Jag känner faktiskt nästan att jag hatar Erik Almqvist. Det är förstås ett starkt ord, men jag kan inte hitta något som bättre beskriver hur äcklad och förbannad jag är på den här idiotens beteende. Det är inte bara det han gjort och hans åsikter som är vidriga, utan kanske ännu mer lögnerna. Han inte bara förnekar sina egna smutsiga åsikter, han har också utnyttjat den här otäcka situationen han själv skapat för att kasta skit på andra. Andra oskyldiga. Soran Ismail. Med flera. Erik Almqvist spottar på demokratin. Människor som trodde på det han och hans sviniga partikamrater sagt och lagt sina röster på honom, han blåste dem alla. Eller ja. De flesta av oss var han inte i närheten av att blåsa, för vi har från början sett igenom det där vidriga partiets hittepåfasad. Men dem som är svaga. De som är i desperat behov av hopp om förändring, dem lurade de på sina röster. Och så finns det ju förstås dem som förstår exakt vad SD går ut på, och som sympatiserar med dyngan. De som faktiskt – precis som Erik Almqvist – är kvinnofientliga rasister.

Jag känner ingen som röstat på Sverigedemokraterna. Jag känner ingen som känner någon som röstat på Sverigedemokraterna. Men om 50 000 personer är inne här och läser den här bloggen varje vecka, så är ju enligt statistiken närmre 4000 av er Sverigedemokrater (även om det så klart inte riktigt stämmer eftersom den demografi jag lockar till mig säkert i stort utsträckning stämmer med den person jag är och de val jag gör. Bloggläsare speglar väl ofta bloggaren, är min gissning). Vilka av er har röstat på Sverigedemokraterna? Kan ni inte berätta? Anonymt om ni vill! Jag har alltid på riktigt verkligen undrat vilka ni är? Hur kan ni inte SE vad det här partiet är för samling drägg? Eller är ni helt enkelt också rasister? Och ni andra; känner ni någon som röstat på Sverigedemokraterna? Hur har det påverkat er relation till den här människan?

Jag skulle bli imponerad om någon vågade svara och förklara sig. Berätta också gärna hur ni får ihop ert resonemang och röstande med ett parti som visat sig bestå av en radda gränslöst obegåvade människor av Erik Almqvist-typen. Blir ni inte besvikna? Känner ni er inte lurade? Om ni trodde att det var ett parti som ”tar upp invandringsfrågan” ni skulle få, menar jag. När partiets elit beter sig på det här viset, blir man ju fullkomligt skräckslagen av att tänka på vad som gömmer sig under dem i hierarkin.

0 svar

 1. Jag har INTE röstat på dem. Men jag kan mycket väl tänka mig att de som gjort det inte gjort det för att de är rasister utan för att de helt enkelt vill få upp ögonen på folk.
  Genom att göra något drastiskt och som får folk att haja till kan man ofta väcka en fråga som så länge ignorerats.

  Jag har absolut ingenting emot invandrare, de är precis lika mycket människor som jag, lika mycket värda, och har lika stor rätt till ett bra liv. Jag kan dock tänka mig att det finns fler som mig som tycker att Sveriges invandrarpolitik inte håller.

  Man kan inte ta in hur många som helst utan att ta hand om det svenska folket och de invandrare som kommit hit, utan bara fylla på tills det inte finns någon plats kvar.

  Jag må uttrycka mig klumpigt. Jag anser bara att tar man in 50.000 (ex bara) så ska man se till att de kommer in i samhället och lär sig svenska språket, de ska inte hamna i ghetton som så lätt bildas, och bli utanför samhället och därmed bli en belastning för samhället.
  När de 50.000 kommit in ordentligt och blivit en del av Sverige, ja då kan man mer än gärna ta in fler!

  Som det ser ut nu tas det in alldeles för många som sedan inte finner en plats utan hamnar utanför och många blir kriminella, går inte klart skolan osv.

 2. Jag har en kompis som sa att han röstade på SD. Hans anledning var av missnöje för att andra partier inte har tydliga linjer och åsikter, typ. Missnöjesröstning helt enkelt (jag tycker personligen att man kan rösta blankt isf). Man kan ju inte säga annat än att SD har väldigt tydliga åsikter..! Jag tror att han gjorde det framförallt av okunskap. Att han inte insåg vad han röstade på. Hur idiotiskt jag än tycker det är att rösta på SD så har min bild av min kompis inte ändrats speciellt mycket, kanske att jag har lite mindre respekt för honom. Hade han verkligen stått för de åsikter SD står för hade min bild av honom förändrats desto mer.

 3. Jag tillhör ”ni andra” som känner (kände) folk som sympatiserar med och röstar på SD, tyvärr. För mig är det = ridå. Jag kan ha överseende med att folk har andra åsikter och värderingar i viss, ganska stor, utsträckning. Men någonstans drar jag ändå gränsen för vilket umgänge jag vill utsätta mig för. Det finns inget jag kan få ut av att omge mig med deras vidriga förhållningssätt, så jag drar. Tack för mig liksom. Det finns så mycket bättre människor, tack och lov.

 4. Hade en ex pojkvän som sa att han skulle rösta på sverigedemokraterna i nästa val. Jag började argumentera emot och då poppa det upp massa åsikter jag inte hade en aning om att han hade. Jag är också från en familj och vänskapskrets där det verkligen är helt otänkbart att någon skulle göra det och är själv en person som blir väldigt upprörd av sådana dumma åsikter. Förstörde vår relation rejält (kanske tydligt eftersom vi inte är tillsammans längre), tappade väldigt mycket respekt för honom som jag kände att jag inte kunde få tillbaka.. Låter kanske löjligt att något sådant ska kunna förstöra en relation och blev själv lite förvånad hur viktigt det va för mig att den jag är tillsammans med har samma värderingar som mig i vissa frågor.. Han argumenterade dock att han inte är rasist och det skulle jag inte heller kalla honom. Han har vänner som är invandrare och så (och även vänner som är sverigedemokrater). Men han hade mycket rasistiska uttalanden och bara faktumet att han skulle rösta på sverigedemokraterna.. Förstår att det är många som tycker det är löjligt att man bara vill ta avstånd från saker men jag känner att folk med såna åsikter som sårar och får så många att känna sig mindre värda inte är några jag vill ha något med att göra..

 5. Integrationsproblemet i Sverige är enormt och det enda parti som tar upp denna fråga ordentligt är SD, de andra partierna är livrädda att bli kallade för rasister så fort integrationsfrågan tas upp. Det är inte rasistiskt att prata om integrationen, sorgligt nog är det väldigt många som drar slutsatsen att man är rasist bara för att man är negativt inställd till fler invandrare i Sverige. Precis som Emma säger, måste vi lösa problemet med integrationen för de invandrare som redan finns i Sverige, innan vi beslutar att ta in fler. Jag har absolut ingenting emot invandrare, människor som människor, men när vi tar in fler och fler (mer än något annat land i europa, procentuellt) då skapar det bara mer problem både för oss som redan finns och bor i Sverige och de som kommer hit.

  Den här videon tycker jag är bra och är någonting att fundera över:
  http://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE

 6. Det ska tilläggas att jag inte själv röstat på SD, men på ett sätt är det bra att de finns då de väcker dessa frågor och förhoppningsvis gör att andra partier börjar fundera!

  Rasister hör inte hemma i politiken dock. Punkt.

 7. jag röstade SD för att pengar man kunde spara i resurser för att minska ny invandring tillfälligt skulle ge mer och bättre ekonomi för att ordna upp situationen för alla som är här, svenskar som invandrare. Sverige har inte direkt ont om problem som växer sig större, ungdomsarbetslöshet på 25 procent, arbetslöshet på minimum 8 procent som nu skenar uppåt i och med varsel. Stor del av arbetslösa som ej omfattas av försäkring, får gå till socialen istället. Fack som vägrar sänka minilöner eller mjuka upp LAS ( en total omöjlig ekvation med stor ny invandring då det stänger stora grupper ute) Invandringen som den ser ut nu till Sverige är ett konstruktionsfel helt enkelt, då den släpper in grupper över gränserna men ej in i samhället. Canada har en modell som fungerar, de är hårdare och mer selektiv i sin bedömning samt en mer frigjord arbetsmarknad, . Sverige talar om sin tolerans och öppenhet. Enligt studier så kommer invandrare lättare in i samhället i Danmark, trots att ett likvärdigt parti som SD haft inflytande i över 10 år där. För att i Danmark har de ett system som heter Flexsecurity istället för LAS. Det ger en flexiblare arbetsmarknad. Va någon inom borgligheten som var inne på Flex-Security i sverige ett tag, men har inte hört om det på länge. Hade ialf varit ett steg i rätt riktning. De som stängs ute nu är ungdomar, lågutbildade och invandrare (framförallt) Etniska svenskar mitt i livet som du minns Reinfeldt utalla sig, han försökte försiktigt peka på problemen hur de såg ut. Annars löser man dom inte.

 8. Jag skulle aldrig, ALDRIG rösta på Sverigedemokraterna. Tvärtom är jag så äcklad av dem så att det finns inte. Men jag kommer från Haninge och har en massa bekanta och gamla klasskompisar som har röstat på Sverigedemokraterna för det är ju lite så det är här. Hade en klasskompis som la en rasistisk kommentar på Facebook om tågspårsrånaren och hon fick en massa medrop från andra bekanta medan jag blev spyfärdig. Jag har plockat bort ett gäng bekanta från Facebook av precis den här anledning, och SD har fått flera mandat här i kommunen så uppenbarligen är det många som röstat på dem här. Närmast är ju att min egen pappa (som jag iofs har tagit avstånd ifrån – bland annat på grund av att han är rasist) har röstat på SD och min nu 20-åriga bror skulle gjort det i senaste valet om han bara ”orkat” ta sig ut till vallokalen. Härlig kommun man bor i, och härlig familj man har! Jag jobbar i Vasastan och mig veterligen finns det absolut ingen på kontoret där jag jobbar (100+ personer) som nånsin skulle rösta på SD, så min egen upplevelse är att det är vanligare med SD-röstare i förorter är i innerstan.

 9. Jättebra och intressanta kommentarer! Många vilka jag håller med om. Men självklart: rasister hör inte hemma i politiken! Dock önskar jag att de andra partierna skulle våga vidröra ämnet om problematiken med invandringen. Gör de inte det så tror jag tyvärr SD kommer bli många människors val framöver. Och DETTA ska inte ignoreras och viftas bort som att det bara handlar om rasism, för det gör det inte. Tror man det är man oerhört trångsynt och naiv. Det handlar helt enkelt om att många inte tycker att de har något annat val eftersom invandringen är ohållbar som den är idag. Som sagt, hoppas Reinfeldt vågar sig på en förändring…

 10. Marie – Tror du verkligen att en lösning på integrationsproblem är att stoppa invandringen? Är det inte lättare att lösa situationen i ett samhälle där det finns invandring? Sedan tycker jag man bör tänka på hur det skulle kännas för de som har invandrarbakgrund att bo i ett land som dom vill kalla sitt hem, när sådana som sverigedemokraterna finns i ett land. till och med jag tycker det känns obehagligt fast jag inte har någon invandrar bakgrund.

  Jag kommer själv från Uppsala och har gått i skolklasser som har bestått av ca 50% invandrare och jag har aldrig känt av några integrationsproblem utan är bara tacksam för att det har gett mig en större förståelse för andra kulturer osv. Det skapar massa positiva saker i ett samhälle också att vara mångkulturellt. Sedan är det faktiskt människor i väldigt utsatta situationer vi försöker hjälpa och som kanske inte har något annat val än att fly. Att påstå att det skulle vara bättre för dem att inte komma till sverige som en anledning emot invandring kanske är lite att prata om något man inte vet något om….

 11. LIS: Jag är med på allt du skriver i din senaste kommentar. Ni som tror att invandringen är anledningen till att ni inte har jobb: det är det inte. Och att vara arbetslös i ett främmande land är säkert ingen dröm, men ett lätt val om alternativet kan vara något så definitivt som döden. Jag är STOLT över att vi välkomnar dem som behöver en plats att fly till. Jag delar gärna med mig av skattepengar. Det har jag råd med. Det har vi svenskar råd med.

 12. Jag är ganska säker på att min sambo har röstat på SD. Han vill dock inte bekräfta, eftersom vi har haft den här diskussionen ett antal gånger. Jag VET att han har många i sin bekantskapskrets som har röstat på dem. Han är ifrån Skåne, det kan ju spela in, de har ju ett större fäste där.

  Han är väl något av en missnöjesväljare. Han tycker att diskussionen måste tas. Lite som Marie skrev här nere.

  Och idag, när vi pratade om Erik Almqvist, suckade och tyckte att ”men för i helvete, rensa upp i partiet Åkesson!”. Han tycker att en idiot inte gör ett parti. Inte heller att tre idioter gör det. Han menar att SD granskas så otroligt mycket hårdare än alla partier och att det är därför man hittar mer skit på dem.

  Observera nu att detta inte är MINA åsikter utan att jag försöker förmedla HANS.
  Mina åsikter är HELT ANDRA.

  Och nej, jag tänker inte ta avstånd för att jag inte tycker likadant. Jag tycker det är skrämmande när man inte får uttala sina åsikter högt, för att någon kanske tar avstånd från en då. Jag tycker att alla ska få plats i samhället. De som omfamnar alla, och de som är skeptiska. Jag tror att det till viss del är hatet mot vissa åsikter (även om de beror på okunskap, eller rädsla) som gör att folk röstar på Sverigedemokraterna i tysthet. De är inte onda människor. De känner kanske bara att deras åsikter inte får plats i detta politiskt korrekta Sverige

  Sen finns det klart råidioter, AVSKUM, som Erik Almqvist och hans kumpaner. Men jag tror inte att någon av de Sverigedemokrater jag känner skulle försvara det beteendet.

  Sen kanske det är naivt att tro att inte alla Sverigedemokraterna är likadana.

 13. Jag har en pappa som röstar på SD enbart för att han är obildad. När det kommer till politiskt snack i vår familj ber jag alltid om att vi ska låta bli, jag har alltid markerat tydligt att jag inte tycker som honom. Han önskar en quick fix på invandrarpolitiken. Jag tycker att vi kan ta in hur många invandrare som helst egentligen, bara vi kan ge dessa möjligheten till att få leva ett gott liv. Utbildning, arbete, bostad. Segregeringen är enorm där jag bor (mellanstor ort i Sverige) med förorter med enbart utländska invånare och mindre bemedlade svenskar (arbetslösheten är enorm!) och i och med det går det mest invandrarbarn i skolan i dessa områden som ej kan svenska ordentligt och kommer med en tung och ofta problematisk ryggsäck och har det då såklart redan svårare att integrera med ”vanliga” svenskar. Segregationen mellan fattiga och rika är snarare det största problemet + språket då…. Det är hemskt egentligen att vi har samma krav på en befolkning med så extremt olika förutsättningar.

 14. Jag känner mest att missnöjespartier, som jag uppfattar SD som i stor utsträckning, är rent livsfarligt. Verkligen rent livsfarligt, och jag tycker det är en skam för Sverige att dom har den makt dom har. Jag känner ingen som röstat på dom, vad jag vet, men jag skulle se helt annorlunda på den personen isf.
  Och S, står man för sina åsikter så uttalar man väl dom högt även om man riskerar att folk tar avstånd från en? Det där förstår jag inte, det är väl det som är en demokrati och yttrandefrihet. Jag säger vad jag tycker, sen är det upp till dig om du gillar det eller inte. Har vi helt olika uppfattningar är det väl inte så konstigt om vi inte drar jämt. Det är ju just det där som jag tycker är så skrämmande, att man inte vet vilka som röstat på dom för att många kanske inte riktigt står för det! Ja, alla förtjänar en plats i samhället, men man måste stå upp för den också.

 15. Jag hoppas på fler invandrare överlag och att fler högutbildade invandrare väljer att bo/stanna i Sverige. Så är inte fallet nu tyvärr. Något för svenskarna att tänka på det….

 16. Det känns som om män som röstar på SD är de män som när ett hat mot kvinnor. De är antagligen missnöjda och har svårt att handskas med en del av sina känslor vilket får dem att rikta föraktet mot ”de andra”. Och ”de andra” är främlingarna, dvs invandrarna och kvinnorna.

 17. Intressant ämne detta och kul att läsa kommentarerna! I Sverige vågar/vill man inte säga vad man röstar på. Jag har altid/hittills (32 år) röstat på Moderaterna och känner INGEN som har röstat på SD eller ens övervägt det för de är pinsamma. Jag håller dock med er som skrivit att det är ett missnöjesparti. Ingen politiker vågar prata om problematiken förrutom SD pch de överdriver istället. Ni som säger att vi ska ta in alla som vill komma in i landet undrar jag dock hur ni tänker? I vissa andra länder finns ett system som innebär att när man tagit in ex 2000 personer så tar man inte in fler förrän dessa 2000 har kommit in i samhället. Att nyanlända ska komma in i samhället är viktigt för alla. Om jag skulle flytta till annat land skulle jag verkligen vilja lära mig språket, få ett jobb, få nya vänner och komma in i kulturen. Som det är nu så ökar segregeringen för att nyanlända inte kommer in i samhället i lika stor utsträckning som förr. Misnöje har lett till massa hemskheter i världen (hitler är ett hemskt exempel) och det är verkligen positivt att folk reagerar för då kommer detta inte gå så långt. SD är snart ett minne blott.

 18. Invandrare hit och dit! Jag vill bara påpeka att Jimmy Åkesson själv har sagt att han har släkt som kommer från Finland. Det handlar inte om invandrare det handlar om personer med annan hudfärg än typisk svensk, dvs vit. Gick i skolan med en kille som hade ett typiskt finskt efternamn. Han bytte till Andresson och är idag medlem i SD. Både hans mamma och pappa kom från Finland. Jag tror inte alls att SD har koll på att han är andra generationens invandrare, och de skiter nog i det för han är VIT.
  Jag vill verkligen rekommendera ALLA att lyssna på Daniel Sjölins sommarprat i P1. Han resonerar kring vem som röstar på partier som SD. Han säger bland annat något väldigt tänkvärt. ”Det är barnen till de som röstade på Ny Demokrati som röstar på SD i dag.”

 19. Nina, jag tror ju just det att alla inte orkar stå upp för sina åsikter, speciellt om det är kontroversiella åsikter. Och det vet man ju att det är, eftersom just så många säger att de kommer att ta avstånd om man yppar sina Sverigedemokratsvänliga åsikter.
  Alla orkar inte ta den striden hela tiden.

  Jag tror ju det är bättre att ta en lugn och sansad diskussion om saken om och om igen, istället för att brusa upp och bara ta avstånd direkt.
  Det är just det där med att man ska bli påhoppad direkt för sina kontroversiella åsikter -för det BLIR man i nuläget- som jag tycker är helt fel väg att gå.

 20. Jag var tvungen att ge en eloge till dig inne hos mig. Äntligen en bloggare som kan blogga härliga ytligheter med otroliga viktigheter. Mer sånt! Vi måste nämligen börja snacka om det här nu.

 21. Jag blir lite rädd när jag läser hur många som kommenterar med att de inte själva röstar på SD men har en viss förståelse för människor i sin närhet som gör det. Som ex Catrin och Emma skriver om att ta in en viss kvot. Visst det kan låta rimligt när man sitter i soffan med sin laptop i knät i ett tryggt hem, men vad händer med den ex 20001? Ska vi se på när den personen blir avrättad, eller våldtagen? Krig, förföljelse och extrem fattigdom följer ingen statistik (förutom då att det är kvinnor och barn som oftast blir drabbade) eller tar hänsyn till kvoter. Det handlar om kunna sätta sig in i andras situationer än sin egen och om medmänsklighet.

  Ni som är så oroliga över att invandrare inte integreras i samhället eller att ”infödda” svenskar tar stryk, varför blir ni inte oroliga för moderaternas bostadspolitik istället? Där M skövlar hyresrätter i vissa områden, i förmån för bostadsrätter, vilket resulterar till en oerhörd segregation då endast de rika har råd att köpa sig en bostad. Eller hur de sänker skatterna på alla möjliga sätt och vis vilket gör att den kommunala skolan och sjukvården får allt färre resurser (till att exempelvis ge extra stöd för att integrera nyanlända barn och ungdomar ) vilket förstås inte gör något för höginkomsttagarna som har råd att välja privata medel. Många av oss i Sverige har mer än vad vissa människor någonsin kan drömma om, därför är det helt enkelt vår mänskliga rätt att hjälpa till!

 22. …som om de vore bättre att rösta på moderaterna. Vilket hyckleri. Antingen är man humanist eller så röstar man åt höger.

 23. S, jag håller helt med om att det bättre med en lugn och sansad diskussion än att brusa upp direkt. Jag skulle inte per automatik ta avstånd från någon, jag skulle ju vilja höra deras argument. Men, det kommer ju aldrig upp till diskussion om man inte står för att man röstar på SD.

  Om din sambo tycker att diskussionen måste tas som du säger, då tycker jag att han ska ta den. Jag menar ju naturligtvis generellt men nu blev han exempel här. Att man inte orkar tycker jag är ett väldigt svagt argument. Jag tycker rent krasst att det är ganska fegt att inte stå upp för det man tror på, och att skylla på andras eventuella reaktion som orsak.

  Sen är det upp till var och en vad man tycker är viktigt i en relation, vän eller par, vilka frågor som är viktiga men inte avgörande, och vilka som faktiskt är så stora att man inte kan mötas på mitten. Jag skulle definitivt se annorlunda på en vän som röstade på SD, på samma sätt som den personen förmodligen inte håller med mig här. Det är väl två sidor som inte håller med den andra, inte bara en sida som det är synd om för att dom är missförstådda. Tycker man så är det väl ännu större anledning att ta diskussionen, för att reda ut varför man egentligen röstar på SD.

 24. Det värsta jag har hört är att man röstar på dom för att ”skaka” om lite i regeringen. Jag vet verkligen ingenting om dom och det är jag mkt nöjd över! För det är vidriga människor man ser på tv med en galen blick! Jag kan bara tänka på hitler, han fick ju folket med sig först och sen blev han galen. Det här är 2012, tänk lite större än att dom har 1 fråga som kanske till talar just dig när du röstar. Skrämmande är iaf SD.

 25. Till er som tycker att SD är bra för att de ”vågar ta upp frågan om invandring”. Läs det här, jag hoppas att det får er att tänka till: http://www.dn.se/debatt/sverigedemokraterna-ar-ett-fascistiskt-parti

  Ett utdrag:
  ”Då och då hörs röster om att ”våga ta debatten”, vilket innebär att köpa SD:s problemformulering. Detta är en livsfarlig väg. Att Tyskland accepterade Hitlers tanke om ”judefrågan” innebar inget bakslag för hans parti, tvärtom. Att ”judarna” diskuterades som samhällsproblem i stället för vad de egentligen var – en samhällsresurs – satte kursen mot katastrofen.”

 26. Det finns så mycket dubbelmoral i det här landet! Så många som tror att våra problem blir färre om vi inte har invandring, och samtidigt ska vi ha all rätt i världen och flytta till Spanska solkusten, bo i LA och jaga den amerikanska drömmen. Jag vet inte HUR många svenskar jag mött som åker till USA och jobbar som au pair eller på barer olagligt.
  Alla är vi människor och vi ska hjälpa varandra! Det är skitsamma var man är född eller hur man ser ut. Det är så jäkla lätt att sitta vid sin tv, med fredagsmyset uppdukat och tycka en massa i hemmets trygga vrå. Jag skulle vilja se den person som fått uppleva ett krigshärjat område, uppleva att förlora allt, förlora barn och föräldrar och sedan komma till ett helt nytt land där man, ofta, blir behandlad mer eller mindre som boskap, och sedan säga att de står fast vid sina åsikter!
  Som Cecilia säger, vi har RÅD! Det vi inte har råd med är att bli kallare än vad vi är idag och låta medmänskligheten ta stryk av materiella skäl.

 27. Jag röstar inte på SD och tycker det är sorgligt att så många i Sverige röstar på dom. Tyvärr är de så pass många så jag tror att de flesta antingen har ngn de känner som röstar på dom eller kompisars kompisar som väljer SD. Så prata med vänner, diskutera ämnet, så att iaf de som röstar på dom av okunnighet lär sig ngt och de får förhoppningsvis färre röster.

 28. Jag jobbar som lärare och min erfarenhet är att sd:s väljare ofta är unga, arga, kränkta män ofta med föräldrar som också känner sig missuppfattade. Typiskt är väl att de rasistiska tendenserna växer sig starkare när det är ekonomisk kris? Bra diskussionsmaterial blir sd:s film iaf…

 29. Först vill jag spräcka bubblan om det är unga, arga män som röstar på SD. Vi fick nyligen i skolan ta del av en undersökning som visar att det snarare är medelålders, utbildade män (men också kvinnor) som röstar på SD. Varför är utbildning relevant i frågan då? Jo, för att det har visat sig att utbildade personer i högre utsträckning läser in sig på olika partier innan de röstar istället för att bara följa grupp eller liknande.

  Sen till frågan om hur jag ställer mig till folk som i min närhet har röstat på SD. Det har ingen gjort. Men jag har i efterhand sett sympatier och liknand åsikter på t ex Facebook. De vännerna tar jag helt enkelt bort. Jag är inte intresserad av att ha någon i min närhet som kränker andra eller som tycker att vissa personer är mer värda än andra. I de flesta fall har jag också meddelat personen i fråga om varför jag tar bort dem

 30. Bra skrivet Cecilia! För några år sedan var det ju ngn som la ut SD:s medlemslistor på nätet. Jag kunde inte låta bli att kolla och då var det en granne som fanns där. Jag blev helt paff, hon?!? Som hälsade glatt och log mot mina barn. Jag är ju svartskalle (fortfarande, morfar kom på 60-talet). Det finns eg så mkt att skriva men för mig är det väldigt känsligt, detta är mitt hem. Som Soran säger: ”Jag är svensk” och så möts han av det där hatet, gör så ont att se:(

 31. Min svärmor röstade på sd och det berättar hon när jag precis fått mitt första barn,hon var 3 v och jag kämpade med amning och allt som hör ett nytt barn till.. Vi började bråka och jag fick åka hemifrån för att lugna ner mig. Till saken hör att jag kommer ursprungligen från Chile. Våran relation är idag kylig kan jag säga. Men det är svårt när hon ändå är mitt barns farmor.

 32. Jag vill förtydliga att det var påfallande många unga män utan framtidsplaner som hade rasistiska och väldigt högerextrema åsikter, liknande sd:s politiker. I alla fall i den lilla kommun jag tidigare jobbade i.

 33. Jag röstade på FI förra valet om det är någon som är intresserad av att veta. (Typ raka motsatsen till SD). Jag är inte förvånad att vanliga högutbildade personer vill rösta på SD för det finns inget parti som har en tydlig plan för vad man skall göra för att förbättra integrationen för invandrare här i Sverige. Ni som säger emot får gärna rabbla upp några partier och vad de har för omvälvande plan. Dagens plan verkar vara att stadskassan inte har någon botten och att allt får kosta vad det kosta vill bara det rör sig om invandring. Om SD får fler platser i riksdagen så kommer de andra partierna att tvingas presentera en bättre lösning på dessa problem.

 34. Hej! Jag brukar aldrig kommentera andras blogginlägg men nu tänkte jag göra det. När man pratar om en invandrare oftast pratar man i ett sammanhang där ord som ”problem, social bidrag, kriminalitet, bristande respekt mot kvinnor, språk barriär,…” nämns väldigt ofta. En invandrare oftast objektifieras som någon som är ”annorlunda”, ”osvensk” eller ”problematisk” helt enkelt.
  Jag flyttade till Sverige för ca 5 år sen, började med skolan direkt, inom sex månader läste jag alla kurser för svenska språket och fick göra högskoleprovet i svenska språket. Jag började jobba två månader efter att jag blev klar med skolan. Så åtta månader efter att jag kom hit satt jag på ett kontor, jobbade 8 timmar om dygn, pratade med mina arbetskollegor om vardagslivet.

  Jag gjorde mitt yttersta för att bygga ett bra liv här i Sverige, som jag tycket är väldigt vackert land med många fantastiska människor. Jag visade respekt mot Sverige, svensk kultur och andra som bor här med att lära mig språket, anpassa mig till den livsstilen och kulturen.
  Jag tror att det finns många som jag som flyttade hit och gjorde sitt bästa för att leva ett normalt liv och inte leva på social bidrag som finansieras av svenska skattepengar.

  Men det är väldigt sällan att man kan läsa om såna ”positiva” invandrare. Varför är det så? Varför vill man visa bara det som är negativt? Varför är det oftast ”Vi och Dom”?

  Personligen så har jag ingenting emot att någon kategoriserar mig som invandrare eller ”Dom” men däremot är jag rädd att mina barn (mitt första kommer nu i februari) kommer aldrig att ”uppfylla krav” på att vara svensk!

 35. Jag tror att jag vet några i min omgivning (inte nära dock) som röstar på SD. En vet jag är aktiv t.o.m. Han är inte helsvensk, men delar deras åsikter ändå.

 36. Sofia E skriver något som jag tror verkligen stämmer – inget annat parti vågar ta i frågan, de är för rädda för att bli kallade rasister. Det är säkert en stor del av SDs väljare som är arga, unga män och som är söner till föräldrar som röstade på Ny demokrati. Men jag tror att det är en fara att avfärda dessa som personer som ”dem”, som är så långt ifrån ”oss andra”. Då är det så lätt att avfärda utan att lyssna och försöka förstå.

  I de senaste undersökningarna får SD skrämmande mkt röster och är tredje största partiet i Sverige. Statistiskt sett KAN det då inte bara vara arga, unga män som röstar på dem.

  Genom att se dessa väljare och detta parti som ”dem” så låter vi alla andra partier så enkelt komma undan, ingen annan vågar diskutera frågan eller presentera en långsiktig plan vilken integrationspolitik vi ska föra i Sverige. Det är så lätt för alla partier att vifta bort SD och inte gå på djupet med denna viktiga fråge. För ett missnöje verkar uppenbarligen finnas i Sverige.

  Och så länge andra partier undviker att diskutera frågan, så kommer SD att växa.

 37. Cecilia, en eloge till dig för att du tar tydlig ståndpunkt här!
  Jag har erfarenhet av att behöva säga upp många bekantskaper pga av att dessa tjejkompisar antingen sympatiserat med SD eller för att deras pojkvänner tydligt gjort det.

  Jag har tyvärr umgåtts med tjejer som kommer från arbetsklassen eller lägre medelklass och nästan alla har antingen haft föräldrar som tidigare röstat på Ny Demokrati eller som röstar på SD. Själv kommer jag från övre medelklass med socialliberala högutbildade föräldrar, men jag har alltid umgåtts med olika slags människor.

  Vad jag har lärt mig är att jag måste umgås med tjejer som kommer från bättre förhållanden, inte som kommer från familjer som är arbetslösa eller utan utbildning.

  Det är min erfarenhet att dessa grupper snabbt lägger all skuld på invandrare och vill ha en syndabock när livet inte är som de önskar att det är…

  Här i Skåne känns det som att det är mer utbrett och accepterat att rösta på SD än i Göteborg där jag kommer ifrån.

 38. Hej Cecilia! Jag har inte läst hela din text men vill ändå svara på frågan: Jag röstade på SD. Jag blev svensk medborgare 2010 och röstade för 1:a gången samma år, och det för SD. Jag anser att Sverige bör radikalt begränsa mottagandet av invandrare. Jag anser inte att en kritisk ställning om invandringspolitiken gör mig till rasist. Jag vill berätta att jag är invandrare själv (kom till Sverige för jag blev ihop med en svensk kille), jag är akademiskt utbildad med en magister examen från utlandet och en fil kand i Sverige. Jag började jobba som handläggare på en offentlig verksamhet och blev därefter enhetschef där. Alltså: jag är en väl-utbildad kvinna som röstade på SD. Efter valdagen 2010 förvandlades jag icke till en vit, lågutbildad och arbetslös man 😉
  Jag tycker att det är vidrigt att Expressen lägger ut denna videon just där det blivit så att SD ligger på över 11% i opinionsmätningar. Jag anser att SD:ter i videon visar ett ömdemeslöst beteende som är OVÄRDIGT av en riksdagsman. Jag anser att de bör straffas av partiet. Jag anser dock inte att de bör uteslutas för all framtid.

 39. Re Alisa: johodå, både du och ditt kommande barn ”uppfyller kraven” som du säger. Var helt trygg i det!! Och det är INTE så att SD’s åsikter delas av gemene man. De är ett populistiskt parti som skramlar och väsnas mycket och lockar till sig missnöjda personer i allmänhet. Partiet är byggt av sånna stollar som ljuger i tv och hotar och kränker folk på öppen gata. De är INTE sådana jag känner någon samhörighet med. Där är det snarare som du skriver ”vi och dom”. Du däremot gör jag det med. (Jag = ”Svensk” i hur många generationer som helst, 37 år, med ”solsidan-liv”) . Sverige som land är glada för att personer som du kommer hit och vill leva här. lycka till med ditt barn

 40. Säger som Johanna Fränden på Aftonbladet: Är någon överraskad över att Sverigedemokrater filmas göra detta? Imorn smygfilmas vänsterpartister där det framgår att de vill förbjuda vinster inom välfärden.

  Till de som säger att de röstar på SD men INTE är rasister: SLUTA HYCKLA! Ni ÄR rasister. Det som visas i filmen visar SD:s sanna sida och inte den putsade ytan de vill visa utåt. Fascister.
  LÄS: http://www.dn.se/debatt/sverigedemokraterna-ar-ett-fascistiskt-parti

 41. Oj så intressant Cecilia! Vi diskuterade det på lunchen idag; ”vilka är det som röstar?” och blev inte klokare, det är ju så få som vågar stå för det. Sen hade vi en skojig diskussion om SD-anhängare – hejjar de på svenska landslaget? Såg de Zlatans show? Vad tycker de om Loreen’s vinst?

  Blir väldigt intresserad av ”Steph” som själv är invandrare och röstar på SD. Får inte det att gå ihop, men jag kanske är för dåligt insatt. Kan du inte berätta mer? Hur står du bakom att begränsa mottagandet av invandrare när du själv är en?
  Tror i alla fall att ett stort problem är inte invandringen i sig utan bristen på integration.

 42. Bra av dig Cecilia att du tar ställning i denna fråga. Jag följer flera bloggar och är förvånad över att det är så få som vågar, eller var det nu beror på, uttrycka sin åsikt i SD debatten. Det är du och fröken S.Fahrman hittills. En eloge till er, kloka och snygga kvinnor!!

 43. Oj, blir nästan lika skrämd av ”Studentens” åsikter och förutfattade meningar om politiska åsikter och klasstillhörighet som av SD:s ideologi . Tycker inte att man kan se ner på människor från olika ”klasser” på det sättet. Jag tror snarare att SD:s anhängare är lite mindre empatiska personer med dålig självkänsla och dem hittar man i alla samhällsklasser. SD har ju tagit sig dit de är idag på grund av en partistyrelse med till synes välutbildade män som är duktiga på att prata för sin sak. Det tror jag gör att de fångar upp många vilsna själar, både yngre och äldre, från alla samhällsklasser. Så ”Studenten” peka inte ut en hel samhällsklass som SD-anhängare, lägre stående och mindre vetande!

 44. Jag blir verkligen ledsen när jag läser Alisas kommentar. Jag skäms över att vårt land som är så pass mångkulturellt, fortfarande är så uppdelat.
  Varför ska man behöva välja? Kan man inte bara få vara både svensk och ”invandrare” på samma gång. Kan man inte få fortsätta hålla fast vid sitt etniska ursprung och vara svensk på en gång?
  Som mina värdbarn i USA som jag jobbade som Au pair för för några år sen alltid sa: I’m 50% Chinese, 50% Indian and fully american.
  Önskar folk kan säga så, utan att välja bort något, i Sverige i framtiden och samtidigt vara stolta.

 45. Som många innan tar upp tror jag att många röstar av missnöje och brist på kunskap och rädsla för det okända.. Är uppvuxen i en småstad och tänker tillbaka på hur man generellt pratade om ”bögar och invandrare” kan garantera att på den tiden hade inte många träffat på varken eller. Många år senare när jag själv har bott i större städer så resonerar jag aldrig så utan ser personer oavsett tillhörighet som individer. Det är lätt för många att sitta hemma i stugorna och ha rasistiska åsikter och uttalande men i verkliga livet tror jag inte man har någon kontakt med personer som har en annan bakgrund, gay, invandrare eller vad det nu kan vara. Barn i skolan eller förskolan påpekar det som är annorlunda och det är vårt ansvar som förälder att prata om olikheter och att det ser ut så i vårt samhälle. Jag vill att min dotter ska växa upp och respekterar allas åsikter och se fördelarna med att träffa många olika människor.
  När det kommer till SD som parti så anser jag att de är ett gäng med ”vildar” om man nu som parti har fått möjligheten att förvalta ett förtroende som tydligen en ganska stor del av Sveriges befolkning har. Hur kan man då agera på detta sättet som deras partimedlemmar gör? Detta bevisar bara att det är ett fåtal personer som har lärt sig hur man kan retoriskt kan nå ut till folk. Resten är ett gäng galningar som lika gärna kunde stå med bomberjackor, järnrör och stålhätteskor! Nu måste deras väljare vakna upp och se vad de egentligen är för människor bakom som driver SD. Det är aldrig ok att behandla människor på det sättet som visas i videon och än mindre om man har en förtroende post. Då kan man fråga sig hur partiets diskussioner och åsikter tar form när inte media är inblandat?

 46. Missnöje. Ja! Vem är inte missnöjd med det samhälle som vi lever i idag?
  Brist på kunskap? Nej!
  De som bor på ”solsidan” behöver såklart inte tänka så mycket på detta.
  De som bor i förortsområden, med ickefungerande skolor och hög kriminalitet ser en lockelse i SDs politik med en begränsning av invandringen. Eftersom Sveriges invandrings- och integrationspolitik totalt har kollapsat.
  Skolor och sjukvård får allt mindre pengar. Allt nedmonteras. Vad ska vi skylla på? Vart går alla våra skattepengar?

 47. Jag tror att det är naivt att tro att det enbart är SD som har såna här åsikter. Skillnaden är att andra politiker inom andra partier förstår att de inte kan ventilera såna här åsikter offentlig på stan utan gör det med sina vänner eller med sin familj. Jag menar självklart inte att tex Reinfeldt innerst inne skulle vilja gå på någon med järnrör men jag menar att vardagsrasismen är utbredd inom alla samhällsgrupper.

 48. Som jag önskade att jag kunde uttrycka mig skarpt i skrift nu! Men jag ska försöka göra mig förstådd.

  Det finns flera olika delar i SDs politik som gör mig bekymrad. Invandringen är en del, men kuturpolitiken är minst lika illa den. Man vill slopa humaniora på universiteten, minska kutrurstöden och satsa alllt på fornminnen typ. Man vill skapa ett land av oupplysta drönare som ivrar för en för längesedan försvunnen tid. Och man tycker det är ok att under berusning kalla människor för hora. Och inte heller ta avstånd från andra personer som sagt hora. Detta är för mig ännu värre än invandringspolitiken.

  Men, vad gäller just invandringen; det är inte integrationen som är problemet, det är bristen på insikt att i Sverige har alla människor lika värde, DU som läser detta har samma skyldigheter och rättigheter som en tjej från Afghanistan. Det menar jag är problemet, när de som kommenterar menar att vi måste ”fixa integrationen” först. Den behövs inte fixas, det är deras attityder som behöver fixas, tanken på att det är vi och dom och att vi inte är lika, det behöver fixas! Hur kan man inte vilja hjälpa människor i nöd? DET är för mig en gåta. Låt de som är förföljda komma hit och låt oss göra något fint av det här landet tillsammans. Man måste ha tro på människan, annars går vi alla under. Tror du på mig och jag tror på dig kommer vi båda att lyftas.

 49. Så bra skrivet. Håller med Anna i detta med ! Svergiedemokraternas drömsamhälle är min absolut värsta mardröm. Man kan ha åsikter om huruvida integrationspolitiken är lyckad. Det är inte nödvändigtvis lika med att vara rasist. Att stå å gapa ” det här är mitt land-inte ditt ” är definitivt att vara det. Grunden i SD:s politik är främlingsfientlighet och att alla inte har samma värde. Jag AVSKYR med hela mitt hjärta deras vidiga synsätt och deras politik. Att folk röstar på dem får mej att vilja grina. * går och bankar mitt huvud i väggen *

 50. Cecilia, jag är glad att du ställer frågan vilka vi är. Jag tror inte att det finns en speciell typ eller personlighet utan de som dyker upp är människor som faktiskt börjar fundera på hur saker hänger ihop och åtminstone har förmågan till att inte falla in i den allmänna transen som tycks råda. Om man ägnar en stund att ta reda på förhållanden runt omkring oss så ser vi en värld som rasar ihop finansiellt, vi är överbelånade statsmässigt och personligt. Du kommer inte att ha någon täckning för din pension, den äldreomsorg som vi tror att våra föräldrar kommer att få finns inga medel till. Mina söner som är i 20 års åldern har lämnat Sverige och flyttat till Norge, inte för att att de vill utan för att de inte får jobb eller lägenhet. Lägenheterna i vår stad går med förtur till nyanlända. Det etableringsstöd dessa får, kommer mina söner aldrig att få. Om man räknar på långtidseffekter så kan man konstatera att även om en asylsökande får jobb efter 7 års etableringsstöd, låt säga vid 35 års ålder, så kommer skatteintäkter aldrig att kunna bygga upp den kudde som dessa förväntas plocka ut i kommande pensioner. Utan att bli för lång i min kommentar så är det vi som börjar se att det inte går ihop helt enkelt och vi förfäras över mobben som nu går mot SD. Man struntar i vad de egentligen säger utan gör, precis som du, tar till slagord och slänger er med ”rasism” och ”äckligt”…..när de i själva verket försöker få din framtid att gå ihop och erbjuda alternativa lösningar. Detta gör att vi lämnar traditionella partival och funderar starkt på att stötta de eftertänksamma. Det är vi i all enkelhet. /tack R

 51. Jag sympatiserar delvis med detta inlägg – samtidigt gör det mig mörkrädd. Det är knappast en nyhet att SD har en allt annat än rumsren historia/capita ifall man rannsakar partiet. Givetvis är detta nödvändigt och lika upprörande var gång. Det som gör mig mörkrädd är sättet som SD själva blir bemötta – speciellt i mediasammanhang som denna blogg. Med meningar som ovan ”Och ni andra; känner ni någon som röstat på Sverigedemokraterna? Hur har det påverkat er relation till den här människan?” etc. Denna syn, att vilja sätta dumstrut på SD-väljare, är för mig (nästan) lika skrämmande som att vi faktskt har SD i riksdagen. Trots ett partiprogram som i många avseenden bör lyfta ögonbryn, bör aldrig pekpinnar lyftas för vad och vem man får och inte får rösta på i ett demokratiskt land. Vi lever i ett av kanske världens mest dubbelmoraliska länder där politiker inte ens vågar öppna en flerspårig dialog om integration, f.ö. även segregation, (t.ex. Folkpartiets förslag om språktest som sköts ner som en rasistisk lerduva samtidigt som Lars Ohly vägrar dela loge med Jimmy Åkesson). I stället bör man uppmuntra till dialog då gallupundersökningar tydligt visar på missnöje hos svenskar. Dettta missnöje, oro eller vad det än må vara, kan mycket väl vara obefogad och/eller obehaglig. Trots det är det enda som får oss människor att eventuellt mötas på mitten är öppen dialog och kunskap. Pekpinnar är en del av SDs framgångssaga och kommer fortsätta vara tills dagen då vi tillåter folk öppet vågar ventilera (givetvis även detta inom ramen för demokrati). Jag är för integration inom rimliga ramar och har arbetat med nyanlända flyktingbarn, är psykologstudent och har/kommer aldrig rösta på SD. Däremot står jag för att jag inte tycker det är rimligt att t.ex. Södertälje kommun har tagit emot fler irakiska flyktingar än hela USA. Pekpinne, någon?

 52. Jag tror att Sveriges politiker totalt misslyckats med att skapa ideal som svenskar kan identifiera sig med. Många jag känner vill ha Sverige som det var för 20år sedan, eller tom för 100år sedan. Det är nog dags nu att skrapa bort den Astrid Lindgren identitet som vi verkar hålla fast vid. Vi borde istället vara stolta över vårt underbara tillåtande land. Vi har ett av de mest toleranta landet i världen men rättigheter åt alla. Vi borde stolt sjunga nationalsången, hissa vår flagga och bli mer patriotiska.

 53. Jag röstade på Sverige demokraterna i Malmö förra valet för att inget annat parti gör slag i saken och hanterar vår situation här nere. Jag sympatiserar med få av deras partiideer m röstade för att visa Malmös politiker att vi vill ha till en förändring av situationen. Vi vill ha tillbaka vårt älskade Malmö och känna oss trygga när vi går på gatorna i stan.

 54. Vad bra att du tar upp ämnet Cecilia och vilken bra debatt som förts här i kommentarerna. Ofta blir det sån smutskastningen mellan inläggen men här verkar alla ändå respektera varandra eller tycka olika men respektera varandra! Eloge till otroligt bra blogg!!
  Jag tror att problemet med politiken i stort är just det som många här har nämnt, att fler och fler känner att samhället blir sämre och att besparingar görs varje år på det viktigaste vi har – våra barn, deras barnomsorg, utbildning och framtid! Jag tror att många av SD’s nya väljare egentligen inte vill rösta på det här vansinnespartiet med en massa ”tonåringar” i partitoppen MEN att det är sånt missnöje med övriga partiers oklara partiprogram och lösningar att folk röstar SD för att ”varna”…
  Det blir ju inte heller bättre av att våra sittande politiker inte ens vågar eller vill debattera med risk för att ordet rasism ska slå tillbaka. Påvisa istället hur vi med våra skatter klarar att hjälpa 1000 flyktingar om dagen, ge alla människor en möjlighet att integreras i samhället samtidigt som vi kan upprätthålla en bra barnomsorg utan de kraftiga besparingar som krävs hela tiden. Våga öppna upp alla sittande politiker och våga prata så att vi känner förtroende för att vi kan både hjälpa människor som behöver hjälp – samtidigt som vi kan erbjuda ett samhälle där vi har råd och medel att klara oss genom livet.
  Jag tror inte jag känner någon som HAR röstat på SD, men är väldigt rädd för att jag kommer känna folk som gör det om inte debatten öppnas och våra vettiga partier presenterar svar på de frågor folk är oroliga över.

 55. Jag lever och har barn i hop med en invandrare. Har vuxit upp i ett härligt samhälle med ”svenskar” & ”icke svenskar”. Tänk om vi svenskar kunde ta lärdom efter de icke svenskarnas härliga sätt att leva! Så nä, jag har aldrig röstat på SD, känner folk som gjort det, det är folk som säger sig tycka om min sambo, han är ju inte som de andra….Han är ju försvenskad…
  Vad är försvenskat? Han pratar bra svenska, men ser inte svensk ut, han har inte ett svenskt namn, vilket många gånger gör att han blir annorlunda (alltså illa behandlad) av svenskar.
  De jag känner som röstat på SD är folk som tycker att invandrarna kommer hit, begår brott och inte anpassar sig till det svenska samhället, men allvarligt….vad får de för förutsättningar att anpassa sig till?
  Jag måste nog ändå säga att de ”extrema” rasisterna är bättre än alla dessa smygrasister vi har här, våga stå för vad ni tycker liksom, oj så mycket smygrasism min sambo får stå ut med, och en dag kommer ju även våra barn drabbas:(
  Jag är helt övertygad om att vi i vår familj har mer folk runt oss som röstar på SD, men aldrig skulle säga det högt så vi hör, tyvärr.

 56. Jag röstar inte, och skulle aldrig rösta, på SD. Däremot gör min pappa det. Han är en förbannad person och jag tror att han tar ut det på de syndabockar som SD målar upp. Jag tycker det är hemskt, genant och pinsamt att min pappa röstar på SD, och har försökt ta upp en diskussion med honom men han har inga argument. Han besitter uppenbarligen så mycket ilska som han inte kan kanalisera, och hans enda argument är i princip att han tycker att det är ”sjukt att man kan tillåta busschaufförer att frångå dresscoden för att de ska få ha turban”. Sådant stör han sig så. Helt fjantiga, oviktiga saker. Jag tycker det är fruktansvärt, men kommer inte direkt bryta kontakten med honom för det. Jag är av uppfattningen att SD lockar till sig upprörda och smått desperata människor, en grupp som växer sig allt större. Jag ska visa honom klippet när han kallar kvinnan i videon för hora, och påpeka att det lika gärna hade kunnat vara jag. Det kanske kan få honom att ändra sig och inte ge SD sin röst. Att han sen sitter och är smygrastist, nej, jag kan inte göra något åt det faktiskt.

 57. Jag tycker att det finns en hel del kloka tankar i inläggen här nedan och viktigt att komma ihåg är; Du måste inte vara rasist för att lockas av SD:s tankar. Olyckligtvis har det tyvärr visat sig vara några nötter som hamnat i Riksdagen, Jimmie Åkesson har dock tagit det på allvar istället för att göra som Sossarna när de var i blåsväder; fortsätta ha förtroende för de sina!!!! Jag har alltid röstat på Moderaterna men funderar allvarligt på att lägga min röst åt SD. Felet ligger hos våra sedan tidigare folkvalda. Hade de på ett ärligt och seriöst sätt tagit tag i den här debatten och debatterat med/mot SD skulle vi nog inte varit där vi är idag!

 58. Jag vet att detta är ett äldre inlägg men ämnet är ändå relevant. Jag ska säga att jag aldrig har och förmodligen aldrig kommer läsa din blogg, men min flickvän gör det varför jag såg detta.

  Jag förstår att du inte har en jäkla aning om varför folk röstar på SD Cecilia. Det är så enkelt att du tillhör en grupp som ALDRIG kommer i riktig kontakt med det ”nya” Sverige som vuxit fram de senaste åren. Du sitter i din säkra lägenhet i Vasastan/hus i fina förorten som är totalt homogent, åker till din homogena arbetsplats (tex Aftonbladet, Expressen) och går ut på de relativt homogena caféerna/krogarna. Jag förutsätter att merparten av dina läsare har en social status som kan likställas med din och jag förutsätter att även dina vänner och bekanta har det, därav känner du ingen som (åtminstone öppet) röstar på SD.

  OM du hade varit tvungen att bo i områden bland folk som inte har råd att köpa sig bort från mångkulturens lov skulle du kanske kunna förstå dessa väljare. Tänk att dina barn fick gå i en skola med över 50% barn Afrika/Mellanöstern som inte kan svenska och har helt andra kulturer och värderingar än de svenska. Tänk att dina barn börjar bryta och får en undermålig undervisning pga de stora resurser som måste läggas på andra. Tänk att hela din trappuppgång på några få år förvandlas från att bebos av svenskar till att bebos enkom av flyktingar. Det är ingen som tillfrågat alla människor som drabbats av detta om det är något de ställer upp på. Alla som ens ANTYDER att det kanske är läge att ta det lite lugnt med flyktingmottagendet tills dess att man lyckats integrera de människor som kommit hit får en omedelbar RASIST-stämpel i pannan. Klart som korvspad att de blir upprörda. De har ju inte möjlighet att som andra ”rösta med fötterna” och lämna för homogena områden.

  Jag är högutbildad, jobbar för ett stort internationellt företag och är även jag boende i ett välmående homogent område. DOCK har jag vuxit upp i ett område som ser ut som det jag beskrev ovan, jag har råkat illa ut och har många vänner och bekanta som också har gjort det. Pga detta kan jag faktiskt SE problematiken.

  Det finns en anledning till att ingen röstar på SD i områden som Danderyd, Bromma, Innerstan och liknande områden. Kolla på en stad som Malmö tex, skenande brottslighet, upplopp med brinnande bilar, extremt dåliga skolresultat mm. I Malmö röstade runt 12% på SD i valet 2012. Innebär detta att Malmö-borna är födda rasister? Knappast, de lever bara i en HELT annan verklighet än du gör. Tyvärr lever alla ledande politiker samt journalister i samma verklighet som du. Man träffar kanske trevlige Hassan på pizzerian, alternativt någon eventuell extremt integrerad invandrare i sin vardag. Thats it.

  Varje år blir problemen större då vi hela tiden slår nya rekord i flyktingmottagande och fylller på problemen. Det finns i dag över 200 områden i Sverige som räknas som utanförskapsområden, i slutet av 1980-talet fanns det 3. Vanliga människor i utsatta områden vill inte ställa upp på detta längre, speciellt inte då vi har stora varsel. Sverige går från ett industrisamhälle till ett tjänstesamhälle och de enkla okvalificerade jobben existerar knappt längre. Att vi då tar in stora grupper som ofta inte ens har grundskolekompetens eller språkkunskaper sticker givetvis extra i ögonen på folk när vi har så stor arbetslöshet.

  Jag, och många andra, vet att det finns fullt av tomtar inom SD. Men när INGET av övriga partier ens vill känna av problematiken och stämplar RASIST och IDIOT i pannan på alla som opponerar sig så kommer det få konsekvenser. SD kommer inte att tappa pga de här misstagen eftersom de fortfarande är det enda alternativet om man på något sätt vill motverka denna hemska utveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *