Våra barns bästa ord

Hudens försvarssalva?

Ibland – nej, ofta – är det ju så att barn i sin språkutveckling hittar på nya geniala ord eller omarbetar redan existerande ord eller uttryck till nya varianter som ofta är bättre eller åtminstone charmigare än originalet. Jag älskar till exempel lilla Alice Jihdes underbara hopkok;Ävenflykt”. En blandning mellan äventyr och utflykt. Det är ju precis så det känns och ska kännas ju. När man ska ut på något spännande uppdrag. Plocka kottar i skogen eller så; en ävenflykt.

När Bonnie fyllde år önskade hon sig en ”Brummare”. När jag inte fattade vad hon menade förtydligade hon; ”ja, en sån där brum-tandborste”. Aha. Eltandborste. Fast brum-tandborste eller brummare låter ju ungefär tusen gånger härligare. Så hemma hos oss heter det förstås inget annat än just så efter detta.

Precis som att vi i min familj fortfarande kallar den där lilla gröna salvburken som brukade finnas (finns?) på apoteken för Hudens försvarssalva. En felsägning jag introducerade och höll fast vid tills jag blev.. eh, konstigt gammal och det äntligen gick in att det hette Försvarets hudsalva och inget annat. Fast på ett sätt förstår jag mig. Hudens försvarssalva låter faktiskt mer logiskt.

Så. Nu undrar jag: vilka är era barns bästa nypåhittade eller omarbetade ord (och ni som inte har kottar kanske har minnen från er egen barndom att dela med er av)? Berätta! Jag sätter ihop alltihop till vad som kanske kommer bli världens smartaste ordlista. Kör!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Carina
  Carina

  När min äldsta dotter var liten blev hon ibland otålig på att inte få ha full koll på tv-kontrollerna, hon blev väldigt olycklig om hon inte fick se sitt favoritprogram. Ibland kunde hon därför säga högt och tydligt; ”tryck en knapp!!” dvs byt kanal med fjärrkontrollen. Ännu idag (och nu har samma dotter flyttat hemifrån..) kallas fjärrkontrolen för ”tryckenknappen” :o)

 2. Profilbild för Anna
  Anna

  Så gulligt med egenpåhittade ord!
  Ett ord som min lillebror sa är paleverstej, alltså en omgörning av leverpastej! Min kompis hade en annan variant på samma ord, nämligen staleverpaj!

 3. Profilbild för Eva Jansson
  Eva Jansson

  Skriv din kommentar här!Min dotter sa obeskön när något inte satt som det skulle vilket förstås betyder obekväm 🙂

 4. Profilbild för Anna
  Anna

  När min dotter som nu är 4 år var 1 1/2 så började hon använda ”foppatofflor” när det blev sommar, och av någon konstig anledning fick hon det till att heta dosdådoll. Idag skrattar hon mycket åt saker som hon sa när hon var liten och undrar ofta vad hon sa till olika saker.

 5. Profilbild för Lotta
  Lotta

  Pastaroner! En mix av makaroner och pasta. Skönt uttryck tycker jag.

 6. Profilbild för Camilla

  Har inga egna barn ännu, men min bror (idag 20 år) bad ett tag väldigt frekvent om skalglass. Tog ett tag innna vi listade ut den – men helt logiskt ville han ha glass i strut ( skal på glassen.. )
  Han tyckte också mycket om svängare . Ja man använder ju bil atten till att svänga.. svängare. Än idag brukar ja fråga han om han vill ha skalgalss elelr bägare.. men han uppsklattar de inte lika mycket längre;)

 7. Profilbild för Netti
  Netti

  Klacka = gå i klackskor enligt mina systerdöttrar 🙂

 8. Profilbild för Hanna Finnström
  Hanna Finnström

  När min Lova var liten lånade hon en gång olovandes ett rött läppstift. Hon kom ut röd runt truten och sa med stolt min: ” kolla mamma, läppsylt”.

  En fullt logisk tanke när man hört mig prata om lypsyl och detta dessutom var rött som sylt.

 9. Profilbild för Pernilla

  Min flicka Moa sa Tjuvhus till fängelse när hon var liten…

 10. Profilbild för Karin H
  Karin H

  Dottern introducerade ”hårddjur”, till skillnad då från mjukisdjur förstås. Alltså mindre (får-plats-i-handen-stora), hårda djur typ bondgårdsdjur, om ni är med på vad jag menar?

  Hon lanserade även ”plattkorv”, alltså inte rund vanlig korv utan plattkorv är förstås stekta falukorvsskivor. 🙂

  Och klassikern” tjockfilm”/”smalfilm”: Vhs (eftersom vi fortfarande har en sån apparat som tröskar på med mina gamla disney-filmer) vs. dvd.

 11. Profilbild för Petra
  Petra

  Min son kallar Måns Zelmerlöv för ”månsterlöv” 🙂

 12. Profilbild för Aggie
  Aggie

  Tummätare! Betyder tumstock så klart. Men vad är en stock? Vår två åriga, snickargalne son visste ju att man mäter med den. Så mycket mer logiskt mer tummätare!

 13. Profilbild för Kattis
  Kattis

  Kolsyratvatten= pruttvatten.
  Iallafall enligt Felicia 3år som tycker att Soda Streamer låter som om den pruttar när man gör iordning vatten i den.
  Pruttvatten är ett väl myntat ord här hemma och det fick vi bevis på när vi var ute på finkrogen Esperanto och jag beställer in just pruttvatten till vinet!

 14. Profilbild för Anna

  Min syster sa Smyga och det är samlingsnamnet för flugor, myggor och andra flygande krypa som smyger på en.

 15. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Min brorsdotter har ändrat lite på ordet och har därför på sig värmbenare på vintern! Varför säga benvärmare när det egna ordet passar bättre? 🙂

 16. Profilbild för Therese
  Therese

  Min svägerskas son på 3 år skulle berätta att hade ont i halsen till sin pappa.

  – pappa, jag har ett slagverk i halsen

 17. Profilbild för Missan
  Missan

  Anaconda = Pannacotta
  Mampa = När hon ropar på både mamma och pappa och det inte spelar så stor roll vem av oss som kommer
  Mys = Badrock. Hon säger att hon ”myser” när hon fryser, och det gör man ju när man kommer ur badet. 🙂
  Benhåv = BH
  Pommesfritteshuset = McDonald´s
  Korvhuset = IKEA
  Förut igen = Ytterligare än gång

 18. Profilbild för AnneLie
  AnneLie

  Vår lilla tjej som snart fyller två är mycket förtjust i att snyta sig och därefter slänga pappret i en ”pappa-korv”, dvs en ihopsättning av två för henne kända ord till ett nytt ord, alltså papperskorg. Vi ler stort varenda gång hon säger det…

 19. Profilbild för Therese
  Therese

  Min son önskar alltid ’efterfrukt’ efter maten. Ett underbart hopkok av efterrätt och frukt.

 20. Profilbild för Anna
  Anna

  Jag jobbar på fritids och får höra många roliga kommentarer. En pojke på 6 år berättade att hans mamma var på Korsfärd! Det var Kryssning han menade. Kors eller kryss, spela roll, det är väl samma sak:)

 21. Profilbild för cookie
  cookie

  Handburgare

 22. Profilbild för Helena
  Helena

  Min dotter Vera (snart 3 år) kör följande felsägningar:
  – ”Flyga” och med detta menar hon en fluga. Och det är ju logiskt eftersom flugan flyger!
  – Tacksågod! Och med det menas varsågod! Hon helgarderar sig – inte enkelt att hålla reda på alla artighetsfraser!
  Charmigt med felsägningar:-)!

 23. Profilbild för Ida
  Ida

  Härligt! Här används/användes mackme (macka med), flytare (simpuffar) och kärlekstårta (prinsesstårta).

 24. Profilbild för Theresa
  Theresa

  Min 3-åring tittade på mina bröst en morgon och frågade varför jag inte hade några bröstkalsonger på mig.

 25. Profilbild för Hanna
  Hanna

  ”Försäkta mig” sa min son när han var liten, dvs en ihopsättning av förlåt och ursäkta ! Lika bra att gardera sig tyckte han väl 🙂

 26. Profilbild för Josephine
  Josephine

  När jag var en lite knotte så kunde jag skrika högt och ljudligt: Koko! koko! Efter en stunds tänkande av mamma o pappa kom dom fram till att de var min farfar jag ropade på.

 27. Profilbild för Linda
  Linda

  ”Frostat gräs” kallar min dotter det när det är kallt ute och man ser rimfrosten i gräset. Och numera även jag.

 28. Profilbild för Linnea
  Linnea

  Min lillasyster (född 1994) var fortfarande liten när internet introducerades i hemmet. När hemma-modemet knatade på som bäst blev hon frustrerad på vårt ”tunnband” som var så trögt – motsatsen till bredband som de hade på pappas jobb menade hon då

 29. Profilbild för sofie
  sofie

  min wilma hittade på ett eget ord när hon var strax över ett år och skulle byta blöja. BYLA! så himla bra, det sa vi jämt och även till lillebror nu.

 30. Profilbild för Matilda
  Matilda

  Kul ide! När jag var sisådär 6-7 år sa jag ”han/hon är emot” om vuxna jag inte gillade.

 31. Profilbild för Anna
  Anna

  Vilken kul idé! Här kommer några från egna och vänners barn: familjsås (vaniljsås) korv frites (korv och pommes frites) staket! (när man ber barnen bita ihop och visa tänderna så man kan borsta framsidan på dem, ”ska jag göra som ett staket mamma?”), snabbskor (träskor, går snabbt att ta på).
  Ha det gott!

 32. Profilbild för victoria
  victoria

  När jag var liten kallade jag mina simkuddar , sådana man har på armarna, för just ”armar”. Ett uttryck som hängt med och som hela familjen kört med, nu även på min 4 årige brorson 🙂

 33. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Vår tvåårings bästa ord är helt klart kärlingar. Om man är kära i varandra så är man (såklart) kärlingar. Mamma och pappa är kärlingar och Clara och Ebba (lillasyster) är också kärlingar 🙂.
  Seftis är också, blandning på saft och festis!

 34. Profilbild för Tove /Det Goda Livet

  Jaaa…min son har något sådant där som han säger hela tiden…men bara för att jag började tänka på det fick jag hjärnsläpp och kan inte minnas vad det var.

  Här kommer en möjlighet till uppdatering av ditt ”scampi-samvete” sp länge: http://regnavdagar.blogspot.com/2011/11/om-du-fick-kopa-bara-tre-saker.html

  Håll till godo!

 35. Profilbild för EmmaK
  EmmaK

  När jag var liten hittade jag på ordet Frott! Ni vet sånt där som samlas mellan tårna när man haft frottéstrumpor på sig.

  Min nästan treåring säger Rullhopad om runda eller rullade grejer.
  Kapiki – Paprika
  Glagasögon – solglasögon/glasögon

 36. Profilbild för Anna
  Anna

  När min 3-åring vill spela spel på I-paden frågar hon om hon får låna ’den stora telefonen’. Grymt logiskt!!!

 37. Profilbild för Elin C
  Elin C

  Min son kallade hälen för fothakan…

 38. Profilbild för Elin
  Elin

  Jag hade på mej en tröja jag ärvt, som blivit modern igen, då säger min då 5åriga lillebror att den är modangnad.

 39. Profilbild för Johanna
  Johanna

  Jag sa ”kicklanönön” till motorcykel när jag var liten, för det var ju så den lät när man satte igång den

 40. Profilbild för Elin C
  Elin C

  Det är ju så roligt det här! Jag fnissar ganska mycket och hoppas på att du tar det ett snäpp till Cecilia, barns förmåga att göra bort vuxna..
  Herregud, jag delar med mig eftersom jag inte kan hålla mig här.. På en middag med ett tiotal vuxna och lika många barn säger plötsligt femåringen i värdfamiljen: – Mamma har jättemycket hår i rumpan, visa mamma, visa!
  Ridå.

 41. Profilbild för Katja
  Katja

  Diddelidia var namnet för tupp då min bror var liten 🙂

 42. Profilbild för Jenny
  Jenny

  Jag sa att ”hålltag” i ställe för handtag och ”toppryckare” i ställe för korssten när jag var yngre..

 43. Profilbild för Sandra
  Sandra

  Min treåriga dotter vill hemskt gärna gå ambulansgång på trottoarkanterna på väg hem från förskolan, alltså balansgång:-) Tycker att det är så gulligt, vissa felsägningar vill man liksom inte att de ska lära sig att säga på riktigt sen:-)

 44. Profilbild för Karin

  Min dotter säger Tommika en förkortning på Tommy och Annika. Har gjort det sedan hon var jätteliten 🙂

 45. Profilbild för C
  C

  Pangkakor

 46. Profilbild för Amanda
  Amanda

  Min lillebror idag 20 år kallade vinbär för ”drag-bär”, när man la vinbärsklasen i en glugg av tappade tänder och drog.
  Min kusin kallade nagellack för ”fingernackel”.

  Och till sist om hudsalvan, min kompis kallar det för ”hudens armé salva”.

 47. Profilbild för Nora
  Nora

  Jag sa ”flygväninna” när jag var liten, de är ju som en kompis, fast på flyget!

 48. Profilbild för Lotta
  Lotta

  Några ord från min sons ordförråd:
  ”En mät” – en linjal, måttband, tumstock eller något annat man kan mäta saker med.
  ”Nytti-soppa” – nyponsoppa (som han fått veta ska vara nyttigt!)
  ”Pamma” – pappa och/eller mamma, istället för att ropa på mamma och/eller pappa. Spelar just ingen roll vem som kommer!

 49. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Jag gillar ordspråket ”nu trillade paljetten ner”. Lite mer glamour i vardagen är alltid bra. En vän till mig sa det, sedan tog jag med det till min arbetsplats och där använder vi det fortfarande. Utomstående tror nog att man är lite konstig som säger fel men det är det värt.

 50. Profilbild för Jessika Möller

  För två år sedan fick vi veta att vår dotter har epilepsi. Hennes anfall är inte så starka, utan handlar mer om att hon försvinner (”dagdrömmer”) i ett par sekunder.

  Min dotter, då nästan 8 år döpte sina anfall till: Fritt fall.

  Något av det finaste jag har hört och det beskriver ganska bra hennes bild utav dom, eller hur?

  (p.s hon äter medicin nu och har inga problem utav sitt ”fritt fall”)

 51. Profilbild för Lina
  Lina

  Min 3-åriga dotter är en riktig ordskapare. När hon är rädd för något läskigt, är hon ”läskrädd ” – helt logiskt, det heter ju mörkrädd liksom. En dag såg hon en fjäder på marken men visste inte vad det het:. ”Mamma, titta ett fågellöv!”
  Tack för en bra blogg, förresten!

 52. Profilbild för Elisabeth
  Elisabeth

  Vi måste ha åkt bil en del när vi var små eftersom min syster uppfann flera bilrelaterade ord. Hon kallade hel och halvljus för långljus och kortljus. Rondell fick heta rundell

 53. Profilbild för Karro
  Karro

  Min äldsta kille säger i ”övergår” om i ”övermorgon”.Ett litet hopkok av ”förrgår” och ”övermorgon”. Han säger också ”sänk upp ljudet” när det kommer en bra låt på radion. Mellankillen frågar om lov och svarar sig själv efter maten: ”Tack för maten får jag gå från bordet ja det får jag”

 54. Profilbild för Carro
  Carro

  Min bror kallade lupiner för ”krulliga tulipaner” när han var liten.

 55. Profilbild för Tea
  Tea

  Min bror hade ett ord Ambalisen som betyder, ambulans, brandbilar och polisbil. Allt i ett 😉

 56. Profilbild för Anna L
  Anna L

  Min dotter sa när hon var liten och vaknade..
  -Kan jag få min morgonkropp (morgonrock!!)

 57. Profilbild för Rebecca
  Rebecca

  ”Väskfasthållare” – pakethållare.
  ”Streckrakare” – linjal
  Båda två helt logiska tycker jag 🙂

 58. Profilbild för Ida
  Ida

  Hattarell istället för kantarell och dom har ju en ”hatt” och långskidor – längdskidor.

 59. Profilbild för Ulle I
  Ulle I

  Min äldsta son kallade sin farmor för Galoj, varför vet vi fortfarande inte men roligt var dt när han ropade Galoj såfort vi åkte hem till farmor och farfar, tog även ett tag innan vi fatta att det vart farmor han mena =) Han hade även ett eget ord för dammsugare, men det går inte att härma..

 60. Profilbild för Sofia Berto
  Sofia Berto

  Min nu 5-åriga son sa länge : Tillafall, vilket är en sammansättning av till och med och iallafall. Låter bra tycker vi 🙂

 61. Profilbild för Pernilla
  Pernilla

  Min femåring sa till mig: ”mamma denna karamellen är så hård så att inte ens du med dina kaffetänder kan äta den.” ”Har jag kaffetänder?” ”Ja, jag har ju mjölktänder”

 62. Profilbild för Anna,gbg
  Anna,gbg

  Såg att någon annan också skrivit upp Mampa, det är sonens sätt att ropa på någon av oss (när han inte ritkigt kan bestämma vem som ska komma).

 63. Profilbild för Nina S
  Nina S

  Min väns dotter säger snartast och snartare när hon vill att något ska hända snart eller det är bråttom. Till exempel så sa hon förra veckan när det nalkades lördagsgodis : ”mamma nu får vi snartast åka till affären så att det blir något godis”.

 64. Profilbild för C
  C

  Under en bilfärd sitter min då 3 åriga dotter i bilen och säger att hon vill ha dricka. Vi har ingen utan säger att vi ska stanna senare så där som man gör…..efter ett tag höjer hon sin stämma – mamma, jag är dricknödig!!

 65. Profilbild för E
  E

  Min syster med down syndrom har haft och har fortfarande en massa roliga och fiffiga uttryck. Ösregn heter det ju så duggregn blir självklart lösregn.
  Mynt kallas för löspengar, det använder jag också 😉

 66. Profilbild för Sofie
  Sofie

  Min brorson på 5 år håller upp ”rocktecknet” med fingrarna (lillfinger och pekfinger upp, medan resten av fingrarna är böjda), men istället för att ropa ”Rock’n’roll!” så ropar han ”Morgonrock!” 🙂

 67. Profilbild för Karin
  Karin

  Min dotter döpte om busshållplatsen till ”Bussvänta” vilket jag tycker är ett superbra ord.

 68. Profilbild för Jenny
  Jenny

  Min tvååriga dotter säger haschpinne… vilket betyder glasspinne! Ishacka betyder fleecejacka. Tog ett tag innan jag förstod vad hon menade… =)

 69. Profilbild för jen
  jen

  köttbollar = köttbullar såklert!

 70. Profilbild för Emelie
  Emelie

  När jag var liten sa jag massmil till läppstift, ögonsol till glasögon och min lillasyster sa lall till mjölk. Alldeles självklart, så klart!

 71. Profilbild för Jessica B
  Jessica B

  Hemma hos oss heter det leverståhej. Tror det var min man som myntade det när han var liten. Och fjärrkontrollen heter ”makten” 🙂

 72. Profilbild för Marie Lundstedt
  Marie Lundstedt

  Hej!

  En av mina tjejer kallade CD-spelaren för ”musik-aren” när hon var runt 2 ½ år!!

 73. Profilbild för Ett paket med lack | Cecilia Blankens

  […] Bussvänta, krulliga tulipaner, nytti-soppa, korv frites, frostat gräs, bröstkalsonger, morgonkropp o… Och smarta! Fortsätt fylla på, jag skrattar på mig här hemma. […]

 74. Profilbild för Ia
  Ia

  Ammodem – diadem

 75. Profilbild för jenny m
  jenny m

  3åringen här hemma går chipsrunda ( tipsrunda),

  8åringen mytade frasen/tittlen ”annanmormor” & ”annanmorfar” om gammlemormor/morfar….
  det kom sig av att han undrade vem gammelmormor var, jo det var ju mammas mormor, och där blev det rörigt för honom, så han konstaterade helt enkelt ” en annan mormor”, och så blev det, skulle vi til gammelmormor så frågade han om det var ”annanmormor” vi skulle till…..
  det är nu det enda uttryck vi använder, de kallar sig själv för annanmormor & morfar, alla syskonbarnen kallar dom det…. ganska kärt & personligt tycker jag 🙂

 76. Profilbild för A
  A

  Min ”slicka” tyckte det var gott. (tunga)
  ”Pasta m elefanter på” (godis-snören)
  ”Krammare” (borste/kam)

 77. Profilbild för Tove
  Tove

  När min son var i 4års åldern myntade han ordet, knytåtare. Vilket helt solklart var snörena i midjan på hans byxor 😀

 78. Profilbild för Gabriella
  Gabriella

  Finns många underbara, när äldsta dottern en varm sommar ställde sig framför en fläkt sa hon ”jag ska kalla mig” helt logiskt ju!

  Det gulligaste tycker jag är när två åringen fick kolsyrad dricka och sa ”det glittrar i munnen”, klockrent 🙂

 79. Profilbild för Malin

  Bra idé! Jag är bonusmamma till Emilia. När hon har 5 år och vi satt och målade med tuschpennor så var de en penna som hade torkat. Då sa jag – Men du, denna var ju inge vidare!
  Vi förtsatte att måla och efter en stund hittar Emilia en riktigt bra tuschpenna och utbrister; -Men Malin, denna var ju mycket vidare!
  🙂 Så logiskt egentligen, inge vidare/vidare

 80. Profilbild för Anna
  Anna

  Kom ju på en till! När vår dotter var kanske 3 år satt hon i soffan med min man som hade sin laptop i knät. Dottern hade en barbielaptop, en hiskelig rosa sak som följt med en sån där barbietidning, i sitt knä och satt och låtsasskrev på det pyttelilla ”tangentbordet”. Sen kom det, mycket nöjt: Pappa, nu har jag skickat ett data-sms till dig!
  Hon var inte bekant med uttrycket e-mail men måste ha anat att det gick att kommunicera från en dator till en annan.

 81. Profilbild för Linda
  Linda

  Min lillasyster tyckte att hon var en blondin och jag en brundin 🙂 haha.

 82. Profilbild för cecilia
  cecilia

  När min flicka på 4 år tycker nägot är extra vackert, säger hon att det är ”fogastiskt”.

  När någon kroppsdel somnat så säger hon att det är smulor i kroppen.

  Farmor och mormor kallar hon för ”marmor”.

 83. Profilbild för Helena
  Helena

  Min son, 3,5 år, säger ”Hofflan” istället för ”Hoppsan” så det säger vi numera allihopa hemma 🙂 Och nyckelpiga har han på något märkligt sätt fått till ”Äppelpiga” och det låter ju hemskt mycket sötare!

  Jag lyckades läsa fel när jag var yngre och myntade ordet ”sandydder” istället för sanddyner. Jag trodde på fullt allvar att det fanns ett ord som hette så – jag föreställde mig ”vidder” av sand och det är ju inte helt fel! 🙂

 84. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Hej! Har fått höra nu när jag växt upp av mamma och pappa att jag alltid sa ”Brevlådaren” istället för brevbäraren när jag var liten.
  Och min lillasyster tittade bestämt på ”Mestodifellivalen” och inte Melodifestivalen. Kram

 85. Profilbild för Erica
  Erica

  När vi var små hade vi många roliga ord, dock är de väldigt logiska nu i efterhand kan jag tycka =)

  Handbangare = hammare (Man håller den i handen och det bangar)

  Sångpipa = Mikrofon (sjunger i en pipliknande sak)

 86. Profilbild för Andréa
  Andréa

  Jag säger än idag, men rättar mig själv när jag ser att de kollar lite konstigt på mig, ”falliatt”. Vilket självklart betyder ”utifall att”…
  Jag vet dock inte vart de kommer ifrån. Om de e från barndom eller om jag bara sa fel när jag var yngre och så har det bara hängt med. Men jag har sagt de så länge jag kan minnas… men kan minnas att till en början trodde jag verkligen att det hette så tills att någon inte förstod mig..

 87. Profilbild för Annika
  Annika

  minns att mina småsyskon sa springeskor om gympaskor och glassmacka om GB-sandwich

 88. Profilbild för Tina
  Tina

  Hapidejsmöjdås med durta! = pastejsmörgås med gurka 🙂

 89. Profilbild för Pillan
  Pillan

  Hugo 6 år kalla lår för tjockben – motsatsen till smalben – också rätt logiskt

 90. Profilbild för Anna
  Anna

  Min lilla 4-åriga son pratar om hjärnskapning, fläskkomplett och grattis i överskott.

 91. Profilbild för Anna L
  Anna L

  Min stora har haft ett par:
  Bummel=dimma
  gräla=gråta
  Bajse= Bamse (han älskade för övrigt bajse eeehh, förlåt, bamse när han var liten. Blev lite roligt ibland när han berättade om bajse för andra som inte visste vad han menade;)

 92. Profilbild för Helena
  Helena

  Hemma använder vi oss av ordet hållkyckling väldigt frekvent. Hållkyckling är kycklingklubbor eller liknande som man håller i handen när man äter dem.

 93. Profilbild för Susanne
  Susanne

  Min lilla dotter på 4-år säger alltid när hon inte minns att hon glömde ihåg det istället för att hon inte kommer ihåg 🙂

 94. Profilbild för Christine
  Christine

  Min dotter frågade ofta varför det var så dammigt ute när det var dimmigt !

 95. Profilbild för Johanna
  Johanna

  När jag var liten kallade jag alltid välling för lella och sen hade jag en fårskinnsfäll som gått sönder och en speciell liten bit var ”kille”, inte hela fällen utan bara just den biten 🙂

 96. Profilbild för Brommamor
  Brommamor

  När min 4-åring blir riktigt arg fräser han: Håll Festen!

 97. Profilbild för Mell
  Mell

  Jordgummi! Vet du vad det är enligt min då 4-åring? Det är de små gummigranulat som finns i en konstgräsfotbollsplan. Det är alltså ”jord” gjort på gummi, alltså Jordgummi!

 98. Profilbild för Lisa

  Min lillebror sa alltid ”likasamma” om allt som var likadant eller samma. Det använder nu hela familjen! Och ”långben” om shorts för att man såg mycket av benen och ”kortben” om långbyxor för att man INTE såg benen. Haha!

 99. Profilbild för Malin
  Malin

  Mina favoriter, levererade av en då 4-årig pojke:
  -Jag vill vara i lugn och fred!
  -Jag har glömt ihåg!

 100. Profilbild för lisa
  lisa

  Ja denna är väldigt specifik, men min barndomskompis, vars pappa var präst, trodde (väldigt) länge att det hette Prästbyrån och inte Pressbyrån. Vilket ju faktiskt låter mycket mer logiskt; ”Pressbyrån” vad är det liksom?

 101. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Insåg att jag själv (29 år) fortfarande säger ”småpengar” om mynt..

 102. Profilbild för Amanda
  Amanda

  Min 4 åring tittar ut genom fönstet på morgonen och säger.
  – Men mamma titta! Månen är vaken fortfarande fast det är ljusdag ute. Den ska ju bara vara vaken på mörkdagen.

 103. Profilbild för Helena
  Helena

  Älskar din blogg, TACK!
  Min lillebror hade några sköna uttryck, horr istället för korv, blunt för mjölk, keposch för ketchup, eckla för choklad.. Storebror sa binbinbär för vinbär och jag använde besmöra när jag ville ha hjälp att bre macka! 🙂

 104. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Min systerson kallar simpuffar för muskler! Himla bra ord tycker jag, det ser ju precis ut som två stora biceps!

 105. Profilbild för Maria
  Maria

  Titta pappa ett fågellöv!! Om en fågelfjäder som seglat ner på marken. Tyra (då kanske 3- nu 7 år och ännu klokare)

 106. Profilbild för Sofia
  Sofia

  Svampinjoner och prickig skinka! (Ist för champinjoner och prickig korv)

 107. Profilbild för alexandra
  alexandra

  Ögonglason

  Glasögon

 108. Profilbild för Jenny
  Jenny

  Bränslor = brännässlor
  Ont i håret = huvudvärk
  Spik i foten = när foten domnat bort

 109. Profilbild för Åsa Tedbrant
  Åsa Tedbrant

  Skriv din kommentar här!
  Min dotter sa slögon om solglasögon och brevlådare om brevbäraren. Praktiska ord som vi fortfarande använder 20 år senare =).

 110. Profilbild för Hår i rumpan och en JÄTTESTOR snopp | Cecilia Blankens

  […] Under tiden kan vi väl passa på att garva ihjäl oss åt den här kommentaren som jag hittade under det här inlägget: […]

 111. Profilbild för Pernilla
  Pernilla

  Mitt favvo-ord är ”övervånad”.

  (Kombo av överraskad och förvånad för den som ej listade ut det:-)

 112. Profilbild för M.Q
  M.Q

  ”Köpingen” sa sonen när vi skulle till affären vid 2 års ålder. Vi säger det fortfarande 6 år senare! Helt logiskt ju!

 113. Profilbild för eva
  eva

  pasterleverstej = leverpastej
  laftepemej= leverpastej
  underaxel= armbåge
  brumbrum=eltandborsten

 114. Profilbild för Ulle I
  Ulle I

  Igår prata min son väldigt mycket om när han fick feberkramp och fick åka till sjukhuset i en ambulans (han kommer inte iåg något om detta men vi pratar ofta om det), han sa att han ville åka tillbaka till sjukhuset och hälsa på sjukmästaren = doktorn. Gulligt!!

 115. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Min lillebror klargjorde när han var 4-5 år att han inte tänker gå på nån ”doping”. Han ville alltså inte gå på ett dop, haha.

 116. Profilbild för jennie bovin
  jennie bovin

  Min två-åring kommer ofta med föslaget att vi ska leka ” kom och gömma”= kurragömma:)

 117. Profilbild för Camilla
  Camilla

  När jag var liten kallade vi välling pling eftersom micron lät så när vällingen var klar. Och pinsamt länge (typ inte tonåring-längre-länge) trodde jag att stolvärmaren i bilen kallades rumpvärmare eftersom mamma alltid sagt det.

 118. Profilbild för Smillamamman
  Smillamamman

  Blondhåring om en person med ljust hår
  Överpå – ovanpå
  Dammigt- dimmigt
  Luffigt- Hår som är rufsigt/fluffigt

  En pinsam sak som hände var när min 4-åriga dotter fick syn på en dvärg. Då pekade hon och ropade- Mamma titta! VARGEN!

 119. Profilbild för Anna

  Min lillebror sa snurrhus om väderkvarnar. Mycket logiskt och det säger vi fortfarande 20 år senare.

 120. Profilbild för Madeleine
  Madeleine

  Min dotter, 3 år, sa: ”Mamma, jag vill skära osten, jag är ostchaufför.”

 121. Profilbild för H.
  H.

  Spikare- hammare, höron – öron, och mycket (pinsamt) länge trodde jag på riktigt att ällskap var ett ord; sällskap av ngn man älskar..

 122. Profilbild för Kajsa
  Kajsa

  Trodde själv långt upp i tonåren att det hette STRUMRESTEN och MAJSKORVAR.. rätt logiskt ändå hävdar jag till mitt försvar! 🙂

 123. Profilbild för Sara
  Sara

  Min stora sa när hon blev sur och arg, typ 4 år: Mamma ta bort dig! iställer för gå bort, helt logiskt och rätt smart.
  Min lilla pratar om hängöron (örhängen) och han har glömt ihåg det när han har glömt bort saker.

 124. Profilbild för Maria
  Maria

  Min pojke är 2,5 och frågar om någon vill komma och ”dupla” med honom, dvs leka med Duplo. Inte så tokigt att ha hittat på ett nytt verb. 🙂 Att leka tafatt (visst heter den så i Sverige?) är ”ta mig”-leken.

 125. Profilbild för Anna
  Anna

  Min dotter säger kanalaren om fjärrkontrollen, kammare om borste och sparkcykla i stället för att köra sparcykel. Ja, vad gör man liksom, cyklar eller kör eller åker sparkcykel? Inte konstigt det behövs lite nya ord 🙂

 126. Profilbild för Mimmi B
  Mimmi B

  Min 3-åring som ääääälskar att prata svarade:
  Jag är tittnödig! när jag frågade om han var kissnödig. Han var inte kissnödig utan helt enkelt sugen på att titta på TV. Tittnödig. Hur logiskt som helst. Andra saker han sagt är lega=bygga med lego, tårtaglass=glasstårta, stopp och baddelägg=stopp och belägg

 127. Profilbild för Barn säger roliga saker | Style by Oliver

  […] skrattar så jag gråter när jag läser Cecilia Blankens blogg. I tisdags skrev hon om barns roliga ord och därefter strömmade en drös med kommentarer från […]

 128. Profilbild för Elin
  Elin

  Min lillasyster på fem år har kommit på ett mycket bra ord, Fundé! Alltså en blandning mellan en fundering och en idé 🙂

 129. Profilbild för Louise B
  Louise B

  Här har hemma säger vi pysvatten till mineralvatten. Kanske inte så originellt men det är inte alla som förstår när vi säger pysvatten.

 130. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Jag använder fortfarande uttrycket nysnödig för den killande känslan i näsan när man bara vill nysa.

  En annan gullig grej är när min bror 3 år åkte förbi ett pappersbruk och pappa sa – I den här fabriken gör man papper. Brorsan satt tyst en stund innan han frågade -Var gör man mammor då? 🙂

 131. Profilbild för Mellan
  Mellan

  Oj så roligt det är att läsa alla roliga ord! Barn är ju för roliga!

  När jag var lite sa jag ord som Kepuch (ketchup), bananajs (banan), rakaroner (makaroner) och även nisslor (en blandning mellan nässlor och tistlar då jag inte visste vilken som var vad). Jag sa även att jag hade ”förstämt” det. (bestämt) haha.

  Min äldsta lillebror ropade ”varstock” när han ville bli torkad på toaletten, ingen vet vad han fått det ifrån men jag fick förklara för fröknarna vad han menade 😉
  Han sa även ”diskkon” till diskhon….

  Min lillebror sa massa roligt men t ex Bajs till Bamse… ni kan ju tänka er ”Heja bajs, heja bajs!”….
  Han sa även att det var så dammigt ute när det var dimmigt.

  Min kusin hade lite svårt för att säga ägg. Så det blev äggoggo… kan inte riktigt se hur det blev lättare 😉

  Dessa ord används flitigt hemma (inte Bajs förstås.. det utvecklades även senare till Basche)

 132. Profilbild för Jenny
  Jenny

  Vår dotter döpte om alla lypsyl, läppglans och läppstift ( som hon förövrigt samlat på sedan hon var 2 år till ”läpps”
  Smidigt och lätt att säga!

 133. Profilbild för Jessica
  Jessica

  Kommer på några…

  Fotmadrass = iläggssula till en sko
  Drapåskorning = skohorn
  Långkorv och plattkorv = hotdogs resp. falukorv

 134. Profilbild för emme

  Jag sa Taggtuss istället för Kaktus som liten..

 135. Profilbild för Therese
  Therese

  Detta är egentligen ingen felsägning eller så, men när min lillebror (idag 14 år) var runt 3 år gammal ville han inte äta kanterna på skogaholmslimpan. Pappa skar då bort kanterna rakt av så att skivan fick samma form som ett hus = En Husmacka med ost tack! 🙂

 136. Profilbild för Sofia Ekström

  Jag minns att jag trodde det hette natthyssbord, för det var där man la papper o penna o planerade sina nattliga hyss.

 137. Profilbild för thea
  thea

  lite sent inlägg men här hemma heter det kamkusare ”man måste kamma golvet på sopor”. Läskigt hur hårt vissa felsägningar kan bita sig fast in i vuxen ålder, det heter ofrivilligt fortfarande vipsgrädde, pangkakor och skjutsköterska. (min kära far finner fortfarande stort nöje i att berätta för mig att sjukhus inte är ett ställe där man skjuter folk.)

 138. Profilbild för Missan
  Missan

  Glömde en!

  Knappkofta = Skjorta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *