Vad har man i den här då?

B90A3255Har baxat över några favoritprylar i handbagaget från vårt förråd i Sverige, nu när nya huset ska inredas och det känns viktigt att det här stället blir ett hem och inte bara någonstans att bo. Vissa saker gillar man ju liksom bara så där instinktivt, och så var det med den här krukan av Lisa Larsson som jag hittade och köpte på en loppis på Österlen för några år sedan. Men eftersom jag är fullkomligt handikappad när det gäller växter har jag aldrig riktigt lyckats hitta någon blomma som känns rätt i den. Har provat ormbunkar och andra spretiga växter, men det blir liksom för frisyrigt. Och någon humorkruka vill jag inte göra av den, utan hellre något smakfullt. Så nu frågar jag er: Vad skulle ni planterat i den här krukan? Och hur skulle ni placera den? Den kan stå ljust, men får absolut inte kräva för mycket komplicerad skötsel (och då snackar vi typ vattning en gång i veckan, det är ungefär max för vad jag klarar av) – ni vet ju att jag aldrig får så bra råd som när jag frågar er, så jag hoppas ni inte tar illa upp om jag ber er dela med er av tips i denna lilla fråga.

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Therese M
  Therese M

  Jag skulle planetera någon slags Succulent, de är superfina och kräver minimalt med skötsel.

 2. Profilbild för Lotta
  Lotta

  Jag som trodde att det var en skål och tänkte – när jag läste rubriken – tja, kanske vindruvsklasar..? 🙂 Kan tyvärr inte ett smack om växter. Annars tycker jag den är rätt cool som den är, utan något i!

 3. Profilbild för Kristina
  Kristina

  Blir den inte komisk vilken växt eller blomma du än har i? Gör den sig inte bäst som den är?

 4. Profilbild för Sofia
  Sofia

  Jättefin kruka! Jag skulle välja någonslags suckulent om den ska stå ljust annars kanske murgröna eller Plättar i luften.

 5. Profilbild för Helen
  Helen

  Hej! Någon succulent eller en fin kaktus. Kaktusar är visst supertrendigt. De med typ platta blad, som ser ut som öron, är fina.

 6. Profilbild för caroline
  caroline

  skulle stoppa dit en aloe vera, behövs vattnas ca 1/mån men klarar sig säkert ett 1/2 år utan om man skulle glömma av det. Fina o användbara är de också. Bara att bryta av ett blad o trycka ur saften på småsår:)

 7. Profilbild för Marie

  En frodig murgröna skulle jag ta, inget som står rakt upp utan mer följsamt ner på de obefintliga axlarna skulle jag välja 🙂

 8. Profilbild för sosod
  sosod

  På 80-talet hade min mamma alltid blomman ’hemtrevnad’ i dessa krukor. Ser verkligen ut som en liten tant då!

 9. Profilbild för Sophie
  Sophie

  Skulle ha godis fran Sockerbit! Har ju oppnat i LA nu.

 10. Profilbild för Oslojenta
  Oslojenta

  Krukan är designad med tanke på graciösa Hemtrevnad (Husfred). Annat vore otänkbart… 70/80-tals-trevligt.

 11. Profilbild för Eva
  Eva

  Håller med om att den är fin som den är och att det blir en komisk effekt vilken växt du än skulle välja. Men jag tycker hemtrevnad är en fin växt att ha i denna typen av kruka.

 12. Profilbild för MC
  MC

  I stämmer om Hemtrevnad.
  Annars hjärtan på tråd.

  Jättefin!

 13. Profilbild för sara

  skrattar redan nu åt det gröna afro-burret från hemtrevnad på den. men det är den som är tänkt till, som alla redan sagt..

  jag tror dock att murgröna skulle göra sig bättre, bli lite större svall.
  och just angående växter – mitt tips är att lyfta krukan innan (innerkrukan dvs) för att känna om den är torr eller inte. inte peta överst på jorden – det säger ingenting..

  lycka till!

 14. Profilbild för Anna
  Anna

  Tror en orkidée skulle passa utmärkt i den krukan. Är tåliga, vattnas lite varannan vecka men behöver rätt mycket sol. Ikeas är grymma, mina blommar flera gånger om året och då glömmer jag vattna dem rätt ofta ändå

 15. Profilbild för Frida
  Frida

  Jag skulle nog inte ha en blomma i den, tycker den är snygg som den är att ha på ett bord lr fönster. Om de nu är så att du vill ha något i så satsa på nötter/ godis.. Lova att återkomma med hur ditt beslut blev ok?!

 16. Profilbild för nathalie
  nathalie

  jag kan ingenting om växter och dödar allt som inte är garderobsblommor men rent stilmässigt skulle jag nog (om jag skulle plantera något alls) plantera en enkel, stilren blomma i stil med en rosa orkidé. Något som har en lång stjälk och en enstaka vacker blomma i någon vacker färg. Något murrigt, bladigt och trassligt skulle efterlikna hår alldeles för mycket för min smak. Inte heller skulle jag vilja äta någonting ur ett huvud men det är bara jag förstås 🙂

 17. Profilbild för Maria
  Maria

  Saintpaulia.

 18. Profilbild för Alice
  Alice

  Jag hade haft snacks eller flygande plättar. Som någon annan skrev, inget som går på höjden utan mer breder ut sig och hänger över lite.

 19. Profilbild för BB
  BB

  Kanske fylla med snäckor ni hittat på stranden? Fint huvud att samla fina minnen i.

 20. Profilbild för R
  R

  Varför ha den om du inte vet vad ska ha den till?

  1. Profilbild för Cecilia Blankens

   Därför att jag tycker att den är vacker. Och jag vet vad jag ska ha den till, bara inte exakt hur och på bästa sätt.

 21. Profilbild för Cecilia Blankens

  Tack för alla tips hörrni!

  1. Profilbild för andrea
   andrea

   jag röstar på murgröna!

 22. Profilbild för Malin
  Malin

  Julkaktus!

 23. Profilbild för Ida K
  Ida K

  Vandrande jude/judinna (vet inte om den har ett annat namn) är sjukt tacksam och i princip omöjlig att misslyckas med. Den växer som ogräs och när den blir för mycket knipsar man av ändarna på kvistarna och sätter dem i nya krukan, och slänger resten. Bildgoogla!

 24. Profilbild för Sara
  Sara

  Som några redan har nämnt tycker jag att du kan ha saker i den som du byter ut då och då efter säsong. På våra fönsterbrädor har vi stora Orreforsskålar där vi lagt vackra stenar och snäckor från olika stränder runt om i världen som vi besökt.
  Du kan också fylla den med t ex kottar, kastanjer, rosenblad (innan de torkar ut helt), glaskulor och stenkulor, en klassisk Twistpåse eller annat ”fingodis”.

 25. Profilbild för Sara
  Sara

  Mistelkaktus!

 26. Profilbild för Marie
  Marie

  Jag tycker en dvärgkowhai (Sophora prostrata), googla. Snyggast och mest stilrena 😉

 27. Profilbild för Louise
  Louise

  En aloe barbadensis! Bra att ha hemma också. Om man bränner sig eller har någon envis finne kan man bryta av en bit, klämma ur saften och stryka på. 🙂

 28. Profilbild för Paulina
  Paulina

  Haha, jag tänkte också hemtrevnad – skulle verkligen bli en flott kalufs till det där ansiktet. Men hemtrevnad är ganska svårskött och får bla. aldrig torka ut 🙁

 29. Profilbild för Madde
  Madde

  Jag tycker att du ska försöka att inte tänka för mycket på att det ev ser ut som en frisyr. Det är klart att det är meningen att växten ska bli som hår eller en hatt, men köp något som du gillar och vill ha – inte något som passar huvudet – tror faktiskt det mesta funkar i den krukan!

 30. Profilbild för josefin
  josefin

  En karlbergia (fetbladig växt som får ganska långa grenar som hänger ner över kanten) Snyggt lättskött kan stå lite var som helst men behöver lite dagsljus. Dvärgkawai som någon föreslagit är jättefin men svår. Eller vilken kaktus som helst.

 31. Profilbild för Amanda
  Amanda

  Jag hade nog haft den i köket med basilika i. Då ser man den varje dag när man fixar käk, så man kan vattna den, samt att man ser den och kan njuta av den också!

 32. Profilbild för Tina
  Tina

  Plättar i luften! Fin växt och gulligt namn 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *