Världens bästa klackar

Nu på morgonen svensk tid lanseras och släpps Blankens ”The Laurel” och ”The City” – två pumpsmodeller tillverkade av Sandro Vicari – Italiens mest framstående och välrespekterade damskohantverkare. Det är hos honom varumärken som Dior, Saint Laurent, Ralph Lauren, Longchamp och Bellstaff gör sina skor – och att vi fått komma in här, i detta extremt prestigefulla sällskap är jag och vi förstås gränslöst stolta över. Det är väl aldrig skillnaden mellan skor och skor upplevs så tydligt som när det sitter en smal klack under hälen. En billig, hög klacksko är tortyr för fötterna och påverkar alltid till slut humöret (och ännu mer så ju äldre man blir jag kan tycka, eller är det bara jag som blivit bekväm?) – men en välgjord sko i en rimlig klackhöjd (dessa är 7,5 centimeter – alltså en ordentlig klack, men inte så där så att det känns vingligt) är en helt annan upplevelse.

I somras var jag på fabriken i norra Italien i flera timmar och blev grundligt guidad av Signiore Vicari genom hela hantverksprocessen. Från designstudion som försiktigt skär ut de exklusiva läderbitarna, till gubbarna som spänner skinnet över lästen, med munnen full av spik, spottar de ut en nubb i taget som de sedan träffsäkert hamrade fast mot sulan. Allt som allt var det säkert 30-40 moment i förvandlingen från ett stycke skinn till en färdig sko – och för dessa skickliga hantverkare tar det en hel dag att göra ett par Blankens-skor. Jag fotade förstås massor när jag var där (dock är det Dior, Saint Laurent och Ralph Lauren som tillverkade på bilderna, produktionen av våra skor hade inte kommit igång än) – och det fascinerande bara att titta på bilderna tycker jag.

B90A1780Läderförrådet.

B90A1785De fina läderbitarna som skärs ut för hand.B90A1799

B90A1793B90A1843B90A1829Sandro berättar att bara den lilla plastpluppen som sitter under klacken kostar 1,5 Euro i inköp för dem. Här är kvalitet och hantverk stolthet och ära.

B90A1985En klack monteras med stor försiktighet – går något fel kan lädret repas och skon vara tvungen att kasseras.

B90A1922En hantverkare med munnen full av nubb.

B90A1903Mästaren  – Sandro Vicari visar upp en halvfärdig Dior-stövel.

B90A1955När spikarna fäst lädret slipas alltsammans ned och alla kanter jämnas ut så att inget ska kännas mot foten.

B90A1837Italien. Så väldigt… italienskt.

B90A2033B90A1998B90A1848B90A1970Det var förstås helt otroligt att få se och vara med om detta och lära sig och att börja förstå det här med passion för skor på ett lite djupare och mer tekniskt plan.

Så här blev våra färdiga Blankens-skor:

”The Laurel” i mjuk getmocka från Sardinien.

thelaurel_headerOch ”The city” – i svart ponnypäls (som inte kommer från ponny, men den här färgade typen av pälsigt läder brukar kallas så).

thecity_header kopiaÄr som ni kanske märker helt besatt av dessa skor. Inte bara av hur de ser ut utan också av hela processen – fabriken, hantverkarna, Sandro Vicari – det känns väldigt, personligt… på något vis. Som om det var jag själv som spikat i de där nubbarna. Har jag sagt hur lycklig jag är över att jag får göra det här? Att jag vågade starta Blankens? Att jag lyckades övertala teamet hemma i Sverige att våga satsa på mig och min idé? Jag känner mig så fruktansvärt tacksam över att få vara med om detta. Drömmar blir faktiskt verklighet ibland.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

 1. Profilbild för Längs en grusväg

  Så otroligt kul att få se hur processen går till. Hade varit intressant och se skillnad hos tex Skopunktens tillverkning.

 2. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Fantastiska skor! Tyvärr tillåter inte min budget så dyra skor just nu, men grattis till dig som köper dem! Kul att se processen också:)

 3. Profilbild för Från Sardinien
  Från Sardinien

  Äntligen har jag oxå köpt ett par! Har haft koll på dina skor hela sommaren och även sommarkollektionen är fin så har ingen riktigt ropat mitt namn. Så hände det att jag vakna tidigt på semestern på Sardinien å ligger å lollar vad som händer i bloggvärlden. Jag blir genast klarvaken! Där är dom! Mina nya höstskor! Nu på väg i en kartong hem till mig. Hoppas de är så sköna som sägs isf blir det ett par ’Laurel’ oxå men de är väl slutsålda då…. Stort lycka till med tillverkningen, både av bebis å skor!! På återseende! Kram

 4. Profilbild för Hanna
  Hanna

  En fråga om The Palma, har för mig att du skrivit att den är stor i storleken? Så om jag har 40 i the Isabell, kan jag ha 39 i the Palma då?

  1. Profilbild för Cecilia Blankens
   Cecilia Blankens

   Ja, det är kan du med stor sannolikhet – kan ju inte LOVA något, men jag gissar ja!

 5. Profilbild för Anna
  Anna

  Är så imponerad av detta projekt (och typ allt du gör)! Kör hårt och lycka till!

 6. Profilbild för Helen
  Helen

  Väldigt väldigt fina skor och jag är imponerad av hantverket men jag smäller av inför priset 🙂 … fast det är väl det det kostar med handgjorda skor.

 7. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Herregud så fantastiskt vackra skor! Jag dör lite;) Du är otroligt modig och duktig som vågade på dig detta. Helt rätt (vilket jag själv är dålig på..) att följa din inre röst och drömmar, stort av dig. Jag vill ha ALLA dina skor, du är ta mig tusan skapad för denna bransch:)) Kram

 8. Profilbild för Maria - bokstaverat

  Fantastiskt fina! Synd bara att jag absolut inte kan gå i klackar… 🙂

 9. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Attans, jag missade att haffa ett par svarta pumps. Kommer de in igen?

  1. Profilbild för Cecilia Blankens
   Cecilia Blankens

   Ja, det gör de!

 10. Profilbild för Kikki
  Kikki

  Besatt av The City – skärningen över foten! Den absolut snyggaste nånsin!! Kändes dock inte riktigt OK att köpa just dan innan paddelsemestern i Kanada…våndan…omg. Helt oktroligt snygga iaf – grattis Cecilia Blankens! Endera dagen blir det köp.

 11. Profilbild för Issa
  Issa

  Det vore ju trevligt om du kunde stava Sandro’s efternamn rätt!
  Han heter Vicaro inte Vicari….

  1. Profilbild för Sanna
   Sanna

   Då menar du nog någon annan… Den Sandro Cecilia talar om heter Vicari, och därmed basta 😉

 12. Profilbild för stina
  stina

  Så snygga!! Du är så otroligt duktig. Just nu har jag kärat ner mig i Rio, kommer det påfyllning av den? Skulle vara perfekta i höst! Jag är också preggo, ska bli kul att följa dig 🙂
  ha det fint!

  1. Profilbild för Cecilia Blankens
   Cecilia Blankens

   Hallå och TACK! Ja, jag tror nog att de kommer göra det. Jobbar på saken!

  2. Profilbild för Stina
   Stina

   Toppen!!! 🙂 såg att det fyllts på samma dag som du skrev men min storlek var redan slut då, snacka om eftertraktade skor alltså 🙂

 13. Profilbild för Sandra/ My own backyard

  Åhhh jag förstår VERKLIGEN att du är stolt, det ska du vara. Så underbara skor. Skulle gärna vilja ha ALLT 🙂
  Men har idag i alla fall lyckats klicka hem ett par The Rio (så lycklig över det) i strl 38 som förut var slut. Happy!
  Supernöjd över den snabba responsen på min beställning måste jag också berätta. Ser ut som att leveransen går iväg idag, samma dag som jag beställde!!!
  Det är service det! 🙂
  Grattis Cecilia till framgången!!!

 14. Profilbild för Karin
  Karin

  Har begåvats med ett yrke där jag går i klackar varje dag. Att höra att någon äntligen uppmärksammar fenomenet ”sköna klackar” är som bomull för öronen. Mjuka klassiska klackar som faktiskt går att gå runt i en hel arbetsdag; ja tack! Sen är de the city helt galet jävla snygga! Herregöööööd! Helt galet snygga… Säg nu att den kommer in i str 39 för jag kommer på fullaste allvar att gråta mig till sömns inatt om den är slut.

  1. Profilbild för Cecilia Blankens
   Cecilia Blankens

   Åh – det är precis en sån som du jag tänkt på när vi tog fram de här skorna! Vad roligt att du gillar dem. Är de slut just nu (vi tog en in en ganska begränsad mängd initialt) så behöver du inte oroa dig – det kommer snart fler!

  2. Profilbild för Karin
   Karin

   Tack! Nattsömnen tryggad 😉

 15. Profilbild för Dina
  Dina

  Grymt snygga och mångsidiga! Jag betalar gärna för kvalitet och hantverk och försöker extrembanta bort den billiga motsatsen, för i längden är det dyrare. Jag undrar dock om de kommer till Amazing Seven i Farsta (jag har knepiga fötter med höga fotvalv och skulle gärna prova dem först)??

 16. Profilbild för Martina
  Martina

  Alla dina skor är jättefina! Precis min stil enkla-lätt-och-lagom-men-jag-vet-och-känner-att-detta-är-ren-lyx-skor. Hoppas de inte tar slut innan jag hunnit bestämma mig för vilka jag vill ha. PS: hatade mig själv för att jag redan köpt ett par silvriga espandriller på scorett (!) när jag såg dina…

 17. Profilbild för Cattis
  Cattis

  Jättevackra skor men jag blev mycket besviken att jag inte fick info om släppet via nyhetsbrevet som jag signade från första början.
  Ville verkligen ha ett par höga ”bekväma” klackskor så jag hoppas the City kommer in igen. Hur är de i storleken?

  1. Profilbild för Cecilia Blankens

   Hallå! Ja, vi har haft lite problem med nyhetsbrevet, men försöker kompensera med tydlig info på Instagram och i bloggen – men nyhetsbrevet ska förstås funka det med! Har inte fått rutin på det än riktigt bara. The City kommer in igen i slutet av september – jag har min vanliga storlek i den. Men ligger du mellan två storlekar rekomenderar jag att du väljer den större och eventuellt lägger till en sula.

 18. Profilbild för The City - back in stock - Cecilia Blankens

  […] Blankens kronjuvel ”The City” – vår handgjorda italienska pumps signerad mästaren Sandro Vicari finns nu åter på Blankens. Det är verkligen en fantastisk process, hur den här skon sätts samman – se bilder och lär er lite mer om det hantverk riktigt bra skotillverkning är här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *