20140617-210721-76041842.jpg
Idag har jag:
1. Träffat Mikaela och RogerAmazing Seven som säljer BLANKENS och planerat för en kommande liten tillställning vi ska ha i butiken den 2 juli på kvällen och som jag hoppas ni alla vill komma till. Men mer om detta inom kort!
2. Fått klartecken på att BLANKENS snart snart kommer börja säljas i min absoluta favoritskobutik i Sverige: Att besöka Yoko Yap är det första jag gör varje gång jag är i Göteborg. Ni förstår säkert hur glad det här gör mig!
3. Spelat in nästa veckas Blankens Swanberg-podd redan idag. Då såg det ut ungefär som på bilden ovan. Rätt slappt och skönt, om än lite trögt i huvudet. Varför?
Därför att insomnian jag lider av just nu håller på att ta livet av mig känns det som. Jag sover dåligt i perioder. Vaknar i vargtimmen, av mig själv eller av en unge eller två som kommer på besök, och kan inte somna om. Nu har det hållit på sedan i mars, och de senaste veckorna med jetlag och det här fantastiska svenska ljuset: jag sover väl ungefär lika mycket på en vecka som vanliga människor gör på en natt ungefär. Inte långt ifrån i alla fall. I natt blev det nog inte mer än 1,5 timmar sömn. Och ändå ligger jag här nu på kvällskvisten och är typ rädd för att gå och lägga mig bara för att hamna i ytterligare en natt av övertrötthet som leder till jobbiga tankar och något som nästan liknar panik.
Sömnpiller säger ni? Kalla mig bakåtsträvare och omöjlig, men jag har faktist ingen lust med det. Har oftast inga problem att somna, men vaknar snabbt där efter och kan inte somna om. Har tagit sömnpiller på en flight en gång och tyckte det var fruktansvärt obehagligt. Har däremot testat en massa annat; hypnos, i app-form, ljudmaskiner (båda har funkat bra i perioder, men efter ett tag ”vänjer” jag mig liksom och effekten avtar). Ögonbindel och öronproppar är självklarheter. Naturläkemedel har jag också testat med blandat resultat.
Hoppas, hoppas, hoppas så att detta vänder snart.

0 svar

 1. attarax är min lifesaver under de där perioderna. Är egentligen en pollenmedicin (tror jag) men verkar lugnande.

  1. Låter som du behöver någon hjälp av sjukvården för att bryta stressen , för det klarar du inte själv nu. Du går på högvarv nu (typiskt symtom att man somnar av pur utmattning men vaknar efter en timme igen). Det är sämre att vara så speedad än att ta något lugnande eller mild sömntablett en period.

 2. Googla Pranayama deep breathing. Ok, det låter som mumbojumbo men för mig som är rätt hyper har det hjälp otroligt för att kunna slappna av och speciellt då vid insomning. Vägrar också piller så förstår helt hur du resonerar där. Hoppas något hjälper.

 3. Åh så kul att få klämma på dina skor på Yoko yap! Lova att säga till när de kommer in! Palma i svart och Nude passar till allt i min garderob…

 4. Jag med. Pollenmedicin eller åksjukepiller (receptfria och ej beroendeframkallande). Det var min kurator som tipsade om det är jag (som du) inte ville äta sömntabletter.

 5. Kör ett svettigt träningspass, vid 20-21-tiden, duscha, ta en god kvällsmacka och ett glas vin. Det brukar göra susen!

 6. Kundaliniyoga. Gå in på kristinakumlin.com, gör sömnproducenten.
  Har blivit otroligt hjälpt av hennes andningsövningar.
  Lycka till!

 7. Har haft exakt samma somnproblem i perioder. Somnar som en stock, men vaknar efter ett tag och ar klarvaken. jag ar också emot somntabletter, men det finns insomningstabletter som inte gor en dasig och konstig nar man ater dom. Finns i USA saklart. Duane Reade har dom. Jag tar dom nar jag varit i en san period flera natter i rad, ibland en vecka, for att komma ur den onda spiralen – for jag ar också typ radd for att lagga mig, for att bara ligga dar och vrida och vanda och till slut bara grina av frustration.

 8. Jag har samma problem när livet snurrar för fort. Man får så många tankar på natten! Och hjärtklappning tillslut. Att ”andas i fyrkant” har hjälpt mig. Alltså fokusera andetagen in (visualisera rakt ner), ut (visualisera horisontell linje), in (linje upp) och ut (horisontell linje för att sluts fyrkanten). Upprepa. Det är svårt att inte tappa fokus men led hela tiden tillbaka till fyrkanten så fort tankarna börjar vandra. Lite flummigt kanske men hjälpt mig så mycket. Speciellt eftersom jag nu vet att jag har ett verktyg, så får inte ångest av att gå och lägga mig. Och att det är mer sällsynt med vakna nätter eftersom jag vet att jag har lösningen. Win win.

 9. Oj, nästan läskigt hur väl jag känner igen mig. Det är ett problem som påverkar hela mitt liv. Att möta omgivningens oförståelse är nästan värst, så jag har slutat prata om det.

 10. Magnesiumbrist! Kännetecknas av svårigheter att somna om. Magnesium är otroligt viktigt för just sömnen och brist är vanligt under stress och hos småbarnsföräldrar. Testa tillskott!

 11. Ibland behöver man hjälp av sömntabletter för att bryta en dålig cirkel. Det är det de är till för! Propavan har ingen insomninseffekt, men motverkar uppvaknande. Den är inte narkotikaklassad, alltså ej beroendeframkallande.
  Sen när du fått sova kan du jobba vidare på stressreducering osv. Just nu funkar nog inte din hjärna så bra, så analysera inget mer, se till att få sova några nätter och så tar du tag i grundproblemen sen.

 12. Prova melatonin för att bryta mönstret att inte kunna somna. Vet inte om det finns i Sverige men i USA finns det i princip överallt, och med olika roliga smaker 😉
  Att lyssna på något när jag ska försöka somna brukar funka, då slipper man de dumma tankarna om att just inte kunna somna. Bland annat så är er podcast bra, inte för att den är tråkig utan för att jag lyssnar uppmärksamt så tack för det!

 13. Garanterat pga all stress. Mycket som händer i ditt/era liv just nu. Hoppas att ni åker hem till USA snart så du får återgå till ditt normala liv och lugna hemmiljö. Jobba med avslappning. Själv står jag på insomningstabletter just nu. Målet är att trappa ner och sluta med dem i höst. Förhoppningsvis är jag då van vid det nya jobbet och känner med övertygelse att barnen har det bra på förskolan. När det nya livet har lagt sig hoppas jag på att sova gott och naturligt igen.

 14. Åh herregud! Har haft det så EN gång i livet och det varade en vecka, var i totalt upplösningstillstånd. Lider med dig!
  För mig funkar appar med avslappning när jag reser mot jetlag, tycker tvärtom att ju mer jag kör dem desto snabbare fattar kroppen galoppen. Nu hinner jag ungefär 2 minuter in i övningen innan jag är deckad.

  Hoppas du får sova snart!

 15. Jag har i perioder kommit in i vanemässiga uppvak precis som du beskriver. Jag har ”betingat” mig själv helt enligt Pavlovs hundar. Dvs göra något som du kopplar till somna om. I mitt fall blev det att lägga en kudde på huvudet. Stänger ute ljud samt ljus. Det låter löjligt, men jag kan säga att det funkar löjligt bra efter ett tag. Somnar om på 2 min med kudden : ) Lycka till!

 16. Åh!! Vad jag känner igen mig:-)) Men du, magnesium säger jag bara. Testa det!! Magnesiumcitrat, ta en ”pylla” 30 min innan du ska lägga dig så ska du se vad en god natts sömn kan va bra:-))

 17. Ser att flera redan tipsat om atarax. Egentligen avsedd mot klåda och allergi och lättare oro men har som bieffekt att man blir trött. Jag tror inte att den har skrivits ut mot sömnproblem så länge men du kan få den utan problem på vårdcentralen eftersom den inte är vanebildande. Jag blev helt lycklig efter några veckor med den. Återfick kraft och energi och glans i blicken när jag fick sova igen. Jag har haft mer eller mindre sömnproblem i 20 år och bara tagit sömntablett i undantagsfall inför mycket viktiga händelser eftersom jag vägrar blir beroende av medicin. För mig räcker det med en tablett 10 mg. Testa i alla fall Cecilia!! Kram

 18. Oavsett vad sömnbesvär beror på, stress, ångest, begynnande depression eller jetlag så är det helt nödvändigt med rutiner. Som en bebis, javisst! Bestäm dig för att gå och lägga dig en viss tid och gå upp en viss tid. T ex 22.30 och 07. Skärmförbud före läggdags. Googla på Snorkel och sömn så får du fler tips. Ta det på allvar och lägg lika mycket tid på en bra sömn som på ditt företag!

 19. jag känner så väl igen mig! När jag tillslut hade provat allt utom sömntabletter (för det ville inte jag heller) så gick jag till vårdcentralen och tog ett blodprov. Svaret kom snabbt -sköldkörteln fungerade inte så bra.. Ett tips bara, gå och testa! Det har förändrat mitt liv? Lycka till!

 20. Spikmatta! Enkelt och inga konstiga mediciner, hjälper alltid mig att slappna av. Om du inte använt det tidigare kanske det tar nån gång att ”komma in” i det men sen gör det underverk med en lite stressad kropp som har svårt att komma till ro.

 21. Jag känner verkligen igen mig! Jag ”gav efter” till slut och har testat olika preparat vid olika perioder. Propavan, lergigan o postafen – din läkare vet vad du ska testa. Du kommer inte att ångra dig om du går. Beroende blir man inte o inte trött på dagen heller, åtminstone inte tröttare än innan. Man kan tex ta en kur, en vecka eller längre, och sedan har man kommit ur vanan att vakna.
  Kram till dig och alla er andra småbarnsmammor med sömnproblem.

 22. Några tips:

  1. Rutiner. Sträva efter att gå och lägga dig och stiga upp samma tid varje dag. Även på helgen. Vår hjärna älskar rutiner!

  2. Inga tupplurar på dagen. Om du absolut känner att du måste sova, sov inte längre än 20 minuter.

  3. Ta en stund på kvällen och skriv ner allt som snurrar i huvudet. Problemlös inte i sängen! Om du ligger vaken på natten och grubblar, gå upp och skriv ner tankarna. Gå tillbaka och lägg dig när du är klar.

  4. …eller. Om du ligger vaken längre än 20-30 minuter, gå upp sätt dig i soffa eller fåtölj , bläddra i t ex en tidning, ha dämpad belysning. När du börjar känna dig trött gå tillbaka till sängen.

  5. Drick inte kaffe sen em/kväll. Ingen fysisk träning 2-3 h före sänggående.

  6. Titta inte på klockan!

  7. Vi klarar oss med mindre sömn än vi tror även om det känns skitjobbigt att inte få sova.

  Lycka till!

 23. Min man hade precis samma problem och gick (motvilligt) till kinesiskt akupunktör på söder. Det hjälpte! Lycka till

 24. Jag tycker också du ska testa spikmatta eller gå till en zonterapeut. Hen trycker under fötterna och kan göra underverk. Hoppas det blir bättre snart. Tack för en bra podd!

 25. Kari kokko – bästa homeopaten! Hjälper din kropp att komma i balans, att självläka utan en massa piller och syntetiska ämnen:) Du kommer inte ångra dig C! Kram o lycka till

 26. Det som hjälpt mig supermycket är att lyssna på något i sängen. Helst inte en ljudbok, utan något man inte behöver hänga med i. T ex en tutorial på you tube (valfritt ämne, något som inte engagerar alltför mycket). Att jag lyssnar på någon som berättar/förklarar något gör att tankekarusellen inte kan snurra på, jag kan slappna av, bli sömnig och somna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *