukvårdspersonal om. Ej blivande mödrar!

 22. Men Mia, snälla du…. På dig låter det som att varannan mamma väljer snitt. Tror inte att statistiken riktigt ser så ut, eller?
  Hoppas vid gud att jag inte hamnar hos dig om jag ska ha flera barn. Min kropp är mitt val…..!

 23. Willage!

  Nej, jag hoppas verkligen jag slipper dig som min patient. Jag har fått så nog av egoistiska barnrumpor som säger precis som du: ”Min kropp är mitt val”, ”Det är min rättighet”!!!! bla bla bla. Barnets val och rättighet då?!?

  Jag önskar barnets röst kunde få företräde istället. ”Snälla mamma utsätt inte mig för andningsproblem och andra allvarliga risker i onödan” ”Tänk lite på mig också och inte bara på dig själv mamma”…..

  Stackars barn att få växa upp med så självcentrerade mödrar!

 24. Jag kan ju tillägga att man faktiskt INTE har rätt att kräva kejsarsnitt , och det är extremt få som lyckas få igenom sina krav. Men det är tillräckligt många som sitter och ylar och tjatar och försöker. Det blir tidskrävande för läkarna men tack och lov ger de inte med sig. Men en attitydförändring måste till, skaffa inte barn om du inte är beredd att föda.

 25. Mia: Är inte detta lite fel forum? Tycker att det är LÄKARNA du borde gå på -de som godkänner att kvinnor kan ”tjura och tjata sig till” ett snitt utan i dina ögon medicinska orsaker. Utan läkares godkännande -inget snitt.

  Tycker att det är fruktansvärt att en barnmorska (om du nu är det) skriver på detta sätt, jag hade bytt direkt om du var min BM. Som TUR är har jag en stöttande BM som hjälper mig igenom min förlossningsräddsla (efter en katastrofförlossning sist, men ingen rätt eller vilja till snitt nu med nr 2) genom samtal, information och stöd! Det är väl 1000 gånger viktigare ÄN att hacka på folk som redan är förlossningsrädda, kom med konkreta förslag till HUR man kommer förbi denna räddsla istället!

  Cecilia:
  Tycker att det är uNDERBART att se dig så pigg så snart efter förlossningen, det ger mig energi och även energi att föröska hantera 3 dagar deppen som för mig blev 3 månaders depp med nr 1 & hitta styrka och motivation till att ta mig ut lika fort som dig! Önskar mig även en lika snabb och drömlik förlossning som du fick med Rio. var beställer man den? 😉

 26. Hej cecilia, hoppas att du inte tar åt dig av alla avudsjuka idiotiska kommentarer du får!
  Det är nåt väldigt fel i världen vi lever i.. Folk kan tydligen inte glädjas åt andras framgång och lycka!!

  En stor superkram får du från mig!!

 27. Fantastiskt vad många experter det alltid finns som vet hur det är med snitt. Ta reda på fakta först och se då till att undersökningarna är på p l a n e r a d e snitt. Statistiken ser helt annorlunda ut om man tar med akut- urakut -katastrofsnitten(tyvärr så är det väldigt svårt att leta fram denna information då det gjorts få undersökningar på detta men det finns en hel del på engelska). Så om ni lyckas med det och jämför det med vaginala så ser ni att mammor drabbas faktist av färre komplikationer. Snitt vill man ju inte gärna göra eftersom det är mkt mer kostsamt- och det kan man ju absolut förstå..Men fakta är fakta. Jag är varken för eller emot kejsarsnitt men har sååå svårt när folk inte håller sig till riktiga fakta. Men denna diskussion kommer alltid vara lika hetsig, tyvärr. Sedan känns det obehagligt att vi tjejer är så dumma mot varandra i sådana här situationer..

 28. Skriv din kommentar här!
  För att lugna alla där ute, Mia är inte barnmorska, det märker man efter ett tag när man läst alla hennes kommentarer. Men hon önskar nog att hon vore…
  Cecilia, jag är avundsjuk, vi var beräknade för förlossning ungefär samtidigt och här vaggar jag fortfarande omkring, oerhört höggravid:-)

 29. Skriv din kommentar här!
  Hej Cecilila!
  Ett stort grattis till er nya familjemedlem!
  åå hh man blir¨så sugen! Kanonsnygg vagn!

  Jag tycker inte att jag drabbades av någon downdag på samma sätt med barn nr2.
  Men omställningen var stor tycker jag fr barn nr1 till nr 2.
  Min äldsta Ebba var 3,5 år när yngsta Ester föddes. Så även om en 3,5 åring kan fixa mycket själv så har de så klart stora behov. Och evigt hämtande och lämnade på förskola!
  Så njut och sköt om er alla 4!Tack för en härlig blogg!
  Du ser alltid så fräsch ut!

  Kram
  Jenny

 30. jag tycker Mia har rätt. Kejsarsnitt ska inte missbrukas för det är för farligt för barnet. Förstår om det är jobbigt för läkare och barnmorsker med alla som tror de har rättighet och är envis.

 31. Hej Cecilia!
  Grattis till det nya tillskottet i familjen 🙂 och tack för en underbar blogg. Jag har speciellt uppskattat dina inlägg under graviditeten eftersom jag själv är gravid nu för första gången. Det är så mycket nytt och konstigt och med kläder och grejer och allt så det har varit extra kul att kunna känna igen sig lite grann i vad du skrivit 🙂
  På tal om grejer som ska införskaffas, jag ser att du knuffar runt på en stokke xplory, den ligger nämligen högst på min lista över tänkbara barnvagnar så jag undrade bara var du har köpt den? Jag har bara lyckats hitta den på nätet nämligen och jag känner att jag skulle gärna känna på den lite innan jag köper den 🙂
  Tack!
  //Natasha

 32. Hade tänkt strunta i att skriva ett inlägg här men jag pallar inte att läsa om dessa ”experter” som kommer med helt felaktiga argument/ fakta i deras ögon. Först och främst se till att skaffa fram adekvat fakta. Det kan vara svårt att hitta men det finns en del på engelska…och här kommer det knepiga; se till att undersökningen är gjord på p l a n e r a d e snitt. De allra flesta undersökningarna är gjorda med akut, urakut och katastrofsnitten inräknade och detta ger ju en helt felaktig bild på planerade som ni säkert förstår- och planerad snitt är faktist det säkraste för barnen, jag vet det är riktigt jobbigt att höra för vissa. Det finns även en svensk undersökning där man jmf kvinnor som förlösts med planerade snitt mot dem som fött vaginalt och såg att dem(snittade) drabbats av färre komplikationer… Jag är för både kejsarsnitt och vaginalt men jag orkar verkligen inte med dessa påhittade skräckhistorier. Jag vill ha fakta. Sedan är det ju inget man gärna går ut med eftersom det är en kostsam historia det här med ks- vaginalt är ju ”billigare” av förklariga skäl och visst är det knepigt med den frågan, absolut…Sist vill jag tillägga att snälla tjejer var inte dumma mot varandra i denna känsliga fråga, det är så trist. Vi ska stötta varandra…

 33. Jag tänkte fråga något som inte alls har med barn att göra; var har du köpt dina fantastiskt fina skor?

  Stort grattis till dig och din fina familj!

 34. Daniella – Ingen speciell Sanna alls. Jag bara läste din blogg för längesen och tyckte den var väldigt intressant då jag själv har en liten son.

 35. Mia, jag förstår verkligen att du inte vågar skylta med vem du är. Antingen är du inte barnmorska eller så är du rädd för att få sparken (för som du ångar på så begår du tjänstefel). Jag är barnmorska och tar mitt arbete på allvar och människor med din attityd ska inte arbeta med människor över huvud taget. Gud vet vad för andra ”frågor” du anser dig vara domare över. Jobbar du på att bli Sveriges första diktator kanske?. Jag spår dig hur som haver en mycket mörk framtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *